Legenda salciei. Obiceiuri de Florii
Printre obiceiurile de Florii se remarcă în mod special tradiția de a merge la biserică având în mână ramuri de salcie. Totuși, prea puțini sunt cei care știu de unde vine acest obicei. Am pregătit astăzi un mic material care explică de ce mergem la biserică în ziua de Florii având cu noi crenguțe de salcie. Așadar, legenda salciei, așa cum am aflat-o de la un preot. Legenda salciei. Obiceiuri de Florii.
Varianta audio a legendei salciei
Se spune că în timp ce urca spre muntele răstignirii, ducând pe umeri greaua cruce, Iisus s-a prăbușit la pământ lângă trunchiul unei salcii. Plin de sânge și fără vlagă, încerca în zadar să se ridice pentru a-și continua drumul. Cu ultimele puteri s-a agățat de trunchiul salciei. Cuprinsă de milă, salcia și-a aplecat ramurile până la pământ, ajutându-l să se ridice.
Iisus a pornit mai departe ducându-și crucea, dar salcia, îndurerată de atâta suferință, nu și-a mai ridicat niciodată ramurile de la pământ.

Legenda salciei Obiceiuri Florii. Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor. Tradițional, salcia este dusă la biserică, este sfințită la biserică, apoi este utilizată în gospodărie. Se pune salcie la ferestrele caselor și la icoane. În nici un caz nu se aruncă. Salcia de Florii este mărturia vie a legăturii dintre oameni și divinitate.

O altă legendă despre salcie spune că, atunci când Maica Domnului, cu sufletul sfâșiat, a pornit la drum să-și vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă curgătoare vijelioasă. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur să o ajute să treacă apa în siguranță.
Nici una însă nu s-a îndurat de sufletul trist și de lacrimile Maicii Domnului, cu excepția unei salcii. O salcie bătrână și încovoiată care și-a aplecat crengile deasupra apei și a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă pe malul celălalt.
În semn de mulțumire, aceasta a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică în ziua de Florii, an de an. De atunci, crengile de salcie nu lipsesc de la sărbătoarea de Florii.
Legenda salciei. Obiceiuri de Florii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.