Mama si copilul. Nu exista un ghid universal valabil pentru aceasta relatie complexa. Sfaturile pe care diversi specialisti sau doar simpli binevoitori ar incerca sa le dea se potrivesc in anumite zone ale lumii, dar nu in toate. Mama le poate accepta sau le poate considera ca fiind nepotrivite. Desigur, un minim de cunostinte de anatomie, psihologie, pedagogie etc fiecare mama ar trebui sa aiba, dar de aici si pana la a creste copilul dupa indicatiile date de altii e cale lunga. Nu poti sta cu cartea in mana in fiecare moment, nu poti trai si creste un copil doar citind regulile scrise intr-un ghid. In plus, mama va observa repede ca intalneste situatii noi zilnic, situatii despre care nu s-a scris in nici o carte.

elefant.ro

Mama si copilul. O intreaga lume prinsa in doua suflete pereche. Nimeni nu poate intelege un copil mai bine decat o face mama lui, care parca dezvolta un al saselea simt pe masura ce petrece mai mult timp cu pruncul ei. Asta nu inseamna ca mama poate fi si medic, si educator, si orice altceva. Pana la un anumit punct, mama isi poate creste singura copilul, insa exista si multe situatii in care, dincolo de dragostea ei, dincolo de acel al saselea simt, are nevoie sa apeleze la cei care sunt specializati pe anumite meserii si care ii pot ajuta copilul. In carti se pot gasi sfaturi generaliste, insa unele situatii particulare au nevoie sa fie studiate “pe viu” – si aici dau un exemplu simplu, clar: daca se loveste copilul la cap si are ameteli, mama nu trebuie sa caute prin nu stiu ce ghid sfaturi, ci sa il ia in brate si sa fuga cu el la spital.

elefant.ro

Mama si copilul. Vin vremuri grele. Copiii zilelor noastre se joaca cu papusi virtuale, disponibile pe tablete si telefoane. Probabil peste 20 de ani chiar va fi nevoie de carte, de ghiduri in care mama sa gaseasca sfaturi despre cum se schimba pampersul bebelusului sau despre cum trebuie spalat si sters la fundulet dupa ce face caca. Deocamdata imi place sa cred ca mama de astazi s-a jucat candva cu o papusa, ca a imbracat-o / dezbracat-o, ca s-a chinuit sa o hraneasca si sa o spele. Un rol foarte important, mai ales in primul an de viata al copilului, il are si medicul de familie, care va da parintilor sfaturi bune. Sa il alegeti cu grija si sa il pastrati aproape daca vedeti ca sfaturile lui se potrivesc bine nevoilor voastre.

Mama si copilul. Mi-a spus cineva ca ar exista o carte cu acest titlu, o carte mult cautata de mamicile de astazi. Nu o cunosc, nu am citit-o, insa ma stiu pe mine si pe multe, multe alte mamici. Ne-am crescut copiii fara sa dam pagina cu pagina prin carte. I-am protejat de rau, i-am hranit, i-am ingrijit, i-am educat. Le-am citit din carti – povesti, basme, ghicitori. Puteti citi cartea, daca acolo considerati ca se afla cele mai bune sfaturi despre cresterea si ingrijirea copilului. Dar nu uitati sa cititi si carti dragi inimii voastre si, mai ales, nu uitati sa le cititi si copiilor din cartile pe care ei le pot intelege. Copilul care citeste astazi e tanarul care maine se va putea descurca de minune prin viata.

Mama si copilul. Nu ma pot abtine sa nu ma intreb un lucru: de unde stiu animalele, fara sa citeasca un pdf, fara sa deschida o carte, fara sa caute prin online, fara sa mearga la un curs, fara sa discute cu diversi specialisti,- de unde stiu ele sa isi creasca puii, sa ii protejeze de pericole, sa le aduca hrana, sa le linga ranile, sa le construiasca adaposturi, sa ii invete sa vaneze / sa se fereasca de vanatori, de unde stiu sa faca tot ceea ce face un parinte bun pentru copiii sai?

mama si copilul pdf