Legenda panseluței. Simbolurile panseluței
Cuvântul panseluță este derivat din verbul franțuzesc penser, care înseamnă a gândi, a medita. Panseluțele sunt folosite pentru a simboliza sentimentele de iubire. Poți oferi o floare de panseluță aproape oricui îți este drag. Poate fi cadoul ideal pentru mamă, prieten sau chiar partener, deși este cel mai des folosită ca simbol al iubirii platonice. Conform legendelor, o panseluţă nu trebuie culeasă cât încă mai are rouă pe ea, pentru că asta ar putea cauza moartea fiinţei iubite.
Panseluța este o floare deosebită, care a născut de-a lungul timpului nu o legendă, ci mai multe. În folclorul scoțian și german, panseluței i se mai spune și floarea mamei vitrege, făcând trimitere la ideea că mama vitregă este întotdeauna bună cu proprii copii și foarte rea cu pruncii soțului ei.
Panseluța este o floare cu cinci petale. Scoțienii spun că petala cea mare este mama vitregă, cele două petale de lângă ea sunt fiicele ei bune, bine îmbrăcate și cochete, iar ultimele două petale, mai mici, sunt fiicele vitrege, îmbrăcate sărăcăcios. Pe măsură ce oamenii relatau această legendă, rupeau petalele panseluței pentru a exemplifica spusele poveștii.
O legenda germană spune că panseluța avea cândva un miros îmbătător de plăcut. Veneau oamenii de departe pentru a se bucura de parfumul ei. Dar floarea era supărată, căci mulțimea de oameni călca în picioare iarba care creștea în jurul panseluței. Din acest motiv, vacile răbdau de foame, nemaiavând ce să mănânce.
Într-o zi, panseluța și-a ridicat petalele către cer, într-o rugă fierbinte adresată lui Dumnezeu. I-a povestit despre suferințele vacilor și l-a rugat să găsească o cale pentru a salva animalele. Dumnezeu i-a dat atunci panseluței o frumusețe ireală, dar i-a luat parfumul. Iată de ce panseluța are atât de multe culori, dar nu are miros.
Grecii antici considerau că panseluța este floarea fertilității și a iubirii și o foloseau în poțiunile de dragoste. În vechime se credea că panseluţa are puteri magice şi că poate vindeca o inimă rănită în dragoste, și asta datorită petalelor în formă de inimă.
Panseluțele i-au fascinat și pe romani. O veche legendă spune că panseluțele sunt de fapt persoane foarte curioase care au îndrăznit să o spioneze pe Afrodita, zeița dragostei și a frumuseții, în timp ce făcea baie.
Nici rușii nu au rămas mai prejos, ci au transmis din bătrâni o legendă a panseluței în trei culori, cât trei mari etape din viața unei femei.
Legenda spune că trăia cândva într-un sătuc o fată cuminte și încrezătoare în oameni. O chema Ana. Era atât de bună, încât găsea mereu oamenilor o justificare pentru faptele lor rele.
Din păcate, Ana a întâlnit un seducător viclean care a făcut-o să se îndrăgostească de el prin frumoase cuvinte romantice și promisiuni de dragoste eternă. L-a iubit foarte mult. I-a dedicat inima și întreaga ei viață. Dar el a trădat-o. S-a pregătit pentru o călătorie, promițând că se va întoarce, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată.
Ana a tânjit după el întreaga viață și s-a ofilit de tristețe. După ce Ana a murit, pe mormântul ei au apărut niște flori foarte frumoase, panseluțele. Ele oglindeau mirarea, speranța și durerea sufletească a fetei abandonate de iubitul ei.
Până şi marele Shakespeare s-a lăsat fermecat de panseluţe. Este floarea care joacă un rol atât de important ca farmec de dragoste în piesa Visul nopții de vară – citez „sucul ei, pe pleoapele adormite așezat, va face un bărbat sau o femeie să se îndrăgostească nebunește de următoarea creatură vie pe care o vede.”
Panseluța este nelipsită în folclor și, atât în mitologia romană, cât și în cea greacă, este asociată cu dragostea. Primii creștini au văzut, de asemenea, cele trei petale colorate ca pe un simbol al Sfintei Treimi. Regele Arthur și cavalerii săi de la masa rotundă credeau că liniile de pe petale panseluțelor le preziceau viitorul.
Panseluței i se mai spune și „liniștea inimii”. Numele provine de la Sfânta Eufrasia. Femeia, care a refuzat căsătoria și a luat vălul, era considerată un tipar de smerenie, de unde și numele de „panseluța smerită”.
Fac aici o mică paranteză pentru a vă spune pe scurt legenda Sfintei Eufrasia.
La vârsta de șapte ani, Euphrasia a implorat să facă jurăminte și să devină călugăriță la mănăstire. Când mama ei i-a prezentat stareței copilul, Eufrasia a luat o imagine a lui Hristos și a sărutat-o spunând: „Prin jurământ mă daruiesc lui Hristos”. Mama ei a răspuns: „Doamne Iisuse Hristoase, primește acest copil sub protecția ta specială. Numai pe tine te iubește și te caută: ție ți se recomandă.” La scurt timp, mama Eufrasiei s-a îmbolnăvit și a murit.
Auzind de moartea mamei sale, împăratul Teodosie I a trimis după Euphrasia, pe care o promisese în căsătorie unui tânăr senator. Ea a răspuns cu o scrisoare către împărat în care refuza oferta de căsătorie; în schimb, ea a cerut ca moșia ei să fie vândută și împărțită între săraci și ca sclavii ei să fie eliberați. Împăratul a făcut așa cum a cerut ea cu puțin timp înainte de moartea sa.
Panseluțele pot reprezenta, de asemenea, libertatea de gândire, dar si considerația față de cineva drag. Dăruind o panseluță, poți arăta că empatizezi cu durerea și suferința cuiva.
De-a lungul timpului, oamenii au dat panseluțelor diverse semnificații, în funcție de culori.
Ce înseamnă o panseluță galbenă?
Pansețele galbene sunt flori pe care să le dăruiești cuiva care trece printr-o perioadă dificilă în viață. Acest lucru se datorează faptului că întotdeauna culoarea galbenă este privită ca un simbol al bucuriei, al energiei pozitive și al fericirii.
Ce simbolizează o panseluță violetă?
O panseluță violetă este folosită pentru a simboliza noblețea, frumusețea și regalitatea.
Ce înseamnă o panseluță roșie?
Panseluțele roșii simbolizează de obicei dragoste, romantism și afecțiune față de cineva.
Ce simbolizează o panseluță portocalie?
Panseluțele portocalii nu sunt la fel de comune ca alte culori, dar, de obicei, vor simboliza bucuria, fericirea și optimismul.
Ce înseamnă o panseluță albă?
Panseluțele albe, ca și în cazul majorității florilor albe, simbolizează spiritualitatea, inocența și puritatea.
Ce reprezintă o panseluță albastră?
Panseluțele albastre simbolizează de obicei loialitatea și onestitatea.
Care este semnificația culturală a unei panseluțe?
Asculta varianta audio a povestii Legenda panselutei
În Anglia tradițională victoriană, panseluța a fost folosită pentru a simboliza curtarea secretă. După cum se obișnuia în acele vremuri, orice manifestare exterioară de pasiune sau dragoste era serios respinsă. Pentru a comunica cu partenerii romantici, se foloseau panseluțe ascunse într-un mănunchi de ierburi învelite în șervețel.
Legătura panseluței cu smerenia evlavioasă este menționată în poezie: „De la fiarele brute am învățat smerenia;/Și în viața panseluței providența lui Dumnezeu am deslușit.
Când vă uitați la panseluțe, voi ce deslușiți? Care dintre legendele panseluței este preferata voastră?
Legenda panseluței. Simbolurile panseluței
S-ar putea sa va placa si aceasta poveste despre papadie.
2 thoughts on “Legenda panseluței. Simbolurile panseluței”