Cat timp am locuit in Romania ne-a fost teama sa ne cumparam masina si asta in primul rand din cauza ca eram constienti de cheltuielile care apar atunci cand vrei conditii de trai mai bune. E placut sa ai masina, sa nu mai cari de bagaje, sa nu iti mai obosesti picioarele mergand pe jos, insa benzina costa, piesele auto costa, mecanicii costa si ei. Pe atunci traiam greu, dintr-un amarat de salariu. Astazi ne este mai bine, muncim toti trei, asa ca ne-am permis sa ne cumparam masina, sa o folosim dupa bunul plac si ne permitem sa o ducem in service ori sa o reparam acasa ori de cate ori este nevoie, daca ne comandam piese auto ieftine de pe internet. De fapt, am descoperit ca masina nu e lux, ci necesitate, ca fara ea pierzi foarte mult timp si te chinui prea tare.

Desigur, am avut si experiente care ne-au adus pe chipuri zambetul de-a rasu’-plansu’. De exemplu, in ziua cand am observat, la doi pasi de casa noastra, un service auto unde revizia tehnica anuala costa doar 25 de lire. Haide sa vedem in ce stare este masina noastra, i-am spus sotului. Daca e ok, pierdem numai 25 de lire. Daca are ceva probleme, comandam de pe net piese auto si le schimbam cu ajutorul prietenilor care se pricep mai bine decat noi.

Zis si facut! Ducem masina la service. A doua zi ne suna mecanicul sa ne spuna ca putem veni sa discutam. Ajungem acolo si ne ia cu lesin cand vedem factura: 468 de lire de plata. Cum e posibil? intrebam noi, derutati. Simplu. Din clipa cand deschizi foaie de MOT trebuie sa mergi pana la capat si sa repari orice defectiune gasita la inspectie, altfel masina merge direct la fier vechi. A noastra avea ceva probleme, asa ca ne-am vazut nevoiti sa platim pentru piesele auto care trebuiau inlocuite, chiar daca noua vechiul MOT ne expira dupa vreo cateva luni.

Printre altele, am avut nevoie de o noua pompa de servodirectie. Nu stiu sa va spun care este, cu exactitate, rolul acestei piese auto in angrenajul masinii, insa ne-a fost imediat clar ca fara ea nu puteam primi certificatul, ca nu trecea de inspectia tehnica anuala. Am acceptat, ca doar nu puteam lasa acolo masinuta noastra draga care ne duce la serviciu, la cumparaturi si in plimbari. Am acceptat sa ne inlocuiasca nu doar pompa de servodirectie, ci si toate celelalte piese auto trecute pe lista parca interminabila.

Am spus merci pentru faptul ca nu a fost necesar sa inlocuim chiar toate piesele auto de pe foaie, caci unele nu reprezentau, in opinia lor, un pericol iminent. Dintre aceste piese, va voi da exemplu numai banala macara pentru geam. S-a stricat cea de la usa de pe partea soferului. Pe langa faptul ca am prins cateva zile ploioase si friguroase, lucru care ne-a facut sa mergem in plina vara scotiana cu caldura aprinsa, am mai trecut si prin situatii bune de filmat si de aratat la cascadorii rasului.

Ne-am dus, ca oamenii cu prea mult timp liber, sa ne plimbam prin mall. Ajunsi in parcarea supraetajata, sotul meu a vrut sa ia un bilet de la bariera. Dar cum sa faca asta, daca geamul de pe partea lui era lipit cu banda adeziva, sa nu cada? A trebuit sa coboare din masina, sa ia bonul, sa urce inapoi, si asta in hohotele de ras ale celor care ne priveau amuzati. Dupa cum vedeti, o macara pentru geam nu este o urgenta care trebuie rezolvata inainte de a primi certificatul care atesta ca poti circula pe drumurile publice cu masina, insa este o piesa auto care, neinlocuita la timp, iti poate face viata mai grea.

Niste prieteni ne-au spus ca am putea cauta la cimitirele de masini piesa care ne trebuie, ca ne-ar costa mai putin, insa preferam sa comandam de pe internet, dintr-un magazin de piese auto, sa fie noua, sa nu trebuiasca sa o inlocuim iar dupa cateva utilizari. Va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel atunci cand aveti nevoie de piese auto, caci lucrul nou este lucru nou. Poate ca a sosit momentul sa nu ne mai uitam doar la bani, ci si la calitatea produselor pe care le cumparam, mai ales cand este vorba despre masina personala, caci ele pot face diferenta dintre viata si moarte in momentele cheie, in caz de incidente (sper sa nu avem parte de asa ceva, nici noi, nici voi, nici ceilalti participanti la trafic).

Pentru cei care locuiesc in Romania, recomand magazinul de piese auto autolux.ro, un loc unde puteti gasi produse de cea mai buna calitate la preturi bune. Il recomand pentru ca de aici isi comanda cumnatul meu, care este sofer profesionist, deci se pricepe bine, orice piesa auto ii trebuie pentru masina personala. Puteti da clic pe linkurile de mai sus sau puteti intra pe pagina de facebook AutoLux.ro.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.