Pentru ca zilele trecute s-a intamplat ca niste prieteni sa discute in prezenta mea despre solutii software de la IDmag, curiozitatea m-a impins imediat sa intru pe respectivul site (adevarul este ca mai intrasem si altadata, insa cu treburi diferite) pentru a intelege mai bine despre ce fel de solutii era vorba. Si m-am lamurit pe deplin in scurt timp, mai ales cand am gasit o oferta sotfware care se referea la administrare medicatie. Gandul mi-a zburat spre multele povesti despre care am aflat in ultimii ani, despre erorile umane care au repercursiuni grave asupra altora. Nu voi mentiona aici nici una dintre intamplarile care au facut deliciul lumii sau care au bagat spaima in pacienti, ci voi insista pe ideea ca toate aceste probleme ar putea disparea daca s-ar folosi noile solutii software propuse de catre cei de la Idmag.ro.

Dar sa vedem mai exact despre ce este vorba, pentru ca intotdeauna alegerile ar trebui facute in cunostinta de cauza, nu pentru ca au fost recomandate de catre x sau y. Un sotfware gandit pentru administrare medicatie aduce cateva avantaje importante: reduce potentialele erori umane care ar putea produce pagube insemnate sau chiar ireversibile pacientilor, ajuta la accelerarea proceselor prin trecerea de la manual la electronic, face ca personalul medical sa fie mult mai responsabil stiind ca trebuie sa isi asume tot ceea ce face. 

Administrare medicatie – un proces care, cel putin la prima vedere, poate parea foarte simplu si la indemana oricui, insa nu trebuie uitat nici o clipa ca si personalul medical este format tot din oameni, asadar din fiinte supuse greselilor. Nimeni nu isi doreste, nici din postura de angajat in domeniul medical, nici din cea de pacient dependent de acest personal medical, sa existe greseli in adminstrarea medicatiei. Cum ar putea fi evitate erorile umane ce apar uneori din cauza neatentiei, a oboselii, a grabei sau din cine stie ce alte motive? Simplu, spun eu si o spun specialistii de la IDmag.

La prima vedere ar putea parea ca se propune o corvoada in plus pentru asistentele medicale, insa realitatea zilelor noastre ne arata ca este neaparata nevoie ca personalul medical sa se poata misca rapid si sa dispuna in timp util de absolut toate informatiile care ii sunt necesare pentru o buna ingrijire a pacientilor. Avand asupra lor terminale mobile care sa aiba posibilitatea de a scana coduri de bare , asistentele ar putea scana bratarile pacientilor, medicamentele si chiar cardurile de identitate personale in doar cateva clipe, astfel incat sa fie intotdeauna sigure ca se ocupa exact de pacientul care trebuie, ca ii administreaza exact medicatia trecuta in documente ( tinand cont de doza recomandata de catre medic, pe calea corecta si in timp util).

Mie o asemenea solutie software mi se pare ideala pentru spitale si mi-as dori sa apuc timpurile in care se va folosi pe scara larga, astfel incat sa nu mai existe neplaceri legate de confundarea pacientilor, de administrarea medicatiei, de toate necazurile care apar uneori prin unitatile spitalicesti. De asemenea, cred ca si personalul medical ar trebui sa se bucure de existenta acestor solutii software (asa cum este Zebra Symbol), caci nu e tocmai usor sa mai adormi cand stii ca ai distrus viata unui om dintr-o regretabila greseala, din graba, din neatentie, din cine stie ce motiv.

De ce sa aiba pe constiinta asemenea lucruri, cand un simplu scanner ar putea alunga definitiv toate aceste potentiale necazuri? S-ar elimina, de asemenea, nu doar riscurile, ci si timpul pierdut cu tot felul de hartii, am scapa de birocratia care ne sufoca si care ne impiedica sa ne tratam la timp si corespunzator. In plus, infirmierele ar putea scana codurile de bare de pe propriile bratari de identificare, astfel incat sa existe o crestere a responsabilizarii personalului medical.