Varicela (vărsat de vânt)

Varicela (vărsat de vânt). Bolile de piele ale copiilor sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare pentru părinți. Fiind printre cele mai întâlnite forme de infecții, acestea pot apărea oricând. Există riscul ca multe dintre ele să se agraveze dacă nu sunt tratate corect și la timp. Tocmai de aceea vizita la medicul pediatru se impune imediat ce părinții observă schimbări ale stării generale, diverse pete, umflături, iritații sau bubițe pe corpul copilului. Diagnosticarea corectă și rapidă a bolilor de piele, ca și alegerea celui mai potrivit tratament, sunt foarte importante pentru sănătatea copilului.

Ce este varicela (vărsatul de vânt)

Varicela este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Datorită faptului că astăzi există un vaccin pe care majoritatea copiilor îl fac, tot mai puține persoane ajung să fie internate în spital din cauza ei. Există totuși situații în care varicela poate provoca diverse complicații. Foarte sensibili la această boală infecțioasă sunt nou-născuții, femeile însărcinate, adulții, copiii cu boli autoimune și, în general, toți cei care, din varii motive, nu pot fi vaccinați.

Boala apare cel mai frecvent iarna sau la începutul primăverii și este frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani.

Vaccinarea contra varicelei se face copilului la vârsta de un an. Rapelul (revaccinare cu o cantitate mică de vaccin) se face la vârsta de 4-6 ani.

Cauze ale apariției varicelei

Cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, această boală provocată de virusul varicelo-zosterian are o perioadă de incubație de 10 până la 21 de zile și se poate transmite atât prin contact fizic, cât și prin intermediul aerului. Copiii se pot infecta foarte ușor de la alți bolnavi de varicelă sau de herpes zoster. Căile de infectare sunt leziunile mucoaselor sau ale tegumentelor (tegumentul este țesutul care constituie învelișul corpului). Fiind atât de contagioasă, varicela se poate răspândi extrem de ușor în comunități.

De asemenea, virusul îi poate fi transmis copilului în perioada sarcinii sau la naștere.

Simptome ale vărsatului de vânt/varicelă

Copilului i se modifică starea generală. Iată câteva dintre simptomele cu care debutează boala:

-pierderea poftei de mâncare

-dureri de cap de intensitate medie

-dureri musculare moderate

-febră de peste 38 de grade C

-letargie (stare de slăbiciune generală a organismului)

-uneori tuse și/sau rinoree (scurgere de mucozități nazale)

-inflamarea gâtului

-uneori stare de agitație

La 2-3 zile după ce starea generală s-a modificat, apar primele erupții – pete roșii care dau senzație de mâncărime. Acestea sunt localizate în primele zile numai pe pieptul și pe spatele copilului. În următoarele zile se vor răspândi pe întreg corpul și vor provoca mâncărimi puternice.

Erupția se poate întinde chiar și pe palme, în cavitatea bucală sau pe pielea capului.

Petele roșii se tranformă în bubițe pline cu lichid care se vor rupe și vor fi acoperite de cruste (coji).

Copilul poate avea febră și cruste pentru o perioadă de 10 până la 20 de zile. Bine îngrijite, crustele nu vor lăsa semne permanente pe corpului copilului.

dyfashion.ro

Riscuri și complicații date de varicelă

Varicela neonatală este foarte periculoasă pentru copii. Dacă mama este infectată și transmite copilului virusul în timpul sarcinii sau la naștere, acesta poate rămâne cu dizabilități fizice sau cognitive severe.

Varicela poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii cu sistem imunitar scăzut și pentru cei care nu au fost vaccinați.

Există riscul de suprainfecție bacteriană care poate afecta pielea, plămânii și chiar creierul copilului.

Varicela este periculoasă pentru copiii cu vârsta de peste 15 ani.

Tratament pentru vărsat de vânt/varicelă

În cazul apariției varicelei, medicul trebuie imediat anunțat, iar copilul va fi izolat în casă pentru cel puțin șase zile. În funcție de vârsta pacientului și de starea sa generală de sănătate, medicul va decide tratamentul. Cei mai mulți medici vor recomanda paracetamol pentru reducerea febrei și creme sau talc mentolat pentru reducerea mâncărimii.

În cazul în care apar complicații sau copilul are sistemul imunitar slăbit, cel mai probabil va fi tratat în spital.

Recomandări

Există câteva indicații generale pe care părintii trebuie să le cunoscă și să le respecte pentru ca varicela să nu lase copilului urme de nici un fel:

-copilul are nevoie de repaus la pat, de somn odihnitor

-bubițele apărute pe piele nu trebuie sparte deoarece pot apărea suprainfecții

-copilul nu va face baie generală decât după căderea crustelor (cojilor)

-copilul va bea foarte multe lichide pentru a evita deshidratarea

-dacă varicela a erupt și în cavitatea bucală, copilul va mânca supe calde (nu fierbinți)

-unghiile copilului vor fi tăiate cât mai scurt și vor fi păstrate cât mai curate

-copilul va fi îmbrăcat cu haine foarte curate, lejere, de bună calitate

-pe timpul nopții, copilului i se vor pune mănuși în mâini, ca să nu se scarpine în somn

-vor fi evitate alimentele sărate, dulci, picante

-sub nici o formă nu dați copilului aspirină

Mai jos puteți urmări un videoclip realizat de către American Academy of Dermatology. Vă sunt prezentate, rând pe rând, etapele varicelei și felul în care să îngrijiți copilul care are vărsat de vânt.

Varicela (vărsat de vânt)

Obezitatea la copii (obezitate infantilă) provoacă boli grave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.