Am multe cunostinte care refuza din start posibilitatea de a merge la serviciu din doua motive:
1. Existenta unui sef de toanele caruia depinzi.
Poate ca nu este confortabil, mai ales daca ai un sef lipsit de omenie, absurd si imprevizibil. Am avut ca sefa o venerabila domna care incepea toate laudele cu „Eu” si toate criticile cu ”Tu sau voi”, dar i-am supravietuit. In prezent am un sef rezonabil, care are grupul lui, fara insa sa ii traumatizeze pe ceilalti din afara cercului magic. Sigur ca poti intelege ca fiecare om are simpatii si afinitati, mai ales daca nu esti asuprit ca nu faci parte din cei apropiati sau din grupul laudatorilor.
Din cauza sefului, multi au ales sa lucreze ca zilieri pe la oamenii care au nevoie de ei. Si sa va spun ceva mai important: Suporta mai multi sefi pe luna, decat suport eu cu serviciu stabil.
2. Trezitul la program, respectarea programului de lucru, militaria.
Si in acesta privinta se inseala cei care isi deschid o afacere de familie sau personala. Intr-adevar ei nu mai au program, program de odihna, fiindca se vor trezi muncind non-stop ca firma sa progreseze si sa asigure salariile angajatilor. Eu imi fac programul si plec linistita acasa, dar antreprenorul se gandesti si acasa la problemele firmei, ba mai lucreaza si la domiciliu la acte si la planuri de afaceri. Ca om de afaceri, nu as avea nici in cele mai faste circumstante programul pe care il am acum:
-16 ore pe saptamana
-martea libera, exceptand zilele in care sunt de serviciu pe unitate (se intampla asta o data la o luna) sau cele in care sunt urgente de rezolvat
-sambata si duminica libere
-sarbatorile legale libere
-vacantele libere.
De ce fug cei care nu vor un serviciu oficial, de aia au parte. La aceste motive principale se adauga si dorinta de a nu imparti spatiul cu nimeni, de a fi singur. Din pacate nici alte avantaje aparente nu sunt benefice, fiindca persoanele care lucreaza de acasa:
-nu mai au grija de ele, asa cum ar avea daca ar iesi in oras, ar calatori cu mijloacele de transport in comun, s-ar duce la birou. Acasa te plafonezi. Vorbesc deschis cu colegele mele despre perioada lunga a vacantei de vara, cand nu merg in concedii si imi spun cu sinceritate, ca nu se mai dau cu ruj, nu se mai machiaza, nu isi mai vopsesc parul si se imbraca in fiecare zi in care nu ies din casa, cat mai comod posibil. Sacrifica eleganta comoditatii. In plus, acasa simt ca se produce instrainarea, ruptura de societate, de aceea la reinceperea serviciului se adapteaza mai greu situatiei.
-pierd capacitatea de socializare si de negociere. Evident ca observatia nu este valabila pentru toti cei care stau acasa, dar majoritatea verifica aceste teorii.
In concluzie, muncesti mai mult cand nu ai un sef pe cap, fiindca toti cu care interactionezi vor sa fie sefii tai. Este foarte greu pentru cei care muncesc cu ziua prin sat si gasesc fel si fel de oameni. Unii, ca sa nu mai plateasca seara, spun ca nu s-a facut munca de calitate. Altii au impresia ca daca platesc pe cineva, acela este robul lor.
In cazul in care doresti un program permisiv si venituri fabulos de mari, intereseaza-te cum devii model videochat.
Trebuie sa va spun ca am fost intotdeauna incantata sa intalnesc persoane oneste in jurul meu in ceea ce priveste relatia lor cu munca. Unii nu accepta sub nicio forma banii pentru care nu au muncit si pe care nu ii merita. Sunt oameni bravi care iti dau banii inapoi, cand considera ca i-am platit prea mult pentru ceea ce au facut.
Sa ceri un pret rezonabil pentru munca ta inseamna sa iti asiguri venituri mereu. Nu-mi plac oamenii care profita de faptul ca semenii lor sunt stransi cu usa si sunt gata sa ia pielea de pe ei.
Am in acest sens un exemplu bun si altul rau.
Oameni cu copii si batrani in masini au ramas inzapeziti in satele Baraganului. In satul in care exista multa omenie, ei au primit ceai cald, cafea, apa si adapost in institutii din partea localnicilor, gratuit.
In satul in care nenorocirea a fost privita ca sursa de profit sticla cu apa ajungea pana la 10 lei, iar paharul cu ceai sau cafea (apa chioara, calda si indulcita) costa intre 5-7 lei.
guest post primit de la Andreea M.