A mai rămas vreun oraș din România în care medicii să nu demisioneze, speriați deodată de condițiile din spitale? RUȘINE!!! Așa ceva cred că nu s-a pomenit în toată istoria omenirii, de la maimuță încoace. Până și vracii care trăiesc în junglă încearcă să vindece boli care le sunt necunoscute cu diverse bălării găsite în jur, fără să arate că le e teamă că vor muri.
La noi, cu toate că oamenii s-au mobilizat și au adunat bani ca să le creeze cadrelor medicale condiții sigure de lucru, nu are cine să poarte echipamentele care vor veni. RUȘINE!!!
Nu ar trebui să mai amintesc aici (dar o fac) faptul că toți oamenii muncii cotizează pentru sistemul de sănătate și toți (desigur, cu excepțiile despre care știu până și copiii) trebuie să vină de acasă cu pansamente, algocalmin și paracetamol, asta ca să menționez doar chestiile de bază pe care și mamaie le avea în sertarul cu medicamente.
De câți ani e situația asta în România? De câți ani tac medicii? RUȘINE!!!

Am scris cele de mai sus in clipa in care, inecata de furie, am aflat ca medici si asistente din vreo trei orase au decis sa demisioneze. Inca mai cred in cuvintele mele. Postez si raspunsurile pe care le-am celor care au comentat la postarea mea de pe facebook.

Cineva m-a intrebat pe ce imi bazez spusele. Pe ceea ce am vazut in spitale in ultimii 30 de ani, plus ceea ce se intampla acum. Acolo unde medicii au cerut, oamenii s-au mobilizat si au cumparat tot ce era nevoie. Sunt convinsa ca vor ramane cu traume cei care vor lupta in linia intai. Nici noi nu vom scapa fara, chiar daca nu-l vom intalni pe nea covid asta. Dar sa fugi fara sa incerci sa lupti? Stii ca au fost medici si asistente care au spus ca vor sa munceasca, sa ajute, dar au nevoie de aia, aia, aia? Si oameni din toata tara s-au mobilizat si au strans banii necesari. Astia cum au putut? Ce s-ar intampla daca toti si-ar da demisia? Sunt de aceesi parere cu tine, probabil cei mai multi sunt spagarii si pilosii.

Concluzia care este? Sa lasam medicii sa se ascunda in vilele lor, iar noi sa murim sufocati in case dupa ce o viata am cotizat la sanatate? Probabil nu isi va aminti nimeni de personalul medical care va muri, dar asta nu inseamna nimic. Nici cand moare brutarul de la care cumperi toata viata paine nu plange o lume intreaga. Ne-am complacut toti, aici incluzand medicii care stiau situatia mult mai bine decat ceilalti, din afara sistemului. Nu ii putem obliga, desigur, dar asta nu inseamna ca suntem tampiti si nu intelegem ca era de datoria lor sa refuze sa lucreze atunci cand a inceput totul, nu acum, cand ne vedem in fata unei asemenea crize si suntem in fundul gol. Daca toti medicii demisioneaza ca nu au echipamente, ne facem bine?

Clar e ceva foarte grav daca planeta aproape ca s-a oprit. Dar numai in medici ne e speranta acum, sa ne ajute sa supravietuim sau macar sa murim cu demnitate. Cerem prea mult, se pare. Nu stiu cat de demn poti ramane cand nu iti mai intra aer in plamani, cand horcai incercand sa respiri, mai ales daca faci asta in singuratatea casei, fara asistență medicala. Sau, mai ales, cand te uiti la un membru al propriei familii traind chestia asta. Stie cineva sigur ce este sau a fost in China? Plus ca un medic isi poate da seama daca mai ai sau nu o sansa si macar te ajuta sa treci dincolo fara chinuri inutile. Dar daca tu ai mai mare nevoie de preot, eu nu am nimic impotriva.

Daca sunt departe si nu depind de sistemul de acolo, asta nu inseamna ca nu ma pot revolta gandindu-ma la toti amaratii care isi rup oasele pentru minim pe economie, sperand ca intr-o zi, cand vor avea nevoie, vor fi bine tratati la spital. Sau ca macar vor fi primiti in spital. Nu am spus ca toti medicii sunt aiurea. Ma refer strict la cei care isi dau demisia acum, cand e mai mare nevoie de ei. Esi vina lor, ca au tacut atatia ni, ca au acceptat sa ne vindece in conditiile alea. Uite ca acum a aparut ceva mult mai grav si nu suntem pregatiti tocmai din cauza ca toti am tacut atatia ani.

Sotul meu lucreaza in depozitul celui mai mare supermarket din UK. Atinge toata marfa care intra si iese din depozit, intalneste zilnic sute de oameni care fac acelasi lucru in jurul lui. O face pentru ca avem nevoie de bani, e adevarat, dar riscul e acelasi. Mi se spune ca nu va avea cine sa ingrijeasca bolnavii daca medicii se imbolnavesc. Dar daca medicii renunta la a-si face meseria tocmai acum, cand e nevoie de ei, cine va ingriji bolnavii? Probabil statul va cere omului de rand sa faca voluntariat in spital. Sau vom aduce medici din Burkina Faso.

Daca oamenii au dat spaga, au dat cu speranta ca un medic le va salva viata lor sau persoanelor dragi lor. Din disperare. Dar sistemul medical nu e la pamant numai din cauza spagilor. Nu, eu nu am dat. Habar nu am cum se procedeaza. O singura data am dus un buchet de flori unei doctorite de familie, dar asta dupa ce m-a ajutat acolo unde trei medici din spital nu au stiut cum sa imi vindece copilul care zacea ca o gelatina de o luna. Din acest motiv mama a stat ascunsa intr-un frigider la morga spitalului o saptamana si tot din acest motiv socrul meu a fost trimis acasa fara o pastila macar dupa ce salvarea il dusese la urgente pentru ca avea tensiunea sarita de 20 si nu ne mai recunostea. Ca sa nu mai amintesc de momentul cand Mihai zacea pe patul de spital incadrat de doua doctorite care se certau in fata lui: eu zic ca are SIDA. Nu, draga, asta e cancer sigur. Ca pana la urma sa se dovedeasca a fi o banala infectie la o masea. Cam astea sunt experientele noastre. Dar ii pot intelege pe cei care isi vand si sufletul ca sa isi salveze copilul.

Cati medici specializati pe contagios crezi ca are o tara? E normal ca intr-o situatie de asemenea amploare sa le ceara tuturor sa fie acolo, ca daca iti da un medic ortoped niste oxigen sa respiri tot e mai bine decat daca iti da nea sculer-matriterul de la uzina 1 mai. Dar cand doar vietile noastre, ale pacientilor, erau puse in pericol din cauza mizeriei din spitale, a lipsei de medicamente, a coruptiei etc, de ce mama naibii nu a demisionat nici un medic? De ce nu au urlat, sa ridice tara in picioare? De acord ca plecarea din tara e o demisie. Dar noi toti, cu medicii in frunte, suntem vinovati de situatia de astazi. Toti am stiut si toti am tacut. Dar acum omenirea nu are nevoie de mine, ci de medici. Ei sunt speranta noastra in acest moment. Daca ei fug, cine salveaza omenirea?

Daca am generalizat, merit sa fiu trasa de urechi. Poate m-am lasat dusa de val, caci imi fierbe creierul de nervi. Stiu ca sunt o multime de medici buni, care lupta pentru oameni. Dar celor care si-au dat demisia nu le pot spune decat RUSINE!!!

In mica mea patratica, fac tot ce pot ca sa le fiu altora de ajutor, fie ca ii cunosc, fie ca nu, doar pentru ca sunt oameni. Si pentru ca sunt om. In rest, sanatate!