Hamsterul pe care l-am avut când era Ionuț mic avea o culoare deosebită, cum nu am mai văzut la nici un animal – exact cea pe care o are laptele amestecat cu cacao. Mititel și foarte blând, deloc pretențios și mereu dornic de joacă, îmi însenina zilele și mă făcea să râd cu lacrimi. Când l-am cumpărat, nu știam nimic despre aceste rozătoare și nici internet nu aveam, să mă pot documenta, să aflu mai multe informații despre felul în care trebuie îngrijit un hamster.

Vânzătorul mi-a spus să nu îi dau niciodată apă, căci există riscul să moară. Uimită peste masură, am întrebat ce soi de vietate e asta, care poate trăi fără apă. Răspunsul vânzătorului m-a convins: e o vietate mică și își extrage necesarul de apă din fructele și legumele cu care o hrănești. Am crezut fiecare cuvânt și am procedat în consecință. Am hrănit hamsterul cu legume, fructe, pâine și crenguțe rupte din pomii fructiferi, iar ca așternut i-am oferit talaș.

Hamsterul pe care l-am primit acum avea agățat de cușcă un bidonel special conceput pentru apă, așa că m-am interesat și am aflat că aceste mici rozătoare au permanent nevoie de apă proaspătă. Vă puteți da seama cât mă simt de vinovată când mă gândesc cât a suferit de sete mititelul pe care l-am avut cândva și căruia nu i-am dat strop de apă să bea.

Pentru maroniul cu alb pe burtă pe care îl am acum – un hamster căruia îi circulă prin vene argint viu – am cumpărat fân pe care să îl folosească atât ca așternut, cât și ca hrană, căci aceste animale au nevoie să roadă permanent ceva, să își tocească dinții, altfel aceștia le cresc prea mari și hamsterii nu se mai pot hrăni, caz în care se poate întâmpla să moară în chinuri. Desigur, dacă proprietarul observă la timp, poate duce hamsterul la veterinar, să îi scurteze dinții. Dacă vă cumpărați hamster, să nu vă speriați când observați că au dinții galben-portocalii. Așa trebuie să fie. Dinții albi la hamster indică o problemă de sănătate, sunt un semn că animalul este hrănit necorespunzător.

Pachetul de fân care miroase a proaspăt cosit și săculețul cu 750 g de mâncare de la pet shop m-au costat 4 lire. Îi ajung cam pentru două luni, căci primește și suplimente de hrană proaspătă. Hrana hamsterului, cea vândută în pet shop, este compusă din felurite boabe și semințe (porumb, grâu, floarea soarelui, dovleac etc), alune în coajă, pelete special concepute pentru rozătoarele mici. Suplimentar îi dau să mănânce feliuțe subțiri de fructe și legume, mici bucățele de pâine (pe care hamsterul meu o adoră), codițe de legume.

În urmă cu trei săptămâni i-am cumpărat o rotiță pe care să alerge, căci era foarte gras și mă temeam pentru sănătatea lui. Cușca este cam mică. Plănuim să cumpărăm alta, mai spațioasă, căci vreau să am un animal sănătos, care să facă suficientă mișcare. De când i-am cumpărat rotița, hamsterul a slăbit, așa că acum arată perfect, arată exact așa cum trebuie, e viguros și cu pofta de joacă. De asemenea, mă străduiesc să îi ofer zi de zi salată proaspătă și alte verdețuri.

Avem o singură problemă: hamsterul meu este cam sălbatic și încearcă să mă muște ori de câte ori degetele mele sunt în apropierea lui. O dată chiar a reușit. Nu m-a durut prea tare, însă mi-au curs câteva picături serioase de sânge. Sper totuși să îl îmblânzesc cu timpul (lucrez zilnic la asta), căci mi-ar plăcea să mă pot juca uneori cu el, ba chiar și să îi dau drumul prin casă, așa cum făceam și cu celălalt hamster pe care l-am avut.

Mi-a fost teamă de reacția câinelui, însă Bruno a dovedit încă o dată că e un animal deosebit: a acceptat hamsterul din prima clipă și de atunci îi este prieten credincios și paznic de nădejde. Mă tem că nu același lucru se va întâmpla cu pisicile, când vor vedea șoarecele mișunând la un pas de ele, dar mă bazez pe gratiile solide ale cuștii și pe capacitatea înnăscută a hamsterului de a sesiza pericolul și de a se ascunde când e cazul.

Acum, întrebare adresată cunoscătorilor, crescătorilor de hamsteri, veterinarilor etc: ce problemă de sănătate ar putea avea hamsterul meu? Se scarpină uneori cu insistență, așa cum fac câinii când au purici. Desigur, dacă aveti sfaturi sau diverse alte informații despre hamsteri, le primesc cu mare plăcere. Acum, că am terminat de scris cele câteva informații despre hamster – apă și hrană -, mă pregătesc să scriu despre vizuină și despre obiceiurile hamsterului. Tot ce vreau să subliniez este că îngrijirea hamsterului costă foarte puțin, iar micul rozător vă poate oferi, în schimb, multe, multe zâmbete.