Din ce in ce mai multi parinti isi lasa copiii in fata ecranelor. Am ajuns sa auzim de fenomene gen “autism virtual”, tocmai pentru ca expunerea celor mici la dispozitive moderne duce la o dezvoltare cognitiva deficitara. In fine, telefonul este un instrument multiplu pentru parinti, din pacate chiar si cand vine vorba de educatia acestora.

Regulile telefonului cand cei mici se doresc a fi utilizatorii

Trebuie sa stii ca pe cat de indemantic il vezi cum tasteaza telefonul, pe atat de mult il inviti practic ca  ulterior sa devina concentrat pe acest dispozitiv. El il vede ca pe o jucarie si este gata oricand sa lase orice in urma doar de dragul butonatului si a atinsului de ecran. Ai grija, chiar da dependenta, asa ca nu il mitui ca “iti da mami/buni etc. telefonul”, pentru ca iti faci un rau voit.

Mai mult decat asta, un telefon in ochii celui mic este doar o alta jucarie doar ca una mai interesanta, cu mai multe functii. Daca doresti sa il pastrezi in conditii bune poate ca ai dori sa tii cont de un set de reguli de bun simt. Poate in practica intelegi mai bine.

Cand mergi la plaja, telefonul ar trebui sa fie ca si inexistent. Stiu ca este tentant sa ii faci zeci de mii de fotografii cum se balaceste si cum se bucura de nisip. Dar riscul ca telefonul sa fie invadat fie de apa fie de nisip sunt direct proportionale cu acest entuziasm al tau. Pe testate, mai bine evita sa il expui la soare. Are si el nevoie de protectie.

Cand dintii incep sa apara sau sa completeze dentitia, mai bine nu ii dai telefonul nici daca e inchis. Este evident ca va ajunge imediat in gura lui. Nu este amuzant ce se intampla dupa.

Cu siguranta ai auzit de sticla/folie de protectie, de huse si tot felul de nebunii. Nu sunt numai estetice deci chiar ai nevoie de asa ceva. Daca se poate si o carcasa plasticata, inchisa cu lacat si pe deasupra cu un strat protector, cu atat mai bine. Nici nu stii cum acum il tine in mana –  acum e pe jos. Si un display, slava Domnului, il poti schimba. Dar nu te induri sa mai faci investitii ca sa tai din bugetul hainutelor pentru copil.

Si acum un sfat practic pentru cazul in care, copil mare ce esti, nu ai ascultat deloc. Telefon stricat, ce te faci cu el? Nu te panica. Exista servicii de reparatii. Gasesti la Glassgsm o serie de avantaje ca nicaieri in alta parte. Daca esti din oras, respectiv din Suceava, scoate carutul din dotare, ia copilul si da fuga sa le spui ce ai patit. Ai putea avea sansa sa il repare pe loc, in 30 de min, o ora. Daca nu, mergi acasa, te uiti pe camere si vezi reparatia live. Cat timp se uita copilu’ la desene animate. Ori trimite curierul la usa daca ti-e greu sa iesi din casa. Ai toate optiunile disponibile, numai de dragul telefonului, bata-l vina – doar nu e copilul de vina, nu-i asa?