Nu este zi sa nu aud pe la vreun prieten ca s-a imbogatit cu vreun virus in calculator. Am mai patit si noi din cand in cand. Pot spune ca am avut noroc, ca erau virusi mititei, pe care copilul a reusit rapid sa ii omoare si elimine fara sa apeleze la prieteni sau chiar la vreo firma care se ocupa de eliminare virusi. Mai grava devine situatia cand virusul este foarte periculos si face ravagii nu in calculatorul unui neatent care a deschis un filmulet pe facebook, ci in calculatoarele unei mari companii. Da, am auzit ca a aparut, de vreo trei ani, un nou tip de virus informatic. Este vorba despre un ransomware care, din momentul in care este instalat in calculator, are puterea si priceperea de a bloca accesul utilizatorului la toate informatiile pe care acesta le detine. Pentru a reprimi acces la aceste informatii, utilizatorului i se cere sa plateasca o anumita taxa.

Dupa cum spuneam candva, internetul a adus in vietile oamenilor o multime de lucruri bune, dar iata ca tot el ne poate face si rau, daca nu suntem destul de atenti. Sincera sa fiu, nici eu nu stiam pana de curand ce este ransomware si care sunt problemele cu care un utilizator se poate confrunta daca are ghinionul de a nimeni un asemenea virus. Acesta se raspandeste prin intermediul unui mail primit de catre utilizator. De cum se instaleaza, incercarea de recuperare date criptate (fotografii, muzica, filme, documente etc) este sortita esecului, dupa cum imi spunea un prieten care lucreaza la o firma de consultanta it. Nefericitul utilizator chiar trebuie sa apeleze urgent la o firma de consultanta it pentru recuperare date criptate, caci solutii exista, insa nu oricine se pricepe.

Se spune ca e mai usor sa previi decat sa repari / vindeci. Aceasta vorba este valabila si in cazul intalnirii cu un ransomware. Pe site-ul Fixmypc.ro (trebuie neaparat sa vizitati acest site; e plin de informatii utile) am gasit cateva solutii de prevenire pentru ransomware:

-evitati sa deschideti mailurile primite de la persoane care va sunt necunoscute

-activati optiunea de filtrare a fisierelor .EXE din email

-faceti intotdeauna back up documentelor importante

-actualizati permanent soft-ul

-nu platiti rascumpararea in cazul in care v-ati virusat

-Achizitionati “CryptoLocker Prevention Kit”