Skip to main content

Alfabetul limbii române

Mi-am luat un nou program de editare video. Ca să îl testez, am lucrat aproape două ore la un mic videoclip. A fost o joacă, o plăcere care mi-a amintit câte inventam când Ionuț era mititel, iar mijloacele de informare mult mai puține. Sper să le fie de folos părinților care vor să își ghideze copiii pe drumul anevoios al cunoașterii limbii române. Sper să mă ajutați să îl dau mai departe, din om în om.

Mă încearcă tot felul de regrete atunci când mă gândesc că nu aveam acces la tehnologie pe vremea când copilul meu învăța alfabetul. Îi cumpăram cărți și reviste, îi desenam litere, îl ajutam să le asocieze cu noi cuvinte și cu imagini pe care deja le putea recunoaște. Era greu, dar și plăcut totodată. Acum este mult mai ușor, căci avem acces la internet, avem telefoane, tablete și calculatoare. Din acest motiv încerc să le fiu astăzi părinților de folos, oferindu-le un mic videoclip cu alfabetul limbii române. Învățăm literele, învățăm cuvinte noi, învățăm limba română.

Alfabetul limbii române pentru preșcolari și școlari – l-am gândit în așa fel încât să fie ușor de reținut, să conțină cuvinte noi pentru un preșcolar, să fie așa cum mi-aș fi dorit eu să găsesc atunci când băiatul meu era preșcolar sau chiar după ce a devenit școlar. L-am făcut în versuri deoarece rimele sunt mai ușor de ținut minte. Dacă aș fi avut ureche muzicală, l-aș fi pus pe note, l-aș fi cântat. Nu am, așa că videoclipul cu alfabetul limbii române este doar o mică poezie.

Am și nedumeriri. Ce caută în alfabetul limbii române litere precum q (Q), w (W) și y (Y), dacă avem atât de puține cuvinte în care le utilizăm? Și de ce trebuie să umplem capul copiilor cu ele, când e oricum clar că puțini vor înțelege la această vârstă ce înseamnă watt, de exemplu?

Alfabetul limbii române pentru preșcolari și școlari – videoclip pe youtube:

4 thoughts to “Alfabetul limbii române”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.