Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023
Am mai facut si in trecut un top carti beletristica pe care sa le citesti in anul care vine si a avut un mare succes. Chiar si dupa doi ani, acel articol inca atrage oameni si ii ajuta sa aleaga cele mai potrivite carti, cele mai interesante carti, cele mai frumoase carti din cate exista pe piata din Romania. Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023, dar si multe carti de dezvoltare personala.
In acest articol voi include carti din cele mai variate categorii, astfel incat sa le fiu de folos si celor care cauta carti pentru copii, dar si celor care vor carti de aventura, carti sf, carti fantasy, carti de dragoste, carti educative, carti pentru adolescenti, carti din literatura clasica, carti abia aparute, cele mai vandute carti, literatura contemporana si asa mai departe.
Sper ca recomandarile din articolul Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023 te vor ajuta sa alegi dupa genul care te atrage mai mult, dar iti vor trezi curiozitatea si fata de alte genuri literare.
Cunosc foarte multi oameni pasionati de beletristica si multi dintre ei obisnuiesc sa isi pregateasca la inceput de an lista de carti pe care le vor cumpara si citi in urmatoarele 365 de zile.
10 carti pentru copii de pus sub bradul de Crăciun
Pentru soarecii de biblioteca adevarati, am si o recomandare pentru un jurnal in care sa notezi totul despre cartile citite, de la gen, autor, titlu si pana la ordonarea lor alfabetica. Tot aici poti nota data la care ai inceput cartea si data la care ai terminat-o, cuvinte noi, citate favorite, ba chiar si un scurt review fiecarei carti. Jurnalul acesta este un must pentru orice om care se considera cititor de cursa lunga.
VEZI DETALII AICI

Cele mai cautate carti, cele mai bine vandute carti
Cum sa ne pastram copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate
Cum sa ne pastram copiii aproape. De ce parintii trebuie sa fie mai importanti decat prietenii
Cum sa ne pastram copiii aproape aduce in centrul atentiei un nou fenomen. Orientarea copiilor si adolescentilor spre prietenii lor mai degraba decat spre familia lor. Dr. Gordon Neufeld a numit acest fenomen “orientarea catre egali”.
In Cum sa ne pastram copiii aproape Dr. Gordon Neufeld si Gabor Mate vorbesc despre tendinta copiilor si a tinerilor de a se indrepta spre cei de aceiasi varsta cu ei. Copiii vor incerca sa gaseasca la egalii lor sentimentul de acceptare, valori similare si coduri de comportament.
Conceptele, principiile si sfaturile practice oferite de Cum sa ne pastram copiii aproape ii vor imputernici pe parinti sa le satisfaca copiilor nevoia innascuta de a-si gasi directia. Isi vor lua drept modele valorile familiei si nu pe cele ale egalilor.
VEZI DETALII AICI

Razboiul care mi-a salvat viata – Kimberly Brubaker Bradley
Roman laureat cu Newbery Honor
Intr-o lume nesigura, pe fundalul luptei pentru supravietuire din intunecatii ani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Ada, o fetita de noua ani, are de purtat propria ei batalie pentru a demonstra ca nu e cu nimic diferita de ceilalti.
Umilita de propria mama din cauza unui defect fizic, tinuta captiva in apartamentul lor cu o singura camera, Ada profita de faptul ca toti copiii sunt evacuati din Londra si, impreuna cu fratele ei, Jamie, fuge departe de rautatea mamei. Asa ajung sa o cunoasca pe Susan Smith, o femeie posaca, dar care ii iubeste ca si cum ar fi copiii ei. Si, in timp ce lumea intreaga se schimba si toti cei din jur cunosc suferinta si despartirea, Ada descopera ce inseamna iubirea si respectul.

Pacienta tacuta – Alex Michaelides
Pacienta tacuta este un thriller psihologic socant despre un act de violenta extrem al unei femei impotriva sotului ei – si despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act…
O povestire inteligenta, sofisticata, incarcata cu suspans real – un roman foarte bun conform tuturor standardelor.
Viata Aliciei Berenson este aparent perfecta. Pictorita renumita casatorita cu un fotograf de moda, ea traieste intr-o casa superba, cu vedere spre parc, intr-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Intr-o seara, sotul ei Gabriel se intoarce acasa tarziu de la o sedinta foto, iar Alicia il impusca de cinci ori in fata si apoi ramane tacuta mai multi ani.
Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicatii transforma o tragedie domestica in ceva mult mai teribil, un mister care capteaza imaginatia comunitatii si o face pe Alicia celebra. Pretul tablourilor sale creste astronomic, iar ea, pacienta tacuta, este ascunsa de tabloide si de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maxima securitate din nordul Londrei.
Theo Faber este un psihoterapeut care a asteptat multa vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotararea lui de a o face sa vorbeasca si sa dezvaluie misterul motivului pentru care si-a impuscat sotul il poarta pe un drum plin de primejdii – o cautare a adevarului care ameninta sa-l distruga…
VEZI DETALII AICI

Impacarea cu tine insuti – Parintele Necula, Parintele Dobos
Vrei sa inveti sa ierti? Incepe prin a cere iertare. Vrei sa te regasesti? Oglindeste-te in celalalt. Dincolo de toate diferentele care ne despart, ne leaga aceeasi cautare a iubirii, a fericirii si a impacarii.
Descopera o carte care te invita sa te descoperi oglindindu-te in celalalt, sa-ti gasesti propriile raspunsuri in cuvintele a doi Parinti care iti vorbesc cu inima deschisa despre drumul lor spre impacare si o viata traita cu sens. O carte care te ajuta sa te impaci cu trecutul si sa te pregatesti pentru viitor.
Intr-o epoca a dezbinarii, Parintele Francisc Dobos si Parintele Constantin Necula ne invita sa privim dincolo de diferentele care ne despart si sa redescoperim cat de multa nevoie avem unii de altii pentru a reusi sa ne vindecam ranile si sa ne impacam cu noi insine.
Cei doi ofera raspunsuri la intrebarile care ne macina pe fiecare dintre noi, despre impacarea cu trecutul, dar si despre viitorul copiilor nostri, despre viata vesnica, dar si despre clipa noastra de aici si de acum.

Noi suntem romani (nimeni nu-i perfect) – Radu Paraschivescu
Noi suntem romani este titlul unui cantec patriotic. Nimeni nu-i perfect este ultima replica din filmul Unora le place jazzul. Chiar daca pare straniu, cele doua enunturi nu se bat cap in cap. Intre ele exista de fapt o legatura pe care viata in Romania de azi o strange de la o zi la alta.
Desfasurati in paralel cu musicalul de mare succes “Mama Pandemia”, ultimii doi ani de viata romaneasca te pun in situatia de-a duce frecvent mainile la cap: fie pentru atingerea fruntii fierbinti, fie pentru smulgerea parului.
Tragicomedia nationala e surprinsa aici in cateva zeci de texte din care scot capul tovarasi de drum mai vechi sau mai noi: exceptionalismul, reflexul de obedienta, ciubucul, discursul urii, bunul-plac si prostul-gust. De ras si de plans. De citit si de cazut pe ganduri.
VEZI DETALII AICI

Carti de aventura
Spiritul focului – Wilbur Smith
Inseparabili de la nastere si crescuti in India, Theo si Connie Courtney sunt despartiti la moartea tragica a parintilor lor. Macinat de vinovatie, Theo incearca sa-si repare vina aruncandu-se in conflicte si batalii, luptand alaturi de britanici impotriva armatelor Frantei si Indiei. Connie, considerandu-se abandonata de fratele ei, brutalizata de o serie de gardieni corupti care abuzeaza de pozitia lor, isi gaseste locul in Franta, unde e bine primita in inalta societate.
Dar si aici se vede nevoita sa infrunte barbati inraiti, al caror apetit pentru razboi si glorie o impinge spre prima linie a campurilor de batalie ale francezilor in America de Nord.
Cand destinele celor doi frati se innoada din nou, ei isi dau seama ca pentru razbunarea si mantuirea pe care amandoi le cauta cu disperare ar putea plati cu pretul propriilor vieti…
VEZI DETALII AICI

Stapanul savanelor – Javier Yanes
Dorinta de a recupera lumea pierduta a copilariei il indeamna pe un tanar ziarist sa porneasca intr-o calatorie pe urmele enigmaticului sau bunic, un scotian aventurier care a trait o intensa poveste de iubire cu bunica protagonistului si care a disparut in mod misterios in Africa. Cercetarile il conduc pana in Kenia, intr-un loc magic, locuit de personaje fascinante, cu povesti minunate.
Desi nu este un bestseller, nici un roman de aventuri, si cu atat mai putin un roman istoric, si desi nu este un thriller, nici un roman de calatorii sau de dragoste, este totusi, in acelasi timp, putin din fiecare si mult din ceva diferit.
VEZI DETALII AICI

Odessa Blues – Charles Haquet
V-am putea ura “pofta buna”, insa dupa citirea acestui roman s-ar putea sa aveti chef sa postiti mai multe zile. Charles Haquet ne ofera aici in acelasi timp un thriller dar si un roman de aventuri a carui actiune se petrece in lumea internationala a mafiei alimentare. Romanul sau a primit de altfel premiul romanului de aventuri!
Exista mai intai o ancheta, serioasa ca un film documentar, care ne tine cu sufletul la gura. Evident, intelegem ca din momentul in care permitem ca de fapt cursa care are loc sa se indrepte spre cele mai ieftine alimente, toate regulile sunt incalcate. Charles Haquet, care cunoaste foarte bine dedesubturile acestei lumi datorita anchetelor realizate pentru L’Express, ii pune pe scena pe Camille si Marco, cei doi fondatori ai TracFood, o societate pariziana a carei activitate consta in consilierea marilor intreprinderi din sectorul agroalimentar, dar care in realitate cerceteaza tot ceea ce tine de traficul agroalimentar.
Pe de o parte exista deci ancheta celor doi detectivi improvizati, plecati pe urma celui mai binecuvantat peste, tilapia, caci usor de hranit (si cu orice!), dar pe de alta exista romanul umoristic si chiar de dragoste. Felul in care Marco este parasit de iubita lui este un pur moment de antologie. Interzis de devorat, mai ales.
VEZI DETALII AICI

Eu plec – Jean Echenoz
Autor distins cu Premiul Goncourt pentru literatura
“Eu plec” sunt primele cuvinte rostite de personajul central al romanului lui Jean Echenoz, care a hotarat sa-si paraseasca nevasta. Sunt si ultimele cuvinte ale romanului, rostite de acelasi personaj dupa un an de rataciri si aventuri, cand se intoarce, cu inima zdrobita, sa revada fostul domiciliu conjugal in care acum locuieste altcineva.
Cercul se inchide, revolutia se incheie: personajul n-a facut decat sa mai imbatraneasca putin. A trait aventuri care pot fi numite palpitante, din moment ce a suferit dereglari cardiace, a mers pana aproape de Polul Nord, ca sa recupereze niste capodopere de arta veche inuita, a furat si a fost furat, a escrocat si a fost escrocat, a sedus si a fost sedus – intr-un cuvant, a trait.
VEZI DETALII AICI

Carti despre cresterea copilului
Gene de mama. Noua stiinta a instinctului matern – Abigail Tucker
In Gene de mama. Noua stiinta a instinctului matern, Abigail Tucker ne propune o explorare fascinanta si provocatoare a biologiei maternitatii, impletind cele mai recente cercetari din domeniu cu experientele personale ale autoarei. Femeia contemporana are avantajul de a fi mult mai bine informata si, de cele mai multe ori, mult mai adecvat asistata in toate fazele maternitatii si ale cresterii copiilor, insa stiinta mamelor are in spate puternice modele culturale si familiale, dar si milioane de ani de evolutie.
Toata lumea stie cum se fac copiii, insa oamenii de stiinta abia acum incep sa inteleaga cum se face o mama. Gene de mama dezvaluie cercetarile stiintifice din spatele celor mai tandre impulsuri materne ale noastre, raspunzand la intrebari precum:
sunt mamele condamnate sa isi imite propriile mame (sau nu)? Cum poate agresivitatea materna sa le transforme pe femei in cele mai uimitoare creaturi din lume? Si in ce fel o criza precum pandemia Covid-19 ajunge sa creeze sau sa distruga o mama?
VEZI DETALII AICI

Jurnalul bebelusului – Maria Cristina Serban
– Mama, ce faceam eu cand eram bebelus?
– O, puiule, a trecut prea mult timp de atunci, dar am notat totul in jurnalul tau!
Cum ar fi sa deschizi astazi jurnalul in care ti-au scris parintii si bunicii tai randuri despre tine bebelus? Daca tu nu ai primit asta, ofera-i copilului tau un jurnal in care sa pastrezi emotiile, trairile si intamplarile petrecute in primii lui ani de viata.
In cele 52 de pagini ale jurnalului, poti puncta momentele importante si emotionante:
• experienta nasterii,
• unde locuim,
• ceremonia religioasa,
• arborele genealogic,
• mic chestionar mama/tata,
• gandurile bunicilor,
• primele sarbatori,
• primul desen,
• prima vacanta,
• amprenta talpa/palma,
• si multe alte informatii.
Nu uita, pe langa acest jurnal, cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi copiilor nostri sunt TIMPUL, IUBIREA si ATENTIA noastra.

Nu exista parinte perfect – Isabelle Filliozat
Nu exista parinte perfect. Prezentul copiilor nostri incepe cu trecutul nostru
Cartea aceasta le este atat de necesara tuturor adultilor din Romania! Purtam, majoritatea, un bagaj greu de neiubire, regrete si singuratate. Asta se vede foarte usor in discutiile despre absolut orice, dar mai ales in cele despre cum ne crestem copiii, care sunt intotdeauna foarte aprinse. De ce ne provoaca acest subiect atat de multe emotii? Pentru ca inconstientul nostru ascunde multe rani vechi, pentru ca povestea noastra, a copilariei si a tineretii noastre, incepe sa iasa la lumina cand devenim parinti.
E greu, uneori chiar imposibil, sa fii parinte. Cu totii ne dorim sa ne purtam cu copiii nostri doar cu blandete si iubire, dar, din pacate, viata ne arata ca nu suntem capabili de asta. Cartea Nu exista parinte perfect ne arata cu empatie si fara sa induca sentimente de vina de ce ne infuriem, de ce strigam, de ce ne lovim si ne pedepsim copiii.
Autoarea cartii, Isabelle Filliozat, binecunoscuta psihoterapeuta si autoare franceza, ofera si multe solutii practice pentru a ne intelege, a ne accepta si a ne ierta. Ca sa reusim sa ne gasim libertatea de a fi nu parintele perfect, ci parintele cald si bland care putem fi.
Carti erotice
Descatusat – E.L. James
Femeile care au citit-o vorbesc despre ea cu fascinatie si infiorare. – Daily Mail
Un fenomen mondial. – Telegraph
Senzatia care a uimit o lume intreaga. – Entertainment Weekly
A doborat toate recordurile de vanzari. – Daily Express
Efectul asupra femeilor: starneste pasiuni si dorinte uitate. – Mail on Sunday
De zeci de ani revolutia sexuala n-a mai cunoscut un asemenea avant. – Fabulous Magazine
Dupa 25 de ani in televiziune, E.L. James si-a urmat visul din copilarie, acela de a scrie povesti emotionante. Asa au aparut senzualul romance Cincizeci de umbre ale lui Grey si cele doua continuari ale sale, Cincizeci de umbre intunecate si Cincizeci de umbre descatusate, o trilogie vanduta in peste 165 de milioane de exemplare si tradusa in 52 de limbi.
In 2015, James a publicat bestsellerul Grey, povestea celor Cincizeci de umbre ale lui Grey din perspectiva lui Christian Grey, iar in 2017, continuarea sa, Mai intunecat. In 2012, E.L. James a aparut pe lista “Most Influential People in the World” a revistei Time si a fost numita “Person of the Year” de Publishers Weekly.
Cincizeci de umbre ale lui Grey a figurat timp de 133 saptamani pe lista de bestselleruri New York Times. In 2012, Cincizeci de umbre descatusate a castigat Goodreads Choice Award, iar in 2018, votul cititorilor a desemnat Cincizeci de umbre ale lui Grey printre cele mai bune 100 de carti.
Delta lui Venus – Anais Nin
Prozele reunite in volumul Delta lui Venus se numara astazi printre cele mai de succes creatii ale literaturii erotice, ecranizate in 1995 de Zalman King sub acelasi titlu.
Cititorul care paseste in lumea imbibata de erotism a lui Anais Nin trebuie sa lase prejudecatile la intrare: autoarea incearca sa deschida acea cutie a Pandorei care este sexualitatea feminina, infatisand-o sub masti felurite, insa fara tuse clinice sau pudibonderii suspecte.
Prostituate, voyeuri, frigide, lesbiene, hermafroditi, artisti, femei indragostite, barbati de o virilitate uluitoare – universul lui Anais Nin functioneaza dupa legea instinctului ridicat la rang de arta.
Romane de dragoste
Saruturi si croissants – Anne-Sophie Jouhanneau
Dulce ca un macaron Laduree, proaspata ca un croissant abia scos din cuptor, aceasta poveste incantatoare se desfasoara chiar in orasul iubirii.
Mia Jenrow si-a dorit dintotdeauna sa fie balerina. Pare sa fi fost predestinata pentru asta, fiindca stra-strabunica ei a dansat pentru Opera din Paris si a fost muza lui Degas insusi! Asa ca Mia se bucura din tot sufletul ca a obtinut sansa de a petrece o vara de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste scoli de dans din lume.
Dar lucrurile nu sunt niciodata simple precum o pirueta: rivala ei, Audrey, si instructorul de balet ii fac numai necazuri, iar Mia se trezeste ca e tot mai fermecata de Louis, care vrea sa-i arate metropola purtand-o pe Vespa lui. Si, cu toate ca vara aceea ar fi trebuit sa fie o perioada dedicata studiului, tanara va descoperi destul de repede de ce se spune ca, la Paris, dragostea pluteste in aer.

Mademoiselle Coco si parfumul iubirii – Michelle Marly
In 1919, Coco Chanel reprezenta deja intruchiparea elegantei pentru orice femeie moderna. Uitati erau anii de saracie, cand fusese doar Gabrielle, orfana abandonata la manastire de maici, apoi fata sarmana careia i-a fost interzisa casatoria cu aristocratul de care se indragostise. Dupa pierderea brutala si tragica a iubirii vietii sale, Coco trece printr-o teribila criza existentiala. Nici prietenii, nici munca nu o pot scoate din tristetea sa profunda.
Asta pana cand, in timpul unei calatorii la Venetia, este fermecata de o mireasma aparte, pe care vrea sa o transforme in cel mai imbatator parfum al iubirii. Desi Coco nu stie nimic despre arta marilor parfumieri, se va dedica trup si suflet acestei aventuri temerare, pentru a crea un produs unic, un omagiu etern adus barbatului pe care l-a pierdut. Asa incepe povestea celui mai cunoscut si mai indragit parfum din lume: Chanel No 5.
Un roman tulburator si rafinat, precum viata mondena din Parisul anilor 1920.

Anul viitor pe vremea asta – Sophie Cousens
Bestseller The New York Times
Roman selectat de Good Morning America Book Club, perfect pentru cei carora le-a placut O zi de decembrie, de Josie Silver.
Ce sanse ai sa-ti intalnesti sufletul-pereche? Vietile lor au inceput in acelasi moment, dar au continuat cum nu se poate mai diferit. Iar acum, dupa aproape treizeci de ani de intalniri ratate, sunt pe cale sa se intersecteze din nou. Minnie Cooper si Quinn Hamilton s-au nascut in acelasi spital, de revelion, dar Quinn a primit premiul cel mare pentru “cel dintai nascut” in Londra, in anul 1990.
Cu un asemenea ghinion, nici nu e de mirare ca fiecare aniversare a lui Minnie s-a dovedit un mic dezastru. Cand se reintalneste cu Quinn peste ani de zile, la o petrecere de Anul Nou, descopera ca el a devenit un om de afaceri sarmant si plin de succes, in timp ce ea e pe cale sa-si piarda compania si casa. Daca sunt atat de diferiti, de ce fiecare intalnire intamplatoare ii tulbura si ii face sa-si doreasca mai mult?
Compania ideala cand bei o ciocolata calda sub patura. Incredibil de romantica si cu un aer de sarbatoare, aceasta carte e ca o imbratisare.
Carti SF si fantasy
Umbrele care ne despart – Tricia Levenseller
Alessandra s-a saturat sa fie ignorata si are un plan pentru a obtine puterea dorita:
Curteaza-l pe Regele Umbrelor.
Casatoreste-te cu el.
Ucide-l si ia-i regatul.
Nimeni nu stie cat de puternic este cu adevarat Regele Umbrelor. Unii sustin ca le poate comanda umbrelor care se invart in jurul lui sa-i indeplineasca orice porunca. Altii afirma ca ele ii vorbesc, soptindu-i gandurile dusmanilor sai. Asta n-o impiedica pe Alessandra, constienta de propria valoare, sa faca tot ce ii sta in putinta sa obtina coroana.
Insa nu este singura care incearca sa-l ucida pe rege. Pe masura ce au loc tot mai multe tentative de asasinare, Alessandra se trezeste luptand sa-l tina in viata, suficient cat el sa o incoroneze regina lui – straduindu-se, in tot acest timp, sa nu-si piarda inima. Pana la urma, cine ar fi mai potrivita pentru Regele Umbrelor daca nu o regina vicleana si parsiva?
Umbrele care ne despart este un roman fantasy intunecat, hipnotizant si extrem de captivant. Cu un mister fascinant si personaje complexe, este o aventura sclipitoare despre iubire si goana dupa putere. Simplu spus: este indelung asteptata poveste de dragoste dintre doi Viperini.

Abatia portocalului – Samantha Shannon
O lume scindata.
Un regat fara o mostenitoare.
Un dusman stravechi se trezeste.Casa Berethnet a condus Inysul vreme de o mie de ani. Inca necasatorita, regina Sabran a IX-a trebuie sa nasca o fiica pentru a-si proteja taramul de la distrugere, insa asasinii se apropie tot mai mult de usa ei. Ead Duryan este o paria la curte. Desi a ajuns in pozitia de domnisoara de onoare, tanara e in continuare loiala unei societati secrete de magi si ramane in permanenta cu ochii pe Sabran, protejand-o din umbra cu ajutorul harurilor sale ascunse.
Dincolo de marea cea intunecata, Tane s-a antrenat toata viata pentru a deveni calareata a dragonilor, insa e silita sa faca o alegere care ar putea destrama tot ce-a construit pana acum.
Intre timp, Rasaritul si Apusul refuza sa negocieze unul cu altul, in vreme ce fortele haosului se trezesc din somn.
O carte care a devenit un clasic al genului aproape instantaneu. Genial, divers, feminist, subversiv, provocator si extrem de inteligent povestit, Abatia Portocalului este un roman care trebuie musai citit. – Karen Marie Moning, autoarea seriei Mackayla Lane
O bijuterie literara geniala, cutezatoare si devastatoare. O lume incredibil de plina de profunzime si de primejdii, cu personaje pe care le-as urma pana la capatul pamantului. Am ramas uluita de talentul lui Shannon! – Victoria Aveyard, autoarea seriei Regina Rosie
Aceasta poveste memorabila plina de regine, calareti ai dragonilor si formidabile preotese care macelaresc wyrmi reprezinta un adevarat tur de forta si in mod categoric noul meu roman fantasy preferat. – Laini Taylor, autoarea seriei Nascuta din Fum si Os
Un fantasy feminist de exceptie, perfect pentru fanii Urzeala tronurilor […]. O poveste captivanta si extraordinar de detaliata, care aduce in prim-plan femeile si povestile lor, Abatia Portocalului te va atrage in lumea ei magica inca de la prima pagina. – Bustle
Un roman extrem de minutios construit […]. Ba chiar am putea fi tentati sa o numim pe Samantha Shannon “varianta feminina a lui George R.R. Martin”. – Hypable

Marginea umbrei – Brent Weeks
Kyllar decide sa renunte la Calea Umbrelor si sa traiasca o viata linistita alaturi de Elene si de fiica lor adoptiva. Dar cand esti purtatorul sa’kariului negru, tihna iti poate fi adusa doar de indeplinirea datoriei – un asasinat care sa elibereze Cenaria de Regele-zeu si sa-l repuna in drepturi pe mostenitorul legitim al tronului. In ciuda suferintelor si a pierderii celor dragi, a regasirilor si a razbunarilor, tanarul asasin trebuie sa-si accepte in cele din urma natura si sa-si asume rolul de Inger al Noptii.
Dragostea e fragila si coruptibila, totusi am vazut-o
manifestandu-se uneori cu o forta stranie.
Dragostea este slabiciunea ce reuseste sa invinga puterea.
Cand luam viata cuiva, nu luam nimic de valoare.
O poveste captivanta despre eroism, razbunare si magie. – The Greenman Review
Weeks creeaza un melanj bogat de politica, cultura si personaje in trilogia Ingerul Noptii, dupa care arunca in peisaj asasini care cunosc tainele magiei. Brent Weeks e atat de bun, incat incepe sa ma enerveze. – Peter V. Brett
Literatura contemporana
Din Spania, cu dragoste – Elena Armas
O nunta in Spania. Un tip extrem de enervant.
Trei zile pentru a-ti convinge familia ca esti intr-adevar indragostita. Catalina Martin are mare, mare nevoie de un partener pentru nunta surorii ei. Cu atat mai mult cu cat mica minciuna despre iubitul ei american a scapat de sub control. Toti cunoscutii – inclusiv fostul ei prieten si logodnica acestuia – vor fi prezenti la eveniment, nerabdatori sa-l cunoasca pe misteriosul partener al Catalinei. Are doar patru saptamani la dispozitie sa gaseasca un tip care sa-i accepte invitatia si sa fie dispus sa zboare dincolo de Atlantic.
Drumul de la New York pana in Spania nu e deloc scurt, iar familia ei zgomotoasa si exuberanta nu va fi usor de pacalit. Chipesul si arogantul Aaron Blackford, un coleg de-al Catalinei, se ofera s-o ajute. Ea prefera sa-l refuze, fiindca in viata ei nu a mai intalnit un tip atat de nesuferit. Insa Catalina e disperata. Ziua nuntii se apropie, iar Aaron pare sa fie singura ei solutie. In plus, incepe sa-si dea seama ca e posibil ca Aaron sa nu fie atat de enervant precum lasa sa se creada.
Tot ce ti-ai putea dori intr-o poveste de dragoste este chiar aici. – Helen Hoang, autoarea cartii The Kiss Quotient

Muzeul inocentei – Orhan Pamuk
Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatura
Kemal o iubeste pe Fusun. Fusun il iubeste si ea pe Kemal, dar iubirea lor nu se poate implini. Lui Kemal nu-i ramane, prin urmare, decit sa o priveasca de departe pe Fusun, sa o viziteze de sarbatori, ca o ruda corecta ce este, si sa se inconjoare, pe furis, de lucruri care i-au apartinut cindva.
Asa se naste un induiosator muzeu al iubirii, umplut vreme de zece ani cu rujuri si cercei ai fetei, catei-bibelou, pahare de apa si servetele furate de la masa. Doar sufletul obiectelor ramine sa ii aminteasca barbatului de marea lui dragoste – ele, dar si povestea insasi, pentru scrierea careia in roman apare, indatoritor, un personaj numit (tot) Orhan Pamuk.
Ca peste tot in romanele scriitorului turc, marile teme (iubire, traditie, destin) se desfasoara pe fundalul unei Turcii mereu in schimbare. Aici, revoltele anilor 1970 si modernizarea uluitoare a orasului Istanbul in acel deceniu alcatuiesc, la rindul lor, un muzeu aparte, in care se amesteca nume de strazi si de actori ai vremii, emisiuni la televizor si marci de bauturi de mult uitate.
VEZI DETALII AICI

Fata de la marginea vietii. Povestiri alese – Mircea Cartarescu
Autor distins cu Thomas Mann Prize pentru literatura
Unele dintre micile istorii adunate aici sunt basme, altele povestiri, altele, pana la urma, fragmente de jurnal. Toate sunt in definitiv amintiri, reale sau inventate. Nu imagini ale realitatii, ci ale mintii care o decupeaza din hiperrealitatea noastra de toate zilele.
Au fost presarate pana acum in multe dintre cartile mele, in alte contexte si cerand o alta lectura. M-am gandit sa le strang, pentru placerea cititorului, intre copertile unui singur volum, nu pentru ca as crede foarte mult – desi cred – in calitatile prozei scurte, ci mai ales pentru ca am o credinta de neclintit in poezie.
N-am prea avut de ales in alcatuirea acestei culegeri de «povestiri alese». Am lasat doar sa intre texte de o lungime rezonabila, pe care m-am amuzat sa le asez intr-o ordine oarecare, dar altfel le-am lasat sa colaboreze, sa se alieze, sa se infrunte, sa se submineze-ntre ele ca orice grup de necunoscuti adunat intre zidurile unei odai.
Sperand ca pana la urma sa iasa de-aici mallarmeanul «beau livre». – Mircea CARTARESCU

Despre scris. Autobiografia unui mestesug – Stephen King
Stephen King, unul dintre cei mai indragiti autori contemporani, isi dezvaluie, in Despre scris, toate secretele “meseriei de scriitor”. Partial memoir, partial eseu, acest volum cuprinde sfaturi practice despre scris si “trusa cu unelte” indispensabile oricui vrea sa se dedice acestui mestesug.
Sfaturile lui King se bazeaza pe amintirile si experientele sale, din copilarie si pana la consacrarea ca autor de bestselleruri, de la tulburatoarele inceputuri si pana la accidentul aproape fatal pe care l-a suferit in 1999 si care i-a confirmat legatura inextricabila dintre scris si vindecare. Prietenos si onest, volumul de fata se adreseaza nu doar fanilor lui Stephen King, ci tuturor scriitorilor si cititorilor care iubesc povestile bine scrise.
Va puteti apropia de actul scrisului cu nervozitate, cu emotie, cu speranta sau chiar cu disperare, cu senzatia ca nu veti reusi niciodata sa asterneti in scris tot ce aveti in minte si in suflet. Va puteti apropia de acest act cu pumnii inclestati si cu ochii mijiti, pregatiti sa faceti ravagii si sa-i doborati pe toti. Va puteti apropia de el pentru ca vreti sa convingeti o fata sa va ia in casatorie sau pentru ca vreti sa schimbati lumea. Apropiati-va de el in orice fel doriti, dar nu cu lejeritate! Dati-mi voie sa repet: nu trebuie sa va apropiati cu lejeritate de pagina alba.
Nu va cer s-o faceti cu reverenta sau fara indoieli; nu va cer sa fiti corecti din punct de vedere politic sau sa renuntati la simtul umorului (dimpotriva: rugati-va lui Dumnezeu sa aveti simtul umorului!). Asta nu e un concurs de popularitate, nu sunt Jocurile Olimpice ale moralei si aici nu suntem in biserica. Dar e vorba de scris, fir-ar sa fie, nu de spalatul masinii sau de aplicarea fardului! Daca il puteti lua in serios, vom avea de lucru. Daca nu puteti sau nu vreti, e timpul sa inchideti cartea si sa faceti altceva.
Sa spalati masina, poate.
Carti pentru dezvoltare personala
Tehnici de citire a chipului – Suada Agachi
Arta citirii chipului dateaza de milenii, a fost pastrata si transmisa cu demnitate si onoare de maestrii in fizionomie pentru a fi folosita cu intelepciune de catre cei dornici sa cunoasca natura umana.
Chipul uman este in egala masura oglinda reactiilor si a tipului de relatii pe care omul este dispus sa le experimenteze de-a lungul vietii sale
Beneficiind de avansul stiintei moderne si de acuratetea din ce in ce mai fina a identificarii si interpretarii trasaturilor faciale specifice fiecarei persoane, arta citirii chipului indica trasaturile specifice de caracter ale individului, modul in care evenimentele din timpul vietii i-au slefuit personalitatea si deciziile pe care acesta este predispus sa le ia in viitor.
Chipul este un instrument deosebit de precis si de eficient in comunicare. Zilnic privim si citim zeci sau sute de chipuri, identificam si comunicam cu cei din jurul nostru dupa o serie de reguli bine intiparite in noi. Deciziile pe care le luam sunt influentate de mesajul ascuns ce ne-a fost transmis prin expresia chipului, prin mimica si prin forma trasaturilor faciale ale celui de langa noi.
Principiile fundamentale ale acestei arte au ramas neschimbate timp de milenii astfel ca si astazi, la fel ca in vechime, studiul aprofundat al fizionomiei ne ofera indicii de neclintit cu privire la realitatea inconjuratoare si identifica cu exactitate rolul pe care il are de indeplinit si pozitia corecta a omului in marea opera a creatiei si in particular evolutia acestuia pe verticala dintre cer si pamant.
Cuvintele pot fi nesincere, gesturile pot fi inselatoare, insa fata niciodata nu minte!

Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl
Vindecarea copilului interior. Renunta la tiparele care aduc nefericire si accepta-te asa cum esti
Ce-ai zice daca ai afla ca, atunci cand doi oameni se cearta, de fapt conflictul nu e declansat de doi adulti cu o constiinta de sine solida, ci de copiii aflati in fiecare dintre ei? Fie ca avem probleme legate de increderea in fortele proprii, ne indoim ca partenerul, seful sau noua cunostinta ne place cu adevarat sau avem adesea dificultati in a relationa, motivul este ca asociem amintiri urate sau chiar traumatice cu perioada copilariei; sau poate ca unii dintre noi au avut o copilarie nefericita, dar si au reprimat aceste experiente.
Dar cum sa ne redobandim increderea? Cum sa nu ne mai complacem in mediocritate si sa ne aruncam in viata plini de curaj? Psihoterapeuta Stefanie Stahl e de parere ca abia cand vom face cunostinta cu copilul din noi si ne vom imprieteni cu el ne vom da seama ce nazuinte si rani profunde avem in noi. Atunci vom putea accepta aceasta parte ranita a sufletului nostru si o vom vindeca. Astfel, increderea in noi insine va creste, iar copilul din noi isi va gasi, in sfarsit, un refugiu.
Cu ajutorul exercitiilor practice pe care le propune autoarea, iti vei vindeca ranile sufletesti, iti vei descoperi resursele si vei gasi raspunsurile la intrebarile pe care ti le-ai pus intotdeauna. Pentru ca meritam cu totii sa ne simtim protejati, in siguranta si doriti, sa avem relatii mai bune si sa ne simtim impliniti.
Stefanie Stahl este licentiata in psihologie si lucreaza ca psihoterapeuta in Trier, Germania. Sustine seminarii pe teme precum atasamentul anxios si stima de sine. Este solicitata adesea de media sa-si exprime punctul de vedere, in calitate de experta pe teme de psihoterapie. Alte informatii, precum si meditatii audio create de Stefanie Stahl gasiti la adresa www.stefaniestahl.de. Bestseller Der Spiegel si vanduta in peste 500 000 de exemplare in Germania, Vindecarea copilului interior a fost tradusa in 20 de limbi.

Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
Cele cinci limbaje ale iubirii. Editia 6.
O colectie intima de sfaturi, probleme si solutii pentru fiecare membru al familiei; o familie cu adevarat fericita.
Casniciile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul.
Cum puteti descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastra? Cartea include chestionare scurte, pe care le puteti completa, precum si intrebari aplicate, la care puteti medita si raspunde pe larg.
Desi unii cititori gasesc foarte dificila ideea de a iubi un partener la care nu mai tin – in speranta ca va veni cu timpul si afectiunea – Gary Chapman promite ca rezultatele vor rasplati efortul. “Iubirea este o alegere”, spune autorul. “Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum.”
Pentru ca toti ne nastem, crestem, ne indragostim, ne casatorim, iubim, inselam, facem copii, divortam, plangem, uitam si iertam. Pentru ca suntem singuri sau impreuna, pentru ca suntem parinti sau copii, pentru ca ne pasa de cine suntem, de cei din jur, si mai ales pentru ca fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeste si vrea sa o protejeze.
Fragment din cartea “Cele cinci limbaje ale iubirii. Ed. 6” de Gary Chapman:
“Iubirea inseamna bunatate. Daca dorim sa ne exprimam iubirea verbal, trebuie sa rostim vorbele pe un ton frumos. Acest lucru se refera la felul in care vorbim. Aceeasi propozitie poate avea doua intelesuri diferite, in functie de felul in care o spunem. Atunci cand este spusa cu bunatate si tandrete, afirmatia “te iubesc” poate fi o expresie reala a iubirii. Pe de alta parte, formula “te iubesc, cu acest semn de intrebare la sfarsit, schimba intregul inteles al cuvintelor respective. Uneori, cuvintele noastre spun una, iar tonul spune alta. Transmitem mesaje cu dublu inteles. De obicei, partenerul le interpreteaza in functie de tonul vocii, si nu de cuvintele pe care le folosim.
O afirmatie precum: “Mor de nerabdare sa spal vasele diseara”, rostita pe un ton batjocoritor, nu va fi perceputa niciodata ca o expresie a iubirii. Pe de alta parte, putem impartasi suferinta, durerea si chiar mania intr-o maniera pozitiva, acest lucru devenind o expresie a iubirii. O afirmatie precum: “Sunt dezamagit si ranit ca nu te-ai oferit sa ma ajuti in seara asta”, rostita pe un ton deschis si bland, poate fi o expresie a iubirii. Persoana care vorbeste vrea sa-i transmita celuilalt ce simte. Impartasindu-si sentimentele, ea face un pas spre consolidarea relatiei. De fapt, incearca sa aduca in discutie o problema si sa gaseasca o solutie. Aceleasi cuvinte, dar spuse pe un ton aspru, rastit, nu mai reprezinta o expresie a iubirii, ci devin osanditoare.
Conteaza foarte mult cum vorbim. Un intelept spunea candva: “Un raspuns rostit pe un ton bland poate adesea sa intoarca mania din drum.” Daca partenerul este manios si suparat si-ti arunca doua-trei vorbe grele, iar tu vrei sa-i raspunzi cu iubire, nu trebuie sa-i vorbesti la fel, ci pe un ton bland. Trebuie sa privesti ceea ce-ti spune ca pe o informatie referitoare la sentimentele lui.”

Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki
Tata bogat, tata sarac. Educatia financiara in familie. Editia a V-a
Principalul motiv pentru care oamenii se lupta cu dificultatile financiare este acela ca au trecut prin scoala fara sa invete nimic despre bani. Rezultatul este ca invata sa lucreze pentru bani… dar nu invata niciodata sa puna banii sa actioneze pentru ei. – Robert T. Kiyosaki
Imi iubesc copiii si vreau sa fac tot posibilul pentru ca ei sa aiba parte de cea mai buna educatie! Invatamantul traditional, desi este foarte important, nu mai este de ajuns. Trebuie sa intelegem cu totii ce sunt banii si cum lucreaza ei. – Sharon L. Lechter
Tata bogat, tata sarac…
• Arunca in aer mitul care spune ca trebuie sa castigi mult ca sa te imbogatesti.
• Combate ideea potrivit careia, daca ai o casa, esti instarit. Le arata parintilor de ce nu se pot baza pe sistemul de invatamant, daca vor sa-si vada copiii invatand cate ceva despre bani.
• Defineste odata pentru totdeauna activele si pasivele.
• Va invata ce si cum sa le spuneti copiilor despre bani, astfel incat sa aiba succes financiar in viitor.
Tata bogat, tata sarac este un punct de plecare pentru toti cei care doresc sa detina controlul asupra propriului lui viitor financiar. – USA Today

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – John Gray
Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus. Un ghid practic pentru imbunatatirea comunicarii si pentru obtinerea rezultatelor dorite in relatiile dumneavoastra.
Lucrarea de fata este un manual al relatiilor de dragoste in anii ’90. El dezvaluie felul in care se deosebesc barbatii de femei in toate domeniile vietii. Si nu numai ca cele doua sexe comunica diferit, dar ele gandesc, simt, percep, reactioneaza, raspimd, iubesc si apreciaza in mod diferit. Aproape ca par sa provina de pe planete diferite, vorbind limbi deosebite si avand alta nevoie de hrana.
Intelegerea aprofundata a diferentelor ajuta la eliminarea multora dintre frustrarile intampinate in relatiile cu sexul opus si in incercarile de a-l intelege. Neintelegerile pot fi spulberate rapid sau prevenite. Sperantele nerealizate sunt corectate usor. Cand iti aduci aminte ca partenerul difera de tine la fel de mult ca cineva de pe alta planeta, poti sa te relaxezi si sa cooperezi, in loc sa te opui si sa incerci sa elimini diferentele.
Volumul este un bestseller tradus in toate limbile de mare circulatie. Sfaturile cuprinse in el au ajutat nenumarate cupluri sa-si imbunatateasca relatiile si sa-si comunice mai clar sentimentele si dorintele.

Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown
Curajul de a fi vulnerabil. Schimba felul in care traiesti, iubesti, educi si conduci. Editia a 2-a
Nu avem incotro: ne lovim zi de zi de situatii care presupun nesiguranta, riscuri sau expunere emotionala. Descoperim astfel pe pielea noastra ce inseamna vulnerabilitatea, dar si cat de greu poate fi uneori sa indraznesti. Bazandu-se pe 12 ani de cercetari deschizatoare de drumuri, Brene Brown demoleaza mitul cultural potrivit caruia vulnerabilitatea ar fi o slabiciune si demonstreaza ca, dimpotriva, este trasatura care ne da adevarata masura a curajului.
O carte minunata: imperios necesara, esentiala si amuzanta. N-am putut s-o las jos. – Seth Godin
Cred ca lumea are nevoie de mai multi ghizi ca Brene, care sa ne arate calea catre lumea noastra interioara. – Maria Shriver
Brene Brown este stralucita cand vine vorba sa prezinte paradoxurile curajului: suntem cu atat mai puternici cu cat ne imbratisam vulnerabilitatea si indraznim cu atat mai mult cu cat invatam sa ne recunoastem fricile. – Gretchen Rubin, autoarea The Happiness Project
Nu avem de-a face cu o carte despre victorie sau infrangere. Ci cu o carte despre curaj. Intr-o lume a lui „niciodata nu-i destul“, in care frica a devenit o a doua natura, vulnerabilitatea este subversiva. Incomoda. Ba, uneori, chiar putin periculoasa. Fara indoiala, a ne-o asuma implica riscuri mult mai mari decat criticile pe care le-am putea primi sau faptul de a fi raniti.
Dar daca facem un pas inapoi si ne privim situatia cu obiectivitate, vom descoperi ca nimic nu este mai dureros, mai incomod si mai periculos decat a ramane pe dinafara propriei vieti, gandindu-ne cum ar fi stat lucrurile daca am fi avut curajul sa pasim in arena. Curajul de a fi vulnerabil propune o viziune noua si puternica despre ce inseamna a ne lasa vazuti. Si ne invata sa o facem, pas cu pas.

Femei care alearga cu lupii – Clarissa Pinkola Estes
Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice
In fiecare femeie se ascunde o creatura puternica, inzestrata cu instincte bune, pasionata, creativa si inteleapta. Adesea, insa, cultura si societatea au sufocat aceasta Femeie salbatica, au redus-o la tacere, incercand cu obstinatie sa o „civilizeze”, fortand-o sa-si asume roluri rigide, care-i inabusa elanurile.
Psihanalista si povestitoare, fascinata de mituri si legende, Clarissa Pinkola Estes ne invita sa recuperam aceasta parte adanc ingropata in noi, vibranta, generoasa, plina si datatoare de viata. Prin sapaturi psihoarheologice in ruinele subpamanteanului feminin si facand apel la vechi traditii, mituri si povesti, ea ne deschide drumul si ne arata ca sta in puterea fiecareia sa regaseasca, inauntrul sau, Femeia Salbatica.
Ii sunt recunoscatoare acestei carti si Clarissei Pinkola Estes. Lucrarea ii arata cititorului ce minunat este sa ai curaj si sa fii femeie. – Maya Angelou, scritoare si poeta
O carte absolut unica… O efervescenta si incantatoare proza… Va deveni cu certitudine o Biblie a femeilor dornice sa infaptuiasca lucrarea profunda. Este o harta a tuturor capcanelor, obisnuite sau groaznic de neasteptate, pe care le intalneste o femeie pe drumul inapoi la sinele sau instinctual. – Los Angeles Times
O lucrare profund spirituala. Onoreaza ceea ce este neimblanzit la o femeie, tenacitatea ei, inteligenta. Venereaza sufletul feminin. – The Washington Post Book World
Fragment din cartea “Femei care alearga cu lupii Ed.2” de Clarissa Pinkola Estes:
“CAPITOLUL 15. Umbra: Canto hondo, cantecul tainic, profund
Sa urmaresti pe cineva ca umbra lui inseamna sa pasesti atat de usor, incat sa te strecori neauzit prin padure, vazand totul, dar fara sa fii vazut. Asa face lupoaica, urmarind ca o umbra pe oricine si orice trece prin teritoriul sau. Este modul ei de a strange informatii. Apare, dispare apoi ca un fum si apare din nou.
Lupoaicele sunt capabile sa se miste cu incredibila usurinta, nefacand mai mult zgomot decat los angelos timidos, cei mai sfiosi dintre ingeri. Mai intai se retrag si urmaresc pe furis pe cel ce le-a atras atentia, Apoi, brusc, apar undeva inaintea lui, iscodindu-l cu ochi de aur de dupa un copac. Si dintr-odata se intorc si dispar, pentru a reapare, ceva mai tarziu, din nou in spatele intrusului. Ca o umbra.
Femeia Salbatica le urmareste pe femei ca umbra lor, de ani si ani. Doar ce-o zarim, si din nou dispare. Apare totusi atat de des in viata noastra, sub forme atat de diferite, incat ne simtim impresurate de imaginile si dorintele ei. Vine la noi in visele noastre si in povesti – mai ales in povestile propriei noastre vieti pentru ca vrea sa stie cine suntem si daca suntem pregatite sa i ne alaturam. Ajunge doar sa ne privim umbra, si vom vedea ca nu e umbra bipeda a unui om, ci umbra frumoasa a unei fiinte libere, a unei creaturi salbatice.
Suntem destinate a fi rezidente permanente pe teritoriul sau, nu doar simple turiste, caci din acea tara venim; este patria noastra si patrimoniul nostru. Forta salbatica a sufletului-psihicului nostru ne urmareste ca o umbra, si nu fara motiv. Se spunea in evul mediu ca, in cursul coborarii, daca suntem urmariti de o forta puternica, iar aceasta reuseste sa ne prinda umbra, atunci si noi devenim o forta.”

Arta subtila a nepasarii – Mark Manson
Arta subtila a nepasarii. O metoda nonconformista pentru o viata mai buna
#1 New York Times bestseller. Peste 1 milion de exemplare vandute
In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi “pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor.
Sustinandu-si afirmatiile cu cercetari academice si anecdote bine plasate, Manson argumenteaza ca pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. El ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii.
Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare. Adoptand pentru acest manifest un ton sincer si un limbaj direct, fara compromisuri, Manson incearca sa ne trezeasca la realitate pentru a putea duce o viata mai plina de satisfactii si mai ancorata in concret.
Unii spun ca sunt un idiot. Altii zic ca le-am salvat viata. Cititi si decideti singuri! – Mark Manson
Aceasta carte te loveste ca o foarte necesara palma peste fata data de cel mai bun prieten: amuzanta, vulgara si extrem de provocatoare. Cititi doar daca sunteti dispus sa renuntati la toate scuzele si sa aveti un rol activ in a trai o viata mai buna. – Steve Kamb, bestselling author of Level Up Your Life and founder of NerdFitness.co
E o carte diferita de toate celelalte. Fiecare argument este profund adevarat, util si mai puternic decat pozitivitatea obisnuita.

Schimband gandirea, iti schimbi viata – Brian Tracy
Descopera regulile succesului in afaceri si in viata!
Schimband gandirea, iti schimbi viata prezinta un sistem clar si concis menit sa va dezvaluie structura mentala necesara pentru a avea succesul dorit pe fiecare plan al vietii.
Brian Tracy se axeaza indeosebi pe importanta fixarii scopurilor, pe disciplina gandirii si pe dorinta de a reusi in pofida oricarui obstacol. Cele douasprezece principii descrise in carte sunt menite sa ajute pe oricine porneste pe drumul implinirii totale atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Autorul este unul dintre cei mai cunoscuti oratori profesionisti si o personalitate in lumea afacerilor de astazi.
Brian Tracy detine functiile de chairman si CEO la Brian Tracy International, o companie specializata in instruirea si dezvoltarea persoanelor si a organizatiilor. E presedintele Universitatii Brian Tracy si ocupa pozitia de Chief Learning Officer al iLearning Global.co .
Inainte de a-si fonda propriile companii, a avut cariere de succes in marketing si vanzari, investitii, proprietati imobiliare, consultanta in management si alte cateva domenii conexe.
A fost consultant pentru mai mult de 1 000 de companii si a vorbit in fata a peste 4 000 000 de oameni, in cadrul a peste 4 000 de conferinte si seminarii, desfasurate pe tot cuprinsul Statelor Unite, in Canada, precum si in alte 40 de tari. In calitate de orator apreciat in intreaga lume, Tracy isi sustine discursurile in fata a peste 250 000 de ascultatori anual.
Seminariile sale vizeaza dezvoltarea personala si profesionala si sunt structurate pe teme precum leadership, vanzari, stima de sine, obiective, strategie, creativitate si psihologia succesului, aceste evenimente desfasurandu-se in fata multor persoane cu functii executive provenind din cele mai importante corporatii americane.
Are o experienta profesionala de 30 de ani in domenii precum economia, istoria, afacerile, filozofia si psihologia.
A calatorit si a lucrat in peste 80 de tari de pe toate continentele si cunoaste patru limbi.
Este autorul a peste 45 de carti care au devenit bestseller si care au fost traduse in zeci de limbi. A elaborat peste 300 de programe de invatare audio si video, care, de asemenea, au fost traduse in mai multe limbi.
Printre cartile sale aparute la Curtea Veche Publishing se numara Viitorul depinde de tine (2003), Realizarea telurilor (2006), Incepe cu ce nu-ti place (2008) si Cum conduc cei mai buni lideri (2010).
VEZI DETALII AICI

Cu cat sunt mai inteligent, cu atat sunt mai usor de manipulat – Christel Petitcollin
Cu cat sunt mai inteligent, cu atat sunt mai usor de manipulat. De ce sunt manipulabil atunci cand gandesc prea mult
• Cum recunoastem un pervers narcisic?
• Care este profilul manipulatorului? Cine se ascunde in spatele mastii?
• De ce persoanele supraeficiente, cu o gandire complexa, sunt victimele ideale?
• Cum sa ne schimbam comportamentul pentru a iesi dintr-o relatie toxica si a nu mai fi victime ale manipulatorilor?
Timp de doua decenii, Christel Petitcollin a lucrat indeaproape cu victimele manipularii mentale, reusind sa descifreze deopotriva personalitatea manipulatorilor si a victimelor. Aceasta experienta a ajutat-o sa remarce faptul ca exista o similitudine intre profilul victimelor manipularii si cel al persoanelor supraeficiente (cunoscute si sub denumirea de supradotate), ajungand la o concluzie surprinzatoare: cu cat esti mai inteligent, cu atat esti mai usor de manipulat.
Paradoxul este doar aparent: o persoana inteligenta considera ca adevarul este intotdeauna la mijloc, incearca sa inteleaga si perspectiva celui care o manipuleaza si depune eforturi ca sa ajunga impreuna la un numitor comun. Insa manipulatorul minte, neaga realitatea si creeaza in mod deliberat conflicte, din care practic se hraneste, profitand de buna-credinta si de dorinta de armonie a victimei sale.
Cartea de fata constituie un adevarat ghid pentru a evita si iesi din relatiile cu manipulatori, oferind solutii concrete pentru a intelege cum se folosesc perversii narcisici de felul in care ne functioneaza mintea si cum sa nu mai picam in plasa lor, cum sa ne protejam creierul de aceasta forma de hipnoza, cum sa ne pastram discernamantul si cum sa fim asertivi. O lectura obligatorie pentru toti cei cu „inima mare“ si inteligenti.
Christel Petitcollin este autoarea bestsellerului Gandesc prea mult: cum sa iti gestionezi fluxul neintrerupt de ganduri, publicat in colectia Emisfera dreapta a Editurii Philobia.
Sper din suflet ca acest Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023 sa iti fie de folos si sa te ajute in alegerea celor mai bune carti de citit intr-o viata.
Sper, de asemenea, sa te atraga si carticelele scrise de mine:
S-ar putea sa te intereseze si aceste articole:
19 thoughts on “Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023”