Copiii nepoliticoși

Vraja vorbelor politicoase – poveste pentru copii (și adulți).

Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023

Obosită, Lorena face o pauză. Frățiorul ei așteaptă în liniște, cu nerăbdarea citindu-i-se pe chip.

-Haide, Lori, te rog frumos, citește mai departe, să mai putem face o vrajă.

În acel moment, de la vecini se aud cuvintele unor copii nepoliticoși. Tare urât își mai vorbesc și tare urât le mai răspund până și părinților. Strada întreagă răsună de urletele lor. Li se pare că știu totul. Îi tratează pe alții cu dispreț, de la înălțimea celor câțiva ani pe care îi au. Pentru ei, copiii mai mici sunt neinteresanți. Cei de o seamă cu ei sunt mai slab pregătiți. Adulții sunt demodați.

10 carti pentru copii de pus sub bradul de Crăciun

Să îi învățăm bunele maniere

-David, trebuie să facem ceva! Să îi învățăm bunele maniere. Copiii amabili și respectuoși par întotdeauna mai frumoși, mai delicați, șoptește Lorena.

-Noi nu vrem să fim delicați! Vedeți-vă de treaba voastră! Hai, plecați de aici! strigă în cor copiii nepoliticoși.

Atâta obrăznicie nu au mai văzut până acum nici David, nici Lorena. Închid ochii și își bagă degetele în urechi. Vorbele nepoliticoase continuă să se audă. Copiii fără bune maniere continuă să se vadă. Le lipsește zâmbetul inocent. Sunt murdari la gură. Nu au prieteni. În jurul lor se ofilesc florile. Copiii buni îi ocolesc de departe, de parcă ar avea o boală molipsitoare.

Lorena prinde cartea în mână și continuă să citească:

Vraja vorbelor politicoase - poveste pentru copii (și adulți)

Vraja vorbelor politicoase

Se rostesc în șoaptă cuvintele magice “Orun egi junta ara.”. Se întinde pe masă hârtie de copt prăjituri. Pe ea se adună buchețel:

-poza bunicii

-trei bomboane cu aromă de fructe

-expresii frumoase din caietul de limba română

-o clipire de gene

-un te rog

-doi mulțumesc

-un poftim

-surâsul mândru al mamei

-două felii din pâinea adusă de tata, unse cu miere de la bunicul

-cartea Codul bunelor maniere.

Se împachetează hârtia și se lasă la crescut o noapte și o zi. Seara se adună toate vorbele găsite în buchețel și se lasă la ușile copiilor nepoliticoși.

Vraja vorbelor politicoase – cuvinte magice

David și Lorena urmează întocmai instrucțiunile găsite în Cartea de Magie. Toți copiii sunt deja în pat. Micii vrăjitori trec pe la ușile vecinilor care au copii nepoliticoși. Presară pe fiecare covoraș câteva vorbe vrăjite. Din Cartea de Magie se ridică, într-un dans amețitor, tot mai multe litere albe. Sunt pure, neatinse de murdărie sau obrăznicie.

Vraja vorbelor politicoase – poveste pentru copii (și adulți). O poveste educativă, sper eu. Copiii pot învăța ușor din ea cuvintele magice care deschid ușile și aduc zâmbete. Nu e greu să spui Bună dimineața, La revedere, Te rog frumos, Iartă-mă, Îmi permiți?, Pardon, Poftim, Cu plăcere, Scuză-mă.

Pot oferi planșa cuvintelor magice în format pdf celor care doresc să o printeze.

 

Vă invit să citiți și alte povești:

Vraja iubirii pentru animale

Vraja respectului față de părinți