Obezitatea la copii (obezitate infantilă) provoacă boli grave

Studiile și statisticile ultimilor ani arată că tot mai mulți copii în întreaga lume sunt supraponderali. Obezitatea infantilă este un real pericol pentru cei mici. Aceasta conduce spre alte boli grave, greu sau chiar imposibil de tratat. Există destule cazuri când obezitatea la copii apare din cauza a diferite tulburări hormonale. Totuși, cel mai mare procentaj este atribuit stilului de viață. Obezitatea la copii (obezitate infantilă) provoacă boli grave.

România este una dintre țările europene cele mai afectate în ceea ce privește obezitatea infantilă. De asemenea, s-a observat că obezitatea la copii apare la vârste tot mai mici.

Care sunt cauzele obezității la copii

Există două mari cauze: moștenirea genetică și stilul de viață. În privința moștenirii genetice nu sunt prea multe de făcut. Medicii continuă să ceară părinților și societății să ia masuri cât mai rapide și mai eficiente pentru stoparea acestui fenomen. Cum putem feri copilul de pericolul obezității?

-fiind un exemplu pentru el; este știut faptul că orice copil copiază ceea ce vede la părinți, deci duceți un stil de viață sănătos

-evitați consumul de dulciuri

-este de preferat să evitați consumul de grăsimi

-evitați sedentarismul

-faceți mișcare
evomag.ro

Complicații date de obezitatea infantilă

Copiii care sunt supraponderali sunt mai predispuși la rahitism. Rahitismul este o boală caracteristică primei copilării. Constă în calcifierea insuficientă a țesutului fundamental osos. Este produsă de lipsa vitaminei D. Deseori copiii supraponderali suferă deformări osoase.

Copilul obez se poate îmbolnăvi de diabet, de diverse boli de inimă (boli cardio-vasculare). Poate avea chiar hipertensiune arterială de la o vârstă foarte fragedă.

Fracturile sunt foarte comune în rândul copiilor care suferă de obezitate.

Pubertatea precoce este și ea una dintre complicațiile date de obezitate la copii. Pubertatea este perioada vieții omenești situată între copilărie și adolescență. Este caracterizată prin maturizarea glandelor sexuale și prin apariția caracterelor sexuale secundare. De asemenea, este caracterizată printr-o dezvoltare psihică intensă.
dyfashion.ro

Va suferi din cauza celorlalți copii

Poate mai mult decât orice altceva, copilul va fi afectat pe plan psihic. Va avea nevoie de consiliere psihologică sau se va închide în sine. Copilul va suferi în tăcere. Va suferi din cauza celorlalți copii. Aceștia probabil îl vor trata urât sau chiar violent. Acest lucru îl va afecta emoțional pentru întreaga viață.

Scuzați desenul. Nu am poze cu copii care suferă de obezitate.

Obezitatea la copii (obezitate infantilă) provoacă boli grave

Sfaturi și recomandări

Nu lăsați copilul să se îngrașe! Nu îi faceți un bine dacă îi dați prea multă mâncare. N îi oferiți sucuri, dulciuri și alte alimente nepotrivite. Dacă devine supraponderal, cu greu va mai scapă vreodată de această problemă. Încă nu există tratament pentru obezitatea infantilă.

Corpul uman are nevoie de mișcare pentru a preveni obezitatea. Are nevoie de mișcare pentru a putea funcționa bine. Sedentarismul este una dintre marile probleme ale lumii moderne. Oamenii sunt tot mai comozi. Tot mai mulți preferă să lenevească pe canapea uitându-se la televizor. Ideal ar fi să iasă la o plimbare în aer liber.

Din nefericire, copiii își petrec tot mai multe ore pe scaun, la birou. Se joacă diverse jocuri la calculator. Stau tot mai multe ore la televizor cu desene animate. Petrec tot mai multe ore din viață fără să facă mișcare.

Medicul endocrinolog vă poate îndruma

Ambalajele colorate, pungile în care micuții găsesc dulciuri și jucării, sunt tentații pentru copii. Produsele de patiserie, ciocolata, sucurile îndulcite, toate contribuie la degradarea sănătății copiilor. E primul pas spre a lunecarea lor pe panta atât de periculoasă a obezității infantile. Medicii susțin că nu e vina copiilor. Ei spun că e vina părinților care îi încurajează să mănânce așa ceva și care le cumpără alimente nesănătoase.

Consumul de grăsimi și de mâncare de tip fast food trebuie evitat. Sunt și ele factori decisivi în transformarea unui organism normal într-unul supraponderal. Evitați pe cât puteți să cădeți în capcana aceasta, căci greu se mai poate ieși din ea.

Medicul endocrinolog vă poate îndruma pe drumul către recăpătarea unui corp suplu și sănătos. Ascultați și puneți în practică sfaturile sale.

Stabiliți un program și nu vă abateți de la el

Renunțați la a mai cumpăra sucuri îndulcite și dulciuri de tot felul. Fructele sunt cele mai indicate gustări pentru copii.

Nu lăsați copilul să sară peste prima masă a zilei. Aici puteți vedea câteva rețete pentru un mic dejun sănătos.

Nu îi cereti copilului să facă mișcare. Implicați-vă activ în munca titanică pe care o va avea de dus pentru a scăpa de kilogramele în plus. Faceți mișcare împreună, jucați jocuri de grup, alergați, mergeți pe bicicletă, înotați alături de copil.

Renuntați la mâncarea de fast food, la mezeluri și la prăjeli. Gătiți acasă cât mai sănătos posibil.

Oferiți copilului porții de mâncare potrivite vârstei sale.

Nu lăsați copilul să își petreacă toată ziua la calculator sau pe telefon.

Nu cedati in numele iubirii pentru copil

Piața e plină de alimente dăunătoare celor mici. Copiii văd la colegi sau prin magazine. Își doresc și e normal să fie așa. Dar vă rog, nu cedați în numele iubirii. Nu le faceți bine copiilor dacă le dați alimente dăunătoare.

Dacă s-a întâmplat deja, faceți eforturi să reparați greșeala. Ajutați copilul să slăbească. Să facă mișcare. Încercați să îi dați mâncare sănătoasă, diversificată și gătită acasă. Fiți părinți responsabili.

Urmăriți, vă rog, cele patru minute filmate sub numele Copii cu greutate

O campanie împotriva obezităţii infantile iniţiată de TVR