Ma intorceam cu cainele de la plimbarea de pranz. Am zarit langa copacul din fata blocului o mogaldeata care statea ghemuita la baza pomului. Pentru a nu avea parte de vreun episod neplacut, am preferat sa bag intai cainele in casa, apoi sa ma intorc in fata blocului. Era un pui de gugustiuc, cel mai probabil cazut din cuib. Moale, ca si cum ar fi fost bolnav. L-am asezat in palma si l-am dus usurel in casa, cu gandul sa il trimit la cabinetul veterinar pentru un consult, caci voiam sa ii ofer o sansa la viata. Pana cand am reusit sa dau de medicul veterinar, ochii mi s-au indreptat catre geam si atunci am observat agitatie in fata blocului.

elefant.ro

Inca un pui de gugustiuc statea cuminte pe trotuar, inconjurat de ambii sai parinti, tare agitati si neputinciosi. Mi-am dat seama ca un accident oarecare a facut ca ambii pui sa cada din pom. Pentru ca sunt inca micuti si au puf, nu pot zbura. Singura solutie a fost sa ii urc, pe rand, in pom, cat mai departe de agitatie si de pericole. Nu se pot intoarce la cuib (eu nici macar nu am reusit sa descopar unde este ascuns cuibul), dar macar sunt in siguranta o vreme, mi-am spus. Am urmarit cum parintii s-au invartit in jurul puilor, cum i-au incurajat si cum mai apoi i-au hranit. 

Dupa o vreme, de stres si de oboseala, puii de gugustiuc au adormit. Atunci am observat pisica. Era o tigrata frumoasa, cu niste ochi verzi superbi. Statea la panda sub copac, planuind sa atace puii. Am uitat ca in tigaie mi se prajea niste carne. Am fugit in fata blocului, am incercat sa momesc pisica, dar era destul de precauta si a refuzat sa vina la mana mea goala. Atunci am simtit miros de carne arsa. Am alegat inapoi in casa, am stins focul de sub tigaie si m-am intors cu punga de bobite. Pisica plecase intre timp, iar puii de gugustiuc inca dormeau, fara sa stie ce pericol ii pandise.

De teama ca mica felina sa nu revina, am lasat langa copac o mare gramada de bobite, sa se sature cu ele si sa uite ca la numai cativa metri deasupra ei se afla niste pui de gugustiuc neputinciosi. 🙂

pui-de-gugustiuc