Nu am de gând să transform vieneland într-un blog culinar, dar aseară a avut loc în casa noastră un eveniment care trebuie neapărat consemnat, negru pe alb, ca nu cumva să se piardă amintirea lui. Soțul meu a gătit. Nu friptură de porc sau pește la cuptor, preparate la care este expert, ci mere coapte, umplute cu nucă, scorțișoară, pesmet și zahăr. Nu știu ce l-a apucat, dar pot spune, fără să exagerez, că mi-aș dori să intre în bucătărie și să gătească zilnic ceva bun, căci are talent și răbdare. Dacă tot m-am lăudat cu rețeta mea de batoane cu semințe, să îmi laud și soțul pentru rețeta de mere coapte, umplute cu nucă, scorțișoară, pesmet și zahăr.


Rețeta pentru mere coapte:

9 mere de mărime medie, de preferat cât mai dulci și aromate

100 g miez de nucă mărunțit

100 g pesmet

un vârf de cuțit de scorțișoară

4 linguri de zahăr

esență de rom

100 ml unt topit


Merele se scobesc la cotor, astfel încât să rămână gol interiorul. Se așează în tava de aragaz, pe hârtie de copt. Nuca, pesmetul, zahărul, scorțișoara și esența se amestecă și se introduc în golul rămas după scoaterea cotoarelor din mere. Se presează bine, astfel încât să intre cât mai mult amestec în măr. Se toarnă deasupra, cu lingura, câte puțin unt topit, în așa fel încât să curgă pe exteriorul merelor. Se bagă la cuptor, la foc mediu, pentru maxim o jumătate de oră. Se verifică din când în când cu o furculiță. Dacă aceasta intră ușor în măr, atunci preparatul este gata.

Rețeta de mere coapte, umplute cu nucă, scorțișoară, pesmet și zahăr este simplă, ieftină și rezultatul este de efect. Merele coapte pot fi mâncate atât fierbinți, cât și reci. Sunt la fel de aromate și de gustoase. Eu mi-am dat seama târziu să fac poze, abia când în tavă mai erau doar două mere coapte, de mult răcite. 🙂 Promit ca data viitoare când soțul meu va prepara mere coapte să fac poze cu întreg procesul, chiar dacă este unul atât de simplu, încât acest desert gustos poate fi făcut de oricine, indiferent de priceperea în bucătărie.

 

4 thoughts on “Mere coapte umplute cu nucă, scorțișoară, pesmet și zahăr”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.