Spunea cineva, într-una dintre serile protestelor, că în piață “te poți îmbolnăvi de bun simț”. Am avut, în mare parte a timpului, aceeași senzație. Am fost mereu înconjurată de oameni educați, politicoși, serviabili. Chiar și pe internet, în micuța mea bulă, toată lumea a păstrat niște limite de bun simț care m-au ajutat să îmi păstrez “prietenii”, deși unii au opinii diferite de ale mele. Mi-a crescut inima văzând cum tinerii frumoși și liberi au protestat calm, elegant, fără să provoace incidente. Mi-a crescut inima văzând că majoritatea postărilor de pe facebook și bloguri păstrau un ton blând și ferm. Uite că se poate, îmi tot spuneam în gând. Desigur, au fost și lozinci care mi-au displăcut, dar știu deja că nu toți suntem la fel, știu că unii oameni sunt mai iuți la mânie, mai slobozi la gură etc.

Dar ieri, ieri m-au dezamăgit rău tinerii frumoși și liberi. Pe cât de emoționante au fost momentele serii, când toată lumea s-a unit într-un glas și-ntr-o lumină, pe atât de mizerabile mi s-au părut atacurile la adresa “babelor fără dinți”, a “săracilor care așteaptă pomeni electorale”, a “spălaților pe creier” care nu știu altceva în afară de o anumită televiziune. Ok, poate că așa este, poate că toți acei oameni sunt săraci (de când naiba e o rușine să fii sărac?), fără dinți, spălați pe creier. Dar în războiul dintre tinerii frumoși și liberi și babele fără dinți eu nu vreau să intru. Nu îmi place când văd că tinerii noștri educați uită că, săraci sau nu, cu dinți sau fără, și contramanifestanții sunt tot oameni. Nu îmi place când văd că tinerii uită să fie oameni. Nu îmi place acest mic război.

Îmi e rușine! Îmi este rușine la gândul că tinerii de astăzi uită lucruri importante:

1. Cândva, babele fără dinți și moșii spălați pe creier au fost tineri și frumoși, tineri care au luptat într-un fel sau altul, după puteri și pricepere, cu un regim nedrept.

2. Cândva, tinerii de astăzi vor deveni babe și moși. Cel mai probabil, nu vor putea ține pasul cu schimbările care vor avea loc în următorii 50 de ani și poate vor deveni, la rândul lor, batjocura altor tineri frumoși și liberi.