Totul despre cafea. Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități

Istoria cafelei

Totul despre cafea Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități, dar și recomandări. Istoria cafelei merge în urmă aproximativ 1000 de ani. Legenda spune că totul a început într-o regiune a Etiopiei numită Koffe. Un cioban a observat că animalele sale deveneau mai active, mai agitate și nu dormeau noaptea după ce mâncau fructele unei anumite plante.

Este vorba despre o cireașă pe care caprele o mâncau cu plăcere. Pentru că, de fapt, asta este boaba de cafea, sâmburele unui anumit soi de cireșe. După descoperirea făcută de cioban, un călugar din zonă a fiert boabe de cafea și a observat că a putut sta treaz întreaga noapte.

espressocafe.ro

Tipuri de cafea – Arabica și Robusta

În lume există două mari tipuri de cafea: Arabica și Robusta.

Cei mai mulți dintre cultivatori preferă să planteze cafea Arabica. Arabica numără aproximativ 200 de subspecii de plante. Are mai puțină cafeină decât alte specii de cafea. Este un sortiment cu arome fine și cu un gust ușor de recunoscut.

Totul despre cafea. Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități

Robusta este un sortiment de cafea mai puțin aromat și cu un gust mai amar. Conținutul de cafeină este mult mai mare. Se folosește predominant la producerea de cafea solubilă.

Desigur, calitatea cafelei depinde de foarte mulți factori. Este foarte important locul în care planta se cultivă. De asemenea, contează felul în care boabele sunt depozitate după cules. Nu în ultimul rând, calitatea cafelei este dată de procesul prin care boabele trec până când ajung la consumator.

Totul despre cafea Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități

Brazilia ocupă locul întâi în lume în ceea ce privește producția de cafea. Este vorba despre o treime din producția mondială de cafea. Brazilia este urmată de Vietnam.

Kew Royal Botanic Gardens a realizat un studiu ale cărui concluzii sunt îngrijorătoare. Încălzirea globală pune în pericol diversitatea genetică a plantelor din specia Arabica din Etiopia și țările din jurul său.

Totul despre cafea. Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități

Harvard Health a arătat că un studiu publicat în noiembrie 2017 confirmă ideea conform căreia consumatorii de cafea au o sănătate mai bună decât a celorlalți oameni. Printre beneficiile aduse de consumul moderat de cafea (nu mai mult de 3-4 cești pe zi) se numără:

-longevitate mai mare

-aport crescut de vitamine și minerale

-creștere mai mică în greutate odată cu îmbătrânirea

-digestie mai bună

-un risc mai mic de a face anumite boli: diabet de tip 2, Parkinson, Alzheimer, boli cardio-vasculare, boli hepatice și chiar cancer.

Curiozități despre cafea

Cu mult timp în urmă, triburile est-africane măcinau boabele de cafea. Le amestecau cu grăsimi animale. Războinicii mâncau acest amestec înainte de a pleca la luptă. Știau deja despre cafea că oferă consumatorilor o doză mare de energie.

Totul despre cafea. Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități

Ludwig van Beethoven devenise obsedat de cafea. Pentru fiecare ceașcă de cafea pe care o bea, acesta folosea întotdeauna exact 60 de boabe.

La capitolul vânzări, cafeaua este al doilea cel mai căutat produs din lume, imediat după ulei. În urma cafelei, la mică distanță, vine coca-cola.

65% dintre băuturile servite la micul dejun conțin cafea.

Să nu crezi că asta e Totul despre cafea Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități continuă

Kopi Luwak, numită și cafeaua milionarilor, este un tip de cafea deosebit, care se vinde la prețuri uriașe. Aceasta nu este culeasă de pe plantă, ci din excrementele unui animal. Civeta de palmier mănâncă boabele de cafea coapte, dar nu le digeră decât parțial. O enzimă din tubul digestiv al civetei reduce gustul amar al cafelei.

Cea mai scumpă cafea din lume este Black Ivory. Aceasta este obținută din boabele de cafea înghițite, digerate și eliminate pe cale naturală de elefanți. Cafeaua devine mai puțin amară și capătă arome de ciocolată și fructe datorită faptului că este înghițită de elefanți laolaltă cu banane, trestie de zahăr etc. Dacă vreți să gustați o asemenea cafea, trebuie să mergeți la hoteluri de 5 stele din Maldive, Tailanda sau Abu Dhabi. Mai există în Statele Unite un local numit „The Elephant Story” unde se prepară cafeaua Black Ivory.

Cei mai mari consumatori de cafea din lume sunt finlandezii. În medie, un finlandez adult bea 27,5 kilograme de cafea pe an.

Cum se prepară cafeaua

Cafeaua poate fi preparată prin multe procedee. În funcție de zonă, popoarele au diverse obiceiuri.

Preparată la ibric. Este probabil cea mai veche dintre metode și încă se folosește în țări precum Turcia, Arabia și Grecia.

Cafeaua mai poate fi preparată la filtru, la presa franceză sau espresso.

Espresso are, la rândul său, mai multe variante: Caffe Americano, Cappuccino, Café au lait, Mocca și Ristretto.

*

Recomandări de cafea

Sunt băutor înrăit de cafea. Aș putea spune chiar dependentă de cafea. De 15 ani beau Lavazza crema e gusto preparată la cafetieră Moka. Totuși, când merg în vacanță în Spania sau Italia, nu servesc decât cafea Ristretto. Este o cafea extrem de concentrată, cremoasă, aromată, cu un gust minunat. Pentru prepararea ei se folosește doar jumătate din cantitatea obișnuita de apă.

Nu am să fac recomandări. Știți de ce? Pentru că mă cunosc pe mine. Nimeni nu mă poate convinge să îmi schimb preferințele. Dar vă pot recomanda un magazin de unde puteți comanda absolut tot ce aveți nevoie în materie de cafea: boabe, măcinată, solubilă, capsule, monodoze etc. Tot aici găsiți expressoare și râșnițe.

Pagina de facebook Cafeaua de dimineață are aproape 50 000 de like-uri pe facebook

Cafeaua de dimineață a pornit din dorința de a găsi o activitate în online. Era un soi de joacă și ei îi plăcea mult. Am susținut-o. I-am încurajat pasiunea. Am aplaudat-o când am văzut cât de ușor îi este să adune laolaltă oameni din toate colțurile țării. Îi ține uniți cu o ceașcă de cafea. Da, oamenilor le place cafeaua și se bucură să o bea alături de prieteni, fie ei și virtuali. Tu cu cine îți bei cafeaua?

espressocafe.ro

Apoi s-a întâmplat ceva. De la 30-50 de like, pagina a explodat, urcând zilnic cu cel puțin o sută de like-uri. M-am mirat si m-am amuzat, apoi parcă am simțit și un grăunte de invidie. Frate, sunt atâția oameni în online care scriu bine. Unii au pe bloguri povești captivante (inclusiv povesti despre cafea) și totuși abia reușesc să adune la paginile blogurilor câteva sute / mii de like. Iar o pagină unde se postează numai chestii legate de cafea are deja 49 500 de like-uri și continuă să crească într-un ritm amețitor.

Oamenilor le place cafeaua

Și le este mai ușor să se uite la poze, căci textele scrise pe bloguri răpesc timp, necesită un minim efort de a citi și a gândi. Suntem superficiali și ne îndreptăm către era în care omul, deja slăbit fizic de prea puțină mișcare, va deveni o ființă neputincioasă. Va aștepta să gândească în locul său computerele și să îi dea pe tavă rezultatele, concluziile, deciziile.

espressocafe.ro
Dar ce contează, atâta timp cât cafeaua e caldă, concentrată și atât de dulce?

Tu cu cine îți bei cafeaua? Știi că aș bea și eu o cafea mai bună dacă tu ai da clic pe una dintre reclamele la cafea și ai cumpăra ceva de acolo? Poți alege un espressor bun și ieftin, niște capsule de cafea bună și aromată etc. Toate bannerele din acest articol duc spre același magazin de cafea. Conțin linkuri de afiliere. Asta înseamnă că eu câștig un foarte mic procent din prețul produsului numai în cazul în care există cumpărători.

espressocafe.ro

Sper că ți-a placut articolul Totul despre cafea Istoria cafelei, tipuri, informații, curiozități. Îți mulțumesc că ai avut răbdare să citești până aici. Care este rutina ta de dimineață?