Sarbatoarea izvorul tamaduirii. Cand cade izvorul tamaduirii 2022

Sarbatoarea izvorul tamaduirii 2022. Izvorul Tămăduirii este una dintre sărbătorile religioase importante în religia ortodoxă și este celebrată anual de către Biserica Ortodoxă Română. Izvorul tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, Sfânta Născătoare de Dumnezeu Fecioară, al cărei rol este atât de important în mântuirea oamenilor.

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii. Cand cade izvorul tamaduirii 2022

 

 

Sărbătoarea Izvorul tămăduirii pică în fiecare an în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. În anul 2022, Izvorul tămăduirii pică în data de 29 aprilie.

Numele acestei sărbători religioase ne amintește de minunile care au fost săvârșite la un izvor din apropiere de Constantinopol.
Se spune că, pe vremea când nu ajunsese încă împărat, Leon cel Mare se plimba într-o zi printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo el a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut puțină apă și care l-a rugat să îl ducă până în cetate.
Leon a căutat multă vreme un izvor pentru a-l ajuta pe sărman. Tot umblând într-o parte și în alta, Leon a auzit-o la un moment dat pe Fecioara Maria spunându-i: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și, luând cu mâinile apă tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Leon a ascultat de ceea ce Maica Domnului i-a spus și a reușit să găsească un izvor din care să îi dea orbului apă să bea. De asemenea, cu acea apă Leon l-a spălat pe față pe bătrân, iar acesta și-a recăpătat vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ctitorit o biserică lângă acel izvor. O biserică numită „Izvorul tămăduirii”, închinată Maicii Domnului.

Împăratul Iustinian a suferit cândva de o boală grea, de care se spune că s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Drept mulțumire, Iustinian a ctitorit o biserică și mai mare, care a fost distrusă de otomani în anul 1453.

Conform credincioșilor, de-a lungul timpului acest izvor a vindecat foarte multe boli și a tămăduit o serie de răni și suferințe.

Credincioșii care vizitează orașul Istanbul se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Construcția actuală a fost ridicată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia se află un paraclis din secolul V, unde există chiar și astăzi izvorul cu apa tămăduitoare.

Biserica a fost restaurată şi îngrijită de împăraţii Iustinian, Vasile Macedoneanul şi Leon Înţeleptul.

Biserica „Izvorul tămăduirii” a devenit apoi un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferinţă. Alături de Mântuitorul, care se arată în această săptămână ca izvor al vieţii şi învierii noastre, Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii noastre şi „Izvor al tămăduirilor”.

Sarbatoarea izvorul tamaduirii 2022

Ortodocșii merg în această zi la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei, care poartă și numele de Aghiasma Mică.

Este o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi face parte din aşa-numitele sărbători mici, închinate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sfânta sărbătoare Izvorul tămăduirii să vă aducă bucurie în suflet, sănătate în trup și tot ce mai aveți nevoie!

Sarbatoarea izvorul tamaduirii 2022

Sarbatoarea izvorul tamaduirii. Cand cade izvorul tamaduirii 2022