Nu știu dacă eu sunt cea mai în măsură persoană să dea altora lecții de viață, însă știu sigur că îmi pot aduce mica mea contribuție la o viață mai bună pentru români (mulțumesc din suflet pentru idee, Daniela!). Astăzi am ales să scriu un articol cu sfaturi pentru cei care au brutării în România. Este adevărat, am lucrat numai o lună de zile într-o brutărie din Scoția, însă am avut timp suficient să observ și să învăț unele lucruri, ca acum să le pot scoate la vedere și să le prezint celor care mă citesc, în speranța că vor distribui textul, ca acesta să ajungă sub ochii celor care au nevoie de el.

Simt totuși că nu sunt în măsură să dau sfaturi, așa că aleg să descriu, în cuvintele mele, observațiile care merită amintite (rețineți, vă rog, că totul este despre ceea ce am învățat la o singură brutărie din Scoția; nu știu cum este prin altele, dar nici nu cred că are importanță – uneori putem învăța mai multe lucruri dintr-un singur loc decât dacă umblăm neatenți prin mai multe locuri):

1.Este cu desăvârșire interzisă guma de mestecat în incinta fabricii.

2. Interzis este machiajul excesiv (de exemplu, genele false pot duce la desfacerea contractului de muncă).

3. Sunt interzise bijuteriile de orice fel, cu excepția verighetelor, care trebuie totuși acoperite cu leucoplast.

4. Este interzisă aducere în cantină a alimentelor care pot provoca alergii.

5. În locul destinat fumatului nu se mănâncă, iar în cantină nu se fumează.

6. Muncitorilor li se oferă echipament. Acesta nu poate fi luat acasă (există o spălătorie care se ocupă de igienizarea echipamentului – muncitorii nu trebuie decât să arunce într-un tunel care pornește din vestiare echipamentul folosit) și nimeni nu are voie să aducă de acasă echipament identic sau asemănător.

7. Echipamentul este purtat numai și numai în incinta locurilor de producție. Este interzis muncitorilor să meargă la baie, în cantină sau afară, la locul de fumat, îmbrăcați în echipament de muncă.

8. Echipamentul de muncă trebuie îmbrăcat într-o anumită ordine. Cei care nu respectă această ordine își pierd locul de muncă. Echipamentul de muncă se găsește într-o sală separată și este așezat în sertare pe care a fost scrisă mărimea, ca fiecare muncitor, la început de program, să își găsească hainele potrivite. Întâi se pune pe cap boneta de unică folosință, care trebuie să acopere tot părul. Pentru bărbații care poartă barbă sau mustață există măști speciale pe care aceștia trebuie să le folosească. Urmează bluza de salopetă, care trebuie îmbrăcată și încheiată la capse. Acum pot fi îmbrăcați și pantalonii de salopetă, iar la final se încalță bocancii care au bot de fier.

9. Prin întreg sediul brutăriei există afișe prin care muncitorii sunt rugați să se spele pe mâini. La intrarea în fiecare sală de producție există chiuvete, săpun lichid dezinfectant și uscătoare de mâini pe care muncitorii sunt obligați să le folosească de câte ori intră. Cine nu respectă această regulă își pierde locul de muncă.

10. Muncitorii sunt învățați încă înainte de a începe munca în brutărie, la angajare, că există anumite reguli pentru propria lor siguranță: nu vor ridica greutăți care sunt peste puterile lor, nu se vor apleca oricum, ci numai în poziții care să nu le pună coloana vertebrală în pericol, nu vor intra în depozitul care se află în spatele sălilor de producție decât pe anumite uși și întotdeauna purtând veste reflectorizante.

11. Stivuitoriștii vor claxona întotdeauna în apropierea fiecărei uși care face legătura între depozit și sălile de producție și fără oprire în incinta sălilor de producție.

12. În locurile unde zgomotul este puternic, muncitorii primesc căști care să le protejeze auzul, iar cei care pregătesc amestecurile primesc măști care să îi protejeze de praful de făină.

13. Acolo unde este necesar, muncitorilor li se oferă mănuși. Totuși, acestea nu pot fi utilizate dacă muncitorul urmează să atingă produsele de panificație în mod direct.

14. În cantină există apă potabilă, cuptor cu microunde, chiuvetă cu apă caldă și rece, sandwich maker, frigider, dozatoare cu cafea, apă, sucuri, dulciuri, sandwich-uri. Plus mese și scaune suficiente, desigur. Geamurile au plase care protejează de insecte, iar caloriferele sunt mereu calde. Tot aici pot fi lăsate gențile/ghiozdanele, căci în vestiare nu există camere de supraveghere. În cantină există ziare (cotidiene) și cărți pentru cei care doresc să se relaxeze citind.

15. În incinta sălilor de producție sunt interzise telefoanele mobile, cu excepția celor de serviciu, prin care șefii de linie/managerii pot semnala anumite probleme.

16. La fiecare cateva ore muncitorii au dreptul la o pauză (de câte 15 și 30 de minute).

17. Fiecare loc din sălile de producție este bine semnalizat (prin afișe care anunță că aici e loc pentru paleți, aici loc pentru mături care trebuie ținute separat de produsele de panificatie, aici loc pentru periile folosite la curățarea tăvilor etc).

18. Fiecare schimbare (de exemplu, programul muncitorilor) este decisă în urma unei ședinte la care participă și cei direct interesați, adică muncitorii.

19. Sub nici o formă nu sunt permise certurile, jignirile, provocările.

20. Programul de lucru este de 12 ore (fie de zi, de noapte sau începând de la orele 10-11). Efectiv, muncitorii au dreptul la 2 pauze de câte 15 minute și 2 pauze de câte 30 de minute. Totuși, pe fluturașul de salariu fiecare muncitor are trecute, ca fiind lucrate, 11,30 ore pe zi.

21. Pentru fiecare sală de producție în parte există o spălătorie unde zi și noapte lucrătorii angajați acolo curăță obiectele care au fost folosite: utilaje, bidoane, tăvi, lăzi etc.

22. În fiecare sală de producție, o dată pe săptămână, se închide producția și se face curățenie generală, activitate la care muncitorii nu participă niciodată.

23. La baie există întotdeauna suficient săpun, suficientă hârtie igienică, uscătoare de mâini și chiar tonomate cu tampoane de mai multe feluri.

24. În incinta sălilor de producție nu se mănâncă nimic și nu se intră cu obiecte de nici un fel, excepție făcând pixurile folosite de către șefii de linie, dar acestea sunt primite de la firmă și trebuie ținute în buzunarele interioare ale echipamentului.

25. La bluzele de salopetă nu există buzunare exterioare.

26. În incinta brutăriei nu se intră cu obiecte de sticlă.

27. Există femei de serviciu care fac curățenie în cantină, în vestiare, la baie și în locul destinat fumatului.

Cam acestea sunt lucrurile pe care le-am observat în Scoția, cât timp am lucrat la brutărie. Mi-aș dori ca măcar o parte din ele să fie aplicate și în România, ca o dovadă de grijă și respect atât față de client, cât și față de muncitor.

3 thoughts on “Sfaturi pentru cei care au brutării în România”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.