Informații medicale despre strănut

Informații, curiozități și superstiții legate de strănut intr-un singur articol. A strănuta înseamnă a elimina cu zgomot, pe nas sau pe gură, aerul din plămâni. Acest lucru se face printr-o mișcare bruscă și necontrolată. Gestul de a strănuta este modul prin care organismul încearcă să elimine particulele iritante care au pătruns în căile respiratorii. Procesul poate fi realizat pe nas sau pe gură.

Strănutul are loc în câteva etape bine definite, pe care le voi menționa mai jos. Iată cele mai importante informații despre strănut:

1.Printr-o inspirare profundă se adună foarte mult aer în plămâni

2. Ochii se închid în mod necontrolat

3. Se blochează spațiul cel mai îngust al laringelui, care este denumit în termeni medicali glotă. Laringele este un organ de forma unui tub, alcătuit din mai multe cartilaje articulate între ele. Acesta este situat între trahee și baza limbii și produce vocea cu ajutorul coardelor vocale.

4. Diafragma (organul care separă toracele de abdomen și care participă la respirație) se îngustează

5. Presiunea în interiorul corpului crește brusc

6. Coardele vocale scot sunetul specific strănutului

7. Asadar am ajuns la ultimul pas, care este expirarea bruscă însoțită de eliberarea unor particule umede în atmosferă.
espressocafe.ro
Medicii recomandă să nu încercăm să oprim strănutul pentru că putem provoca răni la nivelul diafragmei. Deci oprirea strănutului poate duce la spargerea timpanelor și/sau spargerea unor vase de sânge la ochi ori slăbirea altora la creier.

Factori care duc la declanșarea strănutului

Există o mulțime de cauze pentru care strănutăm. Iată câteva dintre ele: aerul umed și/sau rece, rinita alergică, praful, mucegaiul, microbii. De asemenea, inhalarea de gaze toxice, inhalarea de fum, polenul, pielea moartă a animalelor cu blană și chiar pielea omului. De aceea igiena strictă a corpului și a casei ne ferește de multe neplăceri.

Alte cauze care provoacă strănutul: diverse substanțe care provoacă alergii și, desigur, depunerile care se adună pe căile respiratorii și care sunt cauzate de diverse boli.

Alte informații, curiozități și superstiții legate de strănut: Activitățile fizice obositoare pot provoca strănutul. Atunci când organismul depune efort, gura și nasul devin mai uscate. Din acest motiv apare nevoia de a umezi căile respiratorii prin intermediul strănutului.

În perioada pandemiei de coronavirus este indicat să facem asta

Saliva și picăturile eliberate din nas în timpul strănutului pot conține diverși microbi periculoși pentru cei din jur. De aceea este necesar să acoperim cu un șervețel nasul și gura în timp ce strănutăm. Mai ales în perioada pandemiei de coronavirus este indicat să facem asta. De asemenea, este foarte important să aruncăm la coșul de gunoi șervețelul imediat după folosire și să ne spălăm bine pe mâini cu apă caldă și săpun.

Nu se întâmplă prea des ca omul să strănute o singură dată. De obicei un strănut este urmat de alte câteva. Prin acest gest organismul se străduiește să elimine substanțele care au dus la încărcarea căilor respiratorii.
dyfashion.ro

Curiozități legate de strănut

Credeați că am terminat cu tot ce înseamnă informații, curiozități și superstiții legate de strănut?

-Nimeni nu poate strănuta cu ochii deschiși

-Un sfert din populația globului strănută când se uită spre soare sau spre o lumină puternică. Știați că sensibilitatea la lumină se moștenește de la părinți?

-Unii oameni strănută după ce au orgasm

-În anul 1950, un biolog de la Harvard a afirmat că aerul pe care îl eliminăm din plămâni atunci când strănutăm poate atinge viteze incredibile, de peste 100-150 de kilometri la oră; cercetările făcute în prezent arată că viteza cu care expulzăm aerul din plămâni atinge de fapt valoarea medie de 16 kilometri pe oră

-Prin strănut eliberăm în aer aproximativ 100 000 de microbi

Alte curiozități despre strănut

-Strănutul se declanșează și la smulgerea firelor de păr de la nivelul sprâncenelor, deoarece acolo există legături nervoase care fac legătura cu nasul

-Particulele umede pe care le eliberăm în timpul strănutului pot ajunge până la cinci metri distanță

-Omul nu poate strănuta în timp ce doarme. În clipa când îi vine să strănute, omul se trezește

-O tânără a strănutat de peste 200 de ori în 20 de minute

-Un adolescent a strănutat de 3-6 ori pe minut timp de o lună

Știați că…

-Se presupune că cel mai lung strănut a durat 978 de zile și i-a aparținut unei englezoaice pe nume Donna Griffiths, conform Guinness World Records. Ea avea doar 12 ani când a început să strănute și se presupune că a făcut-o de peste un milion de ori. Donna nu a menționat cauzele care au dus la acest strănut, dar nici felul în care s-a oprit.

-Multă lume crede că inima se oprește atunci când strănutăm, însă cercetările au dovedit că este o afirmație falsă. Au loc schimbări în ritmul bătăilor inimii, însă aceasta nu se oprește din activitate.

-Zgomotul făcut de organism în timp ce strănutăm este provocat de viteza incredibilă cu care aerul trece prin gură și prin nări

-În timpul strănutului muncește tot corpul: nasul, ochii, gâtul, pieptul, diafragma, creierul, brațele, pleoapele, sfincterele și abdomenul

-Știați că putem provoca strănutul cuiva doar punându-i ardei usturat sau piper sub nas?

-Știați că și animalele strănută?

Strănutul în alte limbi

Cu toate că oamenii strănută la fel în toate colțurile pământului, sunetele folosite pentru a descrie zgomotul produs de strănut diferă de la o limbă la alta. Atât de multe curiozități despre strănut, nu-i așa? Iată cum se spune în alte limbi hapciu:

-Franța: atchoum

-Marea Britanie: achoo

-Italia: hapsu

-Suedia: atjo

-Japonia: hakushon.

Superstiții despre strănut

Cândva oamenii nu își puteau explica anumite lucruri despre ei și despre natura înconjurătoare. Din acest motiv ei credeau că sufletul stă în interiorul capului. De teamă ca nu cumva acesta să iasă în timp ce strănutau, oamenii își puneau mâna la gură. Așa a apărut una dintre regulile elementare de igienă.

Englezii folosesc urarea “God bless you!”, rămasă din vremurile medievale. Atunci se credea că binecuvantarea împiedică sufletul să iasă.

Romanii erau convinși că prin strănut pot scoate demonii din corp, așa că atunci când cineva strănuta, ei îi urau “Noroc!”.

În unele culturi asiatice se crede că strănuți atunci când cineva te vorbește pe la spate.

La Napoli, oamenii cred că se gândește cineva la ei dacă strănută.

Strănutul în folclorul lumii

În folclorul indian se spune că poartă ghinion să strănuți înainte de a începe o lucrare sau înaintea unei călătorii. Din acest motiv munca sau călătoria încep abia după ce se bea un pahar cu apă pentru alungarea ghinionului.

Egiptenii, flamanzii, romanii și grecii considerau că strănutul în timpul unei conversații confirma adevărul frazei rostite. În România încă mai sunt persoane care cred asta.

Scoțienii credeau că nou-născuții sunt sub vraja unei zâne până la primul lor strănut. Moașele care ajutau la naștere aveau la ele tutun pe care îl plimbau pe sub nasul bebelușului pentru a-i provoca strănutul.

În România se spune că faci chef dacă strănuți de mai multe ori.

informatii curiozitati superstitii stranut

În codul bunelor maniere se recomandă ca strănutul să fie ignorat. Astfel, urările de bine de genul “Sănătate!”, “Noroc”, “Dumnezeu să te binecuvânteze!” etc, sunt semn de proastă educație.

Explicații despre imaginea care însoțește articolul despre informații, curiozități și superstiții legate de strănut:

Autorul acestui articol este absolut nepriceput la desen. Dacă nu i-ar fi fost milă și rusine, profesoara m-ar fi lăsat probabil an de an repetentă. Am incercat să conving oamenii din familia mea să se lase pozați când strănută. M-au refuzat. Unii cu eleganță, alții spunându-mi clar că ei nu strănută la comanda bloggerului.

Am căutat pe internet imagini care să reprezinte un strănut. Toate erau protejate de drepturi de autor sau aveau diverși oameni pozați. Nu mi-a rămas decât să îmi fac propriul strănut. Spre marea mea bucurie, toți cei pe care i-am întrebat ce reprezintă imaginea mi-au răspuns fără ezitare: un strănut. Deci nu sunt chiar așa nepricepută, nu-i așa?