În viața fiecărei femei vine o vreme când adevărul trebuie privit în față, la oglindă, cu lumina aprinsă, eventual și cu ochelarii puși pe nas. S-au dus (și nu se mai întorc) zilele când singura îngrijire a tenului putea fi doar spălatul cu apă călduță. Pe atunci, femeia nu se temea să iasă din casă nefardată, nedată cu creme, nearanjată în nici un fel, căci tinerețea și pielea fermă îi erau scut. Făcea numai riduri vremelnice dacă râdea în hohote.

Astăzi, și dacă stă cât poate de serioasă, pe la colțuri de ochi și în jurul gurii observă cu durere cum dungi mai fine sau mai adânci încep să îi brăzdeze fața. Nu vrea să cedeze. E prea devreme. Nu se simte bătrână și nu vrea să fie considerată așa. Caută soluții miraculoase. Cumpără creme scumpe. Le întinde cu îndemânare peste pielea ridată. Deschide ochii, sperând într-un miracol. Ridurile sunt tot acolo, chiar dacă ușor estompate pentru moment.

Cumpără alte și alte creme, până ajunge la ea, la crema care aproape o face să leșine de surpriză. Să spunem lucrurilor pe nume, negru pe alb. Adică să deschidem noua cutie plină de promisiuni – Antiage black face cream with charcoal and black rose. Ambalajul e negru, dar cutiuța e albă ca spuma laptelui. Saltă capacul argintiu. Șoc și groază! Crema este neagră!

Femeia își pune ochelarii la ochi și citește de pe ambalaj, încercând să se asigure că nu a cumpărat, din greșeală, cremă de lustruit pantofii. Înțelege că a fost deja avertizată, dar are o scuză: și-a imaginat că black rose și charcoal reprezintă doar o poveste care să vândă produsul. A  văzut numai ce a vrut. Trage aer în piept. Cu puținul curaj adunat, întinde alifia în palme. E plăcută la atingere. Mirosul îi amintește de pudra de talc.

Încă temătoare, atinge cu degetele obrazul. Nu se întâmplă nimic rău. Femeia continuă să întindă crema peste ridurile care spun povestea vieții ei. Deschide ochii și se privește în oglindă. Nici o schimbare. Ba da. Își simte pielea uscată și strânsă, de parcă s-ar fi dat cu nămol. Cu o floare, fie ea chiar și trandafir negru, nu se face primăvară. O va mai folosi și mâine…