Plănuiam de mult să fac asta, numai că abia astăzi i-a venit rândul. Inaugurez o nouă categorie pe blog: Scoția. Voi posta aici diverse anunțuri, fotografii, povești, recomandări etc, toate legate de țara în care locuiesc de aproape trei ani. Scotland! Voi fi informații utile atât pentru cei care sunt deja aici, cât și pentru cei care plănuiesc să ajungă vreodată, în vizită sau la muncă.

Poate că de multe ori m-am supărat pe ea din cauza vremii care e greu de suportat, mai ales în perioada de toamnă-iarnă, însă când o văd atât de frumoasă, atât de primitoare, nu pot să nu o iubesc. Scoțienii, marea lor majoritate, sunt oameni educați, oameni cu mult bun-simț, oameni pe care te poți baza la nevoie. Peisajele sunt de vis și nu exagerez cu nimic. Scoția este o țară care merită vizitată, o țară cu multe obiective turistice, o țară care își păstrează nealterate tradițiile.

Scoția face parte din Regatul Unit. Acoperă treimea nordică a Marii Britanii. La sud este vecină cu Anglia. Țărmurile Scoției sunt bătute de Oceanul Atlantic, de Marea Nordului și de Marea Irlandei. Edinburgh este capitala Scoției, un oraș cu foarte multe clădiri vechi, cu o arhitectură fascinantă, un oraș care te cucerește de la prima vizită.

espressocafe.ro

Există în Edinburgh până și o plajă superbă, la Portobello, pe care o recomand tuturor celor ce vizitează Scoția în perioada verii. Totuși, cel mai mare oraș al Scotlandului nu este Edinburgh, ci Glasgow. Aici găsești un amestec de vechi și nou. Orasul este foarte aglomerat și oferă o mulțime de posibilități de petrecere a timpului liber.

Clima în Scoția este foarte schimbătoare. Scoțienii au obiceiul de a spune celor veniți în vizită: Nu îți place vremea în țara noastră? Așteaptă 15 minute și ai să vezi că se schimbă. În Scoția poți prinde chiar și patru anotimpuri într-o zi. Temperaturile sunt totuși moderate. Pe timpul iernii rareori coboară sub zero și rareori urcă peste 20 de grade pe timpul verii.

Din cauza vânturilor puternice care mătură ținutul acesta de vis, în majoritatea zilelor vremea poate părea unui nou-venit foarte rea, căci sunt vânturi care aduc aer rece, un aer pe care îl simți până în măduva oaselor. Umiditatea excesivă contribuie, de asemenea, la disconfortul fizic și psihic. La toate astea se adaugă interminabilele ploi care spală pământul Scoției.

Cu toate astea, Scoția rămâne una dintre cele mai frumoase țări ale planetei, o țară despre care merită să aflați mai multe și pe care merită să o vizitați. La fiecare pas, mai ales prin satele cochete, poți întâlni animale sălbatice – iepuri, vulpi, veverițe, ba chiar și căprioare. Mie Scoția îmi dă impresia că este țara păsărilor.

Oriunde mergi întâlnești pescăruși, rațe, stăncuțe, corbi etc. Pe vienela.ro am un articol despre cea mai mare colonie de gannets din lume. Vă invit să îl citiți. Acum, că este primăvară, în curtea noastră au apărut și graurii. Sunt niște păsări superbe, cu un colorit deosebit.

Oficial, în Scoția se vorbește limba engleză, numai că realitatea te pune în fața unei surprize de proporții. Dacă ajungi în Scoția, descoperi că numai autoritățile vorbesc o engleză clară, ușor de înțeles. În rest, vei avea nevoie de timp (mai mult sau mai puțin) pentru a te acomoda cu accentul lor ca să îi poți înțelege pe deplin.

Totuși, ei nu au nici o problemă în a te înțelege dacă vorbești engleza ca la televizor. Cei mai mulți scoțieni au luat deja contact cu o mulțime de oameni din alte colțuri ale lumii, așa că sunt capabili să înțeleagă până și o engleză stricată, la fel cum te pot înțelege dacă vorbești ca maimuțele, prin semne.

Sistemul sanitar public este asigurat de NHS (National Health Service) și este gratuit. Dacă vreți să locuiți în Scoția și nu cunoașteți bine limba engleză, aveți posibilitatea să mergeți la școală aici, la cursuri ESOL (English for Speakers of Other Languages). Prețul unui curs de un an este între 200 și 350 de lire, în funcție de nivelul la care vă situați, dar din această sumă o mare parte e sponsorizată de stat.

Muzica face parte din viața și cultura scoțienilor. Le place să cânte și deseori îi poți auzi fredonând ceva în timp ce muncesc sau se plimbă. Instrumentul muzical tradițional scoțian este cimpoiul mare highlandez, pe care probabil toți îl cunoașteți. Dintre marii scriitori pe care Scoția i-a dat lumii voi aminti aici pe Robert Louis Stevenson, Arthur Conan Doyle și Robert Burns, considerat a fi poetul lor național.

Drapelul scoțian reprezintă crucea sfântului martir creștin Sfântul Andrei, sfântul patronator al Scoției, plasată pe un câmp albastru și poate fi văzut deseori fluturând în fața caselor sau chiar pe mașinile scoțienilor. Este unul dintre cele mai vechi steaguri din lume.

Imnul Scoției este Flower of Scotland și poate fi auzit zilnic pe străzile care urcă la castelul din Edinburgh. Mie îmi place foarte mult și melodia Scotland The Brave. Mă face să fiu mândră că sunt scoțiancă, deși nu sunt. 😀


Cu toate că este o melodie irlandeză, Tell Me Ma (Sham Rock) este nelipsită de la petrecerile scoțienilor. Merită toți banii din lume un spectacol la care să îi vedeti dansând pe această melodie alertă.

Costumul popular al scoțienilor nu mai are nevoie de nici o descriere. Toată lumea știe că scoțienii “poartă fuste”, nu-i așa? Dacă vă doriti un asemenea costum (“Kilt-ul este un articol de îmbrăcăminte specific scoțian. Este format dintr-o fustă, dar are particularitatea de a fi purtată de bărbați.

Este folosită în prezent doar la mari ocazii cum sunt nunțile sau alte evenimente tradiționale scoțiene etc. Culoarea kiltului diferă între diferitele clanuri provenite din regiunea Scoției. Designul particular al fiecărei țesături în carouri -corespunzător fiecărui clan- se numește tartan.” – sursa wikipedia), în magazinele de suveniruri găsiți atât pentru femei, cât și pentru bărbați, la prețuri care încep de la 100-120 de lire.

Gata bagajele? Scoția vă așteaptă (după lockdown, desigur)!

Una dintre fotografiile mele preferate, un peisaj suberb din Scoția, imagine surprinsă de la fereastra unui castel pe care l-am vizitat.

Apusurile de soare în Scoția sunt superbe.

Voi încheia articolul cu o poză furată de pe facebook, din care să vă faceți o idee despre felul în care vorbesc și scriu scoțienii.

Nu uitați să vă abonați la blogul meu dacă vreți să fiți la curent cu ceea ce postez despre Scoția. Aveți undeva în dreapta un buton. E gratis. 🙂