Prin fanta metalică strecor monedă cu monedă, ca într-un inutil dans al speranței cu falsa relaxare. Magneții amplasați în locuri ascunse opresc grămăjoarele de bani în buza tăviței, lăsându-mi totuși impresia că următoarea monedă va fi cea care va porni la vale tăvălugul înavuțirii. Cutiuța în care îmi țin tezaurul se golește cu repeziciune. Îl trimit pe Mihai să mai schimbe 2-3 lire. El râde înveselit și îmi face pe plac. E doar un moment din după-amiaza pe care o petrecem la Amazonia, unde am venit (de fapt) să jucăm bowling și biliard. Știm amândoi, la fel de bine, că-s bani aruncați aiurea, însă această cunoaștere nu ne împiedică să ne distrăm, mai ales că primim tichete cu care, la final, îmi pot cumpăra papuceii de casă albi, blănoși, ce au un simpatic cap de inorog roz în partea din față.

La plecare îi spun că e ultima oară când mai calc pe acolo. Vreau să văd și alte locuri, să mă distrez și în alt fel. O foame viscerală de aventură îmi dă energie pentru a munci. Adun liră cu liră în cont, fără să știu deocamdată unde voi cheltui acești bani. Vrem să vizităm locuri noi, să ne umplem sufletele de frumos, să ne mirăm de tot ce ne iese în cale. O vreme am visat la Turcia. Poate Izmir, poate Istanbul. Apoi am întins degetul spre harta de unde Grecia strălucea mândră sub soare. Aici vom merge în vacanță. Ne-am uitat iar la hoteluri, am făcut calcule, am selectat obiective turistice și locuri mai puțin cunoscute. Harta a rămas mânjită de cruciulițe, iar noi am început să visăm la o altă destinație de cum ne-au invitat niște prieteni să îi însoțim la Ibiza. Ținând cursorul pe butonul de rezervare, ne-am întrebat: De ce Ibiza și nu Cinque Terre?

Din vorbă în vorbă, din poză în poză și din hotel în hotel, am schimbat macazul și ne-am îndreptat gândul către Sardinia, pentru noi unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Aici vom merge în vacanță, am decis de comun acord, la numai cinci minute după ce am intrat pe tripadvisor și pe uk.hotels.com. Alegerea hotelului a fost o treabă la fel de simplă, care nu a durat mai mult de trei minute. Obiective turistice? Locuri frumoase? Peisaje deosebite? Cu duiumul prin zonă, mai ales dacă vom închiria o mașină. Haide să facem o simulare, mă îndeamnă Mihai. Alegem o perioadă în care căldura să nu fie la fel de mare ca în miezul verii.

Ce ar fi să îți serbezi ziua de naștere în Sardinia? mă întreabă el, cu voce mieroasă. Ideea mă propulsează pe culmile visării cu ochi larg deschiși. Ape de smarald mi se unduiesc sub pleoapele obosite. E trecut de miezul nopții când apăs butonul de rezervare a apartamentului din San Teodoro, Sardegna. Nu mai e cale de întoarcere. Agitația care a pus stăpânire pe mine îmi alungă somnul. Fac însemnări pe hartă, să nu uit nici unul dintre locurile pe care vrem să le vedem. Poate că șapte zile nu vor fi de ajuns să vizităm întreaga insulă, îmi trece prin cap. Văzut și făcut, îmi șoptește un gând înțelept. Poate ne vom prelungi vacanța, dacă va fi nevoie și dacă ne vom permite.

Să nu mă căutați de ziua mea, în septembrie. Voi fi în Sardinia, adunând de pe plaje bucățele de cuarț în culori fascinante. Voi mânca pește pe săturate, îmi voi face provizii de soare cald și îmi voi umple sufletul de frumos, ceea ce vă doresc și vouă!