Informații despre sfinții Constantin și Elena. Când pică sf Constantin și Elena 2022
Cu toții știm că există o dată în calendarul ortodox când le facem urări de bine celor care poartă numele de Constantin sau Elena și derivatele lor. Dar cine au fost acești sfinți? Cine a fost sfântul Constantin? Cine a fost sfânta Elena? De ce îi regăsim în calendarul creștin ortodox? Informații despre sfinții Constantin și Elena. Când pică sf Constantin și Elena 2022.
Varianta audio
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut și sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, se presupune că s-a născut în 272/274 și că a decedat în mai 337. Constantin cel Mare a fost primul împărat creștin. A domnit între anii 306 și 337. A devenit conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu și a lui Liciniu.
Se spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare deasupra soarelui. Pe cruce era o inscripție: “prin acest semn vei birui”. În timpul acelei nopți, lui Constantin i s-a arătat în vis însuși Iisus Hristos, cu semnul crucii. I-a cerut să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, căci urma să le fie protector în focurile bătăliei. Constantin a procedat întocmai după semnele care i s-au arătat și astfel a câștigat bătălia.
Reformele făcute de Constantin cel Mare ca împărat au favorizat din plin avântul Creștinismului, spre care el s-a întors treptat, devenind unul dintre sfinți pentru Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică. Este considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor.
Înainte ca el să vină la putere, împăratul Galerius pusese capăt persecuțiilor creștinilor în teritoriile sale. Mai târziu, Constantin a impus nu numai toleranță, ci și restituirea bunurilor creștinilor. Dar Constantin nu era încă pregătit să devină creștin. Monedele bătute în această perioadă dovedesc devoțiunea sa față de Marte, apoi din ce în ce mai mult față de Apollo.
La scurt timp după cucerirea Romei, Constantin le-a trimis episcopului de Cartagina și proconsulului Africii niște scrisori din care reieșea faptul că el susținea religia creștină, subvenționa Biserica creștină din fonduri publice, scutea clerul de obligații publice și se considera slujitorul lui Dumnezeu.
Constantin a luat hotărârea de a restaura anticul Byzantion și de a face din el capitala imperiului. În noiembrie 324, a stabilit în mod oficial hotarele noului său oraș, mutându-le cu circa 4 km în afară și mărind cam de 4 ori suprafața sa. Noul oraș a devenit un centru al creștinismului, reședința unui patriarh, comparabil ca dimensiuni cu Roma, Alexandria sau Ierusalim.
La scurt timp după Paștele din 3 aprilie anul 337, Constantin a început să se simtă rău; a fost botezat de către episcopul arian Eusebiu de Nicomedia, iar după botez a purtat numai veșminte albe precum ale unui neofit creștin în locul veșmintelor imperiale.
În ziua de Rusalii, 22 mai, în anul 337, Constantin a murit la Nicomedia, azi Izmit, în Turcia. Trupul său a fost dus cu escortă la Constantinopol și expus pe un catafalc de onoare în Palatul imperial. Prin botez, potrivit religiei creștine, lui Constantin cel Mare i s-au șters atât păcatul strămoșesc, moștenit de la protopărinții oamenilor, Adam și Eva, cât și celelalte păcate săvârșite până la botez.
Pentru meritele deosebite pe care le-a avut în legalizarea, sprijinirea și organizarea Bisericii creștine, Constantin cel Mare este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, odată cu Sfânta Elena, mama sa.
Mama lui Constantin cel Mare a fost Flavia Iulia Helena, mai cunoscută sub numele de Helena Augusta sau sfânta Elena. Ea a fost măritată cu un general roman, Constantinius Chlorus.
Elena avea o credință de nestrămutat în Dumnezeu și în cele sfinte. Despre pioșenia ei încă se mai vorbește.
Se spune că împărăteasa Elena, în timp ce se afla în pelerinaj în Palestina și în provinciile răsăritene, a văzut cum niște oameni duceau un mort pe o colină unde erau 3 cruci. Oamenii plimbau mortul de la o cruce la alta, apropiindu-l de fiecare în parte. Când au ajuns la a treia cruce și au atins mortul de ea, acesta a înviat.
Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos. În zilele noastre, multe biserici au în posesie bucăți din ceea ce tradiția pretinde că este Crucea cea Adevărată. Autenticitatea unora din acestea nu este acceptată unanim de cei de credință ortodoxă. Veridicitatea mărturiilor despre descoperirea Crucii este pusă sub semnul întrebării de unii creștini. Acceptarea și credința privind această parte a tradiției care aparține perioadei primare din istoria Bisericii este, în general, admisă fără multe semne de întrebare de Biserica Ortodoxă și cea Romano-Catolică.
Tot împărătesei Elena îi este atribuită și descoperirea rămășitelor celor trei magi care, în prezent, se găsesc în Altarul celor Trei Magi din Catedrala din Koln.
Împărăteasa Elena a murit la scurt timp după întoarcerea sa din pelerinajul în Țara Sfântă, la vârsta de 80 de ani. Prăznuirea ei se face în luna mai, odată cu a fiul ei.
Potrivit direcției pentru evidența persoanelor, în anul 2013 în România peste un milion de femei purtau numele Elena sau diminutive ale acestuia (Ileana, Lenuța, Nuți etc.); alte 78.791 femei poartă numele Constanța sau Constantina.
Când pică Constantin și Elena în anul 2022? Răspunsul este simplu și îl poți reține ușor, căci prăznuirea sfinților Constantin și Elena este în fiecare an la aceeași dată, pe 21 mai. Așadar, dacă te-ai întrebat când e Constantin și Elena 2022, acum știi că pică pe data de 21 mai.
De la Brosen – Operă proprie, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=332474
2 thoughts on “Informații despre sfinții Constantin și Elena. Când pică sf Constantin și Elena 2022”