Mandrie

Sa te mandresti intotdeauna cu originea ta. Sa nu pleci capul in fata altora. Sa nu traiesti imitandu-i pe altii. Sa ramai propriul tau stapan – stapana pe ganduri, pe sentimente, pe fapte. Sa te mandresti cu ceea ce stii, cu ceea ce poti, cu ceea ce faci. Sa mergi cu spatele drept si cu privirea spre inainte. Sa ai incredere in tine, caci tu esti cea mai buna, mai desteapta, mai frumoasa, mai devreme acasa. Mandrie – un cuvant bun de sculptat in creier, sa-l ai permanent la indemana, sa-l utilizezi pe post de ghid, sa il asezi drept motto in cartea vietii tale.

Prejudecata

Esti mult mai desteapta decat cei din jurul tau. Ai mai multa rabdare, mai mult talent, mai mult curaj, mai multa putere, mai mult discernamant, mai multa iubire, mai mult… orice e bun pe lume. Ii poti domina pe toti ceilalti si chiar ar fi indicat sa o faci. Tu esti cine esti si ca tine nu-i nimeni in intreg universul. Ocupa cel mai bun loc si de la inaltimea aceea priveste spre cei mai putin norocosi, dar nu le intinde mana sa ii urci langa tine. Nu-s la fel de buni si, daca le dai un deget, risti sa ii vezi ca iti prind toata mana si te trag in jos. Nu-i prejudecata, e adevar.

Mandrie si prejudecata

Te zbati intre mandrie si prejudecata, prinsa intr-o capcana teribila? Iesi o clipa din cochilia in care ai stat ascunsa. Deschide ochii si vezi ca nu esti buricul universului. Ca tine sunt multi, prea multi. Mai presus de tine sunt si mai multi. Iti vor taia aripile mandriei cu care te inaltai spre creste si te vor ingropa de vie in propriile-ti prejudecati. Iti vor arata reversul medaliei. Iti vor sparge balonul de sapun in care ai trait pana acum. Te vor tranti la pamant cu un jet de apa rece. Te vor umili si te vor abandona in desert, prada soarelui nemilos si lighioanelor veninoase…

Mandrie si prejudecata

Credeai ca vorbesc tocmai despre tine? Iar te-ai lasat condusa de mandrie. Credeai ca voi vorbi din carti sau despre carti? Iar te-ai lasat condusa de prejudecata. Credeai ca scapi fara un link de afiliere? Iar te-ai inselat. Cum altfel sa afle lumea ca o multime de carti bune pot fi cumparate cu mai putin de 10 lei?