Dacă ați crezut vreodată că numai copiii învață de la adulți, v-ați înșelat. Și adulții au ocazia de a afla lucruri noi atunci când discută cu copiii. Întotdeauna mi-a fost drag să stau de vorbă cu cei mici, să le ascult părerile și să îi învăț câte ceva din ceea ce știu. Ieri a fost cumva diferit, pentru că eram foarte obosită și abia așteptam să mă bag în pat, să dorm. Dar nu puteam lăsa copilul să vorbească singur, mai ales că făcusem deja o gafă (dar și pentru că îmi este foarte drag, desigur), așa că l-am ascultat, încercând să nu adorm legănată de sunetul vocii sale.

La prânz ar fi trebuit să îl iau de la școală, așa cum îi promisesem bunicii sale cu o zi înainte, însă m-am luat cu o mie de treburi și am uitat complet. Copilul, sincer și vorbăreț, i-a spus doamnei învățătoare că va fi destul de greu să găsească pe cineva care să îl ducă până acasă, deoarece planul era să vină mătușa, numai că “Vienela scrie și Mihai doarme, că a fost schimbul trei”. Chiar așa stăteau lucrurile când a sunat cumnatul meu să întrebe ce s-a întâmplat, de ce nu ne-am dus după copil la școală. Discuția a fost extrem de scurtă. Am crezut că intru în pământ de rușine. În câteva minute soțul meu era ieșit pe ușă.

Când s-au întors, am întrebat copilul: Ce ai pățit, D., ai fost abandonat la școală? 😀 A râs, înveselit de idee, și mi-a povestit că a așteptat răbdător să termin de scris. Cum să nu îmi topească inima? Discuția a alunecat spre planurile de viitor, spre excursia la Cocoșu’ Roșu, o fermă de prin județul Giurgiu și spre mersul la cinematograf. Copilul m-a învățat câte ceva despre ce înseamnă nachos, un fel de mâncare despre care nu auzisem până atunci. Micuțul mi-a descris preparatul, iar wikipedia a făcut restul.

Acum știu ce este nachos și pot spune și altora: nachos este un fel de mâncare foarte popular în Statele Unite ale Americii și în Mexic: o torttila crocantă din mălai de porumb (două măsuri de mălai, o măsură de făină, sare, o lingură de ulei; se amestecă ingredientele, se întinde și se taie aluatul în triunghiuri, se prăjește în ulei încins); se servește cu brânză (cașcaval ras și ținut aproximativ 20 de secunde în cuptorul cu microunde).

Știți ce crede că poți găsi la ferma animalelor un copil de șapte ani? Puteți asculta aici discuția între un copil și un adult pentru a afla. Dacă îi ascultăm cu atenție, întotdeauna putem învăța de la copii, inclusiv de ce cred ei că o fermă se numește Cocoșu’ Roșu.

2 thoughts on “Discuție între un copil și un adult”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.