Lumea inconjuratoare este atat de uimitoare incat ne-ar trebui o viata sa o exploram si tot parca nu ar fi suficient. De la microorganisme si pana la obiecte voluminoase, cu o consistenta tare si complexa, toate fac parte din lumea ce ne inconjoara si adesea stim atat de putine lucruri.
Vrei sa incerci ceva nou? Ia-ti un pH-metru mobil. Poti face lucruri uimitoare cu el, asta daca iti doresti sa explorezi si o alta parte a lumii inconjuratoare. Acest instrument te ajuta sa patrunzi in profunzimea substantelor pentru a le afla natura. Poate pare plictisitor, insa sa stii ce tip de substante exista intr-un sol, de exemplu, te poate ajuta mult – vei sti ce plante sa plantezi in el, dar si cum se vor dezvolta aceastea in functie de natura sa.
Mai intai de toate, ce este un pH-metru?
Raportandu-ne la definitia sa de baza, pH-metrul este un instrument stiintific cu ajutorul caruia poti masura activitatea ionilor de hidrogen din solutiile pe baza de apa. Activitatea acestor ioni indica cu ce tip de substanta ai intrat in contact – acida, neutra sau alcalina.
Pentru a-ti fi mai usor sa intelegi iti voi prezenta pe scurt scara pH-ului: substantele neutre au pH-ul 7, cele acide o cifra mai mica de 7, iar cele alcaline (bazice) sunt reprezentate de numere mai mari de 7 pana la 14 inclusiv.
Ce poti cultiva in propria gradina? Foloseste pH-metrul pentru a afla
In primul rand, in solurile puternic acide nu pot patrunde anumite micro si macroorganisme, o parte dintre ele fiind chiar cele esentiale dezvoltarii plantelor. Un sol echilibrat, cu un continut de substante nutritive satisfacator, iubit de plante este de obicei cel neutru. De ce? Pentru ca nu blocheaza in niciun fel drumul substantelor minerale catre plate.
De exemplu, daca iubesti florile si vrei sa ai o astfel de cultura, trebuie sa stii ca lalelele, gladiolele, zambilele si chiar narcisele iubesc solurile neutre, iar uneori si pe cele o idee alcaline. La Precisa.ro gasesti o multime de astfel de pH-metre – nu-ti fie frica daca nu ai mai folosit unul pana acum, indiferent de tipul ales, el vine insotit de instructiunile de utilizare.
In ceea ce priveste legumele, sa stii ca majoritatea acestora iubesc pH-ul situat intre 6,3 si 7,4. De exemplu, varza, fasolea, ceapa, sparanghelul si conopida vor prefera un pH mai alcalin, cuprins intre 6,5 si 8 pe scara acestuia. Dupa cum ti-am spus si mai sus, valorile pH ce cuprind si cifra 7, pragul sau neutru, permit o buna circulatie a substantelor minerale prin sol. In acest fel, ele ajung mult mai simplu la plante.
Stiai ca productia anuala a pomilor tai fructiferi depinde intr-o mare masura de substantele cu care acestia se hranesc? Din diferite motive, solul pe care se dezvolta poate deveni mai acid sau mai alcalin, iar asta inseamna ca nu tot timpul o sa fie pe placul pomilor. Cu un pH-metru vei sti de ce ingrasaminte ai nevoie pentru a readuce pH-ul la paramentri normali, optimi pentru pomii tai furctiferi.
Te invit acum sa inspectezi aparatura de laborator de pe Precisa.ro, sa iti achizitionezi un pH-metru portabil si sa dai start explorarilor!