Daca in primii ai ciclului gimnazial elevii invata intr-un ritm mai lent, in anul premergator Examenului National pregatirile se intensifica, de aceea Limba romana clasa a 7 a alaturi de matematica sunt manualele alese cu multa grija de catre cadrele didactice care predau aceste discipline.

O privire atenta trebuie indreptata asupra textelor suport. Sa dam clasicilor ce este al clasicilor, dar sa alegem texte usor de inteles, cu regionalisme si arhaisme mai putine.

De pilda intre Baltagul sadovenian si Morometii, romanul postbelic va starni interesul elevilor. Cand ai de ales intre doua manuale de

Limba romana clasa 7 la fel de bune din punct de vedere stiintific si metodic, operele mai apropiate de zilele noastre care dezvolta o tematica de interes general reprezinta criterii de departajare sigure.

Un alt criteriu il reprezinta corectitudinea tuturor informatiilor stiintifice si nivelul de prezentare al acestora. Se exclude nivelul academic, fiindca varsta elevilor nu permite intelegerea si memorarea lor la un asemenea nivel.

Manualul de romana clasa 7 dupa care se va lucra la clasa trebuie neaparat sa aiba si multe exercitii, cu nivel diferit de dificultate. Fie ca primeste tema pentru acasa, fie ca lucreaza in plus, elevul sa aiba la dispozitie seturi de exercitii de lucrat, iar acestea sa fie realizate dupa structura celor de la examenele scrise.

Pe site-ul librariei Delfin.ro se gasesc astfel de manuale de romana clasa a 7a, care au pentru fiecare lectie in parte un numar destul de mare de exercitii, texte suport de inteles si care starnesc curiozitatea elevilor, determinandu-i sa citeasca intreaga opera.

Este de ajuns ca la clasa sau acasa sa se lectureze un fragment din Morometii si elevii vor merge la bilioteca scolii sa imprumute cele doua volume ale lui Marin Preda, sa le citeasca in intregime.

Manualele de pe site-ul librariei prezentate mai sus pregatesc elevii pentru aborarea genului dramatic, intreprindere deosebit de benefica, deoarece se pot observa de timpuriu particularitatile acestui gen literar.

Lista editurilor notate cu 10 la manuale scolare este completa regasindu-se in produsele de pe site-ul librariei, fiindca furnizorul de carte scolara si-a propus sa:

-ofere cadrelor didactice o modalitate usoara de a intra din timp in posesia manulelor si auxiliarelor la materiile pentru examene. Au fost cazuri cand in scoli s-au adus cartile tocmai in semestrul al II-lea, dupa ce trecuse o jumatate din anul scolar.

-pun la dispozitia elevilor manuale scolare si beletritica prin intermediul carora isi pot ajuta copiii sa se dezvolte.

Nu este suficient ca pregatirea elevilor sa se rezume la matematica si romana, ci ei au nevoie si de cultura generala, adica sa stie esentialul si din geografie, istorie, limbi straine, cultura civica, muzica, biologie si chimie.

Daca in clasele V-VI ati asteptat linistiti ca manualele sa fie date gratuit de catre scoala, acum, in clasa a VII-a trebuie neaparat sa inceapa scoala cu manualele in ghiozdan.

Discutati cu profesorul de la clasa si in functie de recomandarile acestuia, plasati comanda astazi, ca peste 2-3 zile elevul sa se poata familiariza cu noile manuale, sa aiba timp sa citesca operele din care s-au extras fragmentele.