Învață ușor limba engleză – sfaturi, trucuri, informații

Sinceră să fiu, nu există nici o cale de a învăța ușor limba engleză. Cei care îți spun că poți învăța limba engleză în patru săptămâni, în trei luni, în nu știu câte ore, te mint. Este imposibil să înveți o limbă străină într-un interval atât de scurt. Învață ușor limba engleză – sfaturi, trucuri, informații.

Ai nevoie de timp, de răbdare, de voință. E nevoie de cunoașterea în prealabil a limbii materne. Pare greu de crezut că vei putea învăța bine engleza dacă nu îți cunoști propria limbă. Este valabil orice altă limbă vorbită pe pământ.

Am luat-o de la zero cu engleza

Când am decis să plec în Scoția știam numai lucruri de bază din limba engleză. Nici pe acelea nu eram chiar sigură, așa că am luat-o de la zero. Am repetat pronumele personale, am repetat până la obsesie verbele neregulate. M-am străduit să învăț noi și noi cuvinte în fiecare zi. Am ascultat până la saturație lecții de limba engleză predate de români pe youtube. Un foarte bun profesor este Iuli de la canalul EnglishEngleza/EnglishEngleza2.

Tot nu știam mare lucru, însă mă simțeam mereu mai bogată, mai stăpână pe limba engleză

Când am considerat că știu destul, m-am îndreptat către partea de youtube mai avansată. Trebuie totuși să ai un mic bagaj de cunoștințe pentru a putea citi/asculta un text simplu. Am găsit o mulțime de povești audio care aveau și subtitrare în engleză. Mie îmi este imposibil să învăț o limbă străină numai după ureche. Am ales să le ascult pe cele pe care deja le cunoșteam. Acum ascult carti audio cumparate de pe internet.

espressocafe.ro

 

Fiecare om învață în felul său propriu

Se spune că fiecare om învață în felul său propriu, diferit de ceilalți. Asta nu ne împiedică să ne inspirăm unii de la alții. Putem să dăm sfaturi când considerăm că avem ceva de spus. Eu, de exemplu, am pus pauză de fiecare dată când am întâlnit un cuvânt sau o expresie nouă. Noroc cu google translate, care m-a luminat întotdeauna. M-a ajutat să îmi îmbogățesc vocabularul. Pas cu pas am avansat. Am ajuns să ascult pe youtube povești pentru cei al căror nivel la engleză este ridicat.

Învață ușor limba engleză - sfaturi, trucuri, informații

Încrezătoare în mine, m-am urcat zâmbind în avion și am zburat spre Scoția. Realitatea m-a izbit ca un duș rece peste nasul pe care îl purtam pe sus. În Scoția, oficial, se vorbește limba engleză. De fapt, de cum ajungi aici, descoperi că nu e chiar așa. Tot ceea ce ai învățat la școală sau oriunde altundeva este aparent inutil. Învață ușor limba engleză – sfaturi, trucuri, informații.

E greu mai ales pentru începători

Din cauza accentulu și a faptului că prescurtează multe cuvinte, scoțienii sunt greu de înțeles. Au alte denumiri pentru diverse lucruri simple. Scoțienii cu greu pot fi înțeleși. E greu mai ales de către începători și de către cei nefamiliarizați cu așa-zisa lor engleză. De exemplu, la țigară ei spun fag. În loc de six pronunță sex. De asemenea, în loc de bin spun ben etc.

Legat de asta, am și o întâmplare haioasă de povestit. O tipă de la controlul calității mi-a spus într-o zi ceva legat de Ben. Nu am înțeles ce. M-am uitat la ea la vițelul la poarta nouă, apoi în jurul meu. În toată fabrica nu auzisem de nimeni cu numele Ben. Abia când a repetat propoziția mi-am dat seama că se referea la bin, nu la vreun Ben.

Nu ai cum să înveți ușor limba engleză

Revenind la oile noastre, să știi că nu ai cum să înveți ușor limba engleză. Nu există nici un mod ușor de a învăța ceva. Am discutat cu românii întâlniți în Scoția. Unii mi-au spus că au învățat engleza în școală, alții de la televizor. Mulți au învățat din filme sau din desene animate. Alții au învățat după ureche, vorbind cu scoțieni, polonezi, letonieni etc. Unii au învățat cuvinte, alții propozitii întregi. Desigur, unii vorbesc mai bine, alții mai puțin bine. Toți se străduiesc zi de zi să se perfecționeze.

Un coleg de muncă mi-a spus că nu știa o boabă când a ajuns în Scoția. Patronul unde lucra îi cerea să prăjească rondele de ceapă. El răspundea “yes, yes” și continua să spele vasele. Eu am petrecut ultima perioadă traducând cântecele care îmi plac. Este o altă bună metodă de a învăța limba engleză. De asemenea, o metodă potrivită de a învăța este să faci online diverse teste de limbă engleză. Învață ușor limba engleză – sfaturi, trucuri, informații.

Discută cu persoane a căror limbă maternă este chiar engleza

Totuși, consider că cel mai ușor poți învăța atunci când discuți cu persoane a căror limbă maternă este chiar engleza. De la ei poți afla tot felul de cuvinte noi și expresii care nu există în cărți. Datorită vorbitorilor nativi de limbă engleză te poți familiariza rapid cu așezarea în propoziție a cuvintelor.

E importantă si folosirea corectă a verbelor, în special a celor neregulate. Acestea sunt marile probleme cu care am observat că se confruntă străinii atunci când vorbesc în engleză. Desigur, când spun străini mă refer la toți cei care s-au născut vorbind o altă limbă – ruși, polonezi, români, indieni, africani, letonieni, lituanieni etc.

Nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să înveți un nou cuvânt

Un ultim sfat aș dori să ofer. Dacă vrei să stăpânești limba engleză, nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să înveți un nou cuvânt. Ascultă o poveste, o melodie cântată în această limbă sau vezi un film. Uită-te la un desen animat sau tradu un mic text. Dacă ai ocazia, stai de vorbă cu o persoană care vorbește engleza de când s-a născut. E calea cea mai sigură, mai rapidă și mai ușoară de a învăța. Nu există trucuri prin care să poți învăța limba engleză în câteva zile/săptămâni.

Nu există scurtături. Dacă nu ai cu cine să vorbești, poți încerca să citești cu glas tare. Poți chiar să te înregistrezi citind/vorbind. Poți încerca să scrii mici texte. Este un bun exercițiu. De asemenea, poți profita de sistemul karaoke. Deschide youtube, alege o melodie care are și versuri scrise în limba engleză. Cântă ori de câte ori ai ocazia. Vei observa că ți se întipăresc în memorie. După o vreme îți vin natural pe limbă atunci când ai nevoie.

Blog in limba engleză

În noiembrie 2017 mi-am deschis un blog în limba engleză. Speram că voi avea timp și energie să scriu pentru a mă perfecționa. Din păcate, mă înșelam. Munca în Scoția îmi aduce bani frumoși, însă îmi răpește orice brumă de putere. Când sunt liberă nu găsesc nicăieri cheful de a scrie, mai ales într-o limbă pe care nu o stăpânesc. Am postat acolo câteva texte traduse (prost) cu google translate. Chiar și acest lucru m-a ajutat.

Am învățat cuvinte noi și am observat cum pot pune în frază anumite expresii

Cursuri ESOL (English for Speakers of Other Languages)

În această vară m-am înscris la școală. În Scoția, străinilor li se oferă șansa de a învăța/a-și perfectiona limba engleză prin intermediul cursurilor ESOL. Am dat la colegiu un test pentru a vedea la ce nivel mă situez. Din 30 august am început efectiv cursul ESOL level 3. Primele ore mi s-au părut cam plictisitoare, însă acum studiem la nivel aproape intensiv.

Discutăm între noi, scriem, ascultăm muzică și conversații înregistrate. Încercăm să înțelegem ceea ce alții vorbesc sau cântă, citim și facem teme. Dacă deja locuiți în Marea Britanie, întrebați la cel mai apropiat colegiu despre cursurile ESOL. O mare parte din prețul lor va fi plătită de către stat. ESOL level 3 costă 250 de lire, din care eu am plătit numai 50 de lire.

Virtual English Cafe și Book Club

M-am înscris la un Virtual English Cafe unde vin oameni din toată lumea. Suntem coordonați de un profesor. Discutăm chestiuni de gramatică. Vorbim despre noi. Învățăm engleza. M-am băgat și la un Book Club. Alegem o carte care poate fi citită gratis. Ne întâlnim online o dată la două săptămâni. Vorbim în engleza despre respectiva carte. Sunt doar alte moduri de a exersa, de a învăța engleza. Dacă vrei, vă dau detalii în privat.

Toate aceste informații și sfaturi sunt inspirate din experiența mea. Pentru fiecare om va fi altfel, în funcție de motivație și de pasiuni. Eu citesc mult în engleză, cu toate că asta mă ajută numai la scris. Din carte nu pot auzi cum se pronunță cuvintele. Urmăresc filme și documentare cu subtitrare în limba engleăa pe netflix. Pentru anul viitor mi-am propus să ajung la un nivel mult mai avansat de engleză. Îmi doresc să pot da examen pentru permisul de conducere aici, în Scoția. Nu va fi ușor, însă este o altă bună metodă de a mă motiva să învăț zilnic ceva nou.

Învață ușor limba engleză

Indiferent ce cale vei alege, eu îți urez succes! Știu că nu este ușor. Mai știu că puțini sunt cei care reușesc să stăpânească limba engleză ca pe propria limbă. Tocmai de aceea îmi scot pălăria în fața lor și a celor care luptă să ajungă acolo. Învață ușor limba engleză – sfaturi, trucuri, informații.