E prima mea ieșire singură. Nu până la magazin, ci tocmai până la Edinburgh. Călătoria cu trenul decurge bine. Emoțiile dispar. Îmi fac un selfie și îi trimit surorii mele poza. E o glumă între noi două. Cobor la Waverley. Știu drumul până la stația de taxiuri. Mă urc în primul. I want to get this address, îi spun omului, gâtuită de emoție.

E pentru prima dată când sunt departe de ai mei. E pentru prima dată când merg singură la o întâlnire importantă. Nici măcar nu știu dacă ceea ce spun în engleză e corect. Îi arăt omului adresa printată pe foaie. Mă invită să iau un loc în spate. Întreb dacă pot plăti cu cardul. Sigur că da, răspunde.

Ca orice scoțian care se respectă, deschide discuția despre vreme. Pare plăcut surprins să audă că mi se pare o zi frumoasă. Profită de ocazie pentru a-mi spune că e ultima lui săptămână în Scoția. S-a despărtit anul trecut de soție și nu își poate reveni. Are nevoie de o schimbare majoră. A făcut toate aranjamentele pentru a se muta în Spania. Nu a mai fost acolo, dar are un prieten care este de ani de zile și o duce bine. În prima perioadă va locui și va lucra la acesta.

Mă uit la părul lui albit, la mâinile puternice, dar îmbătrânite, și îi admir curajul. E, probabil, cu 2-3 ani mai mare decât mine, însă mintea mea de femeie încă nu realizează că fac, fix în acest moment, același lucru: mă rup de tot ceea ce cunosc și plec spre necunoscut, în căutarea unei vieți mai bune. Își scoate ochelarii de soare. Îi văd ochii triști. Nu se asortează prea bine cu zâmbetul încrezător. What are you going to do in Spain?

În căutarea unei vieți mai bune

Îmi vorbește despre o străveche tehnică de construcție. Îi spun sincer că nu știu nimic despre asta. Repetă, parcă subliniind din cuvinte, și mă roagă să caut pe internet când ajung acasă: drystone wall building. În sfârșit înțeleg. Întreb dacă așa au fost ridicate gardurile de piatră pe care le poți vedea la tot pasul prin Scoția, pe câmpuri și pe dealuri. Da, e tehnica de a construi ziduri și garduri fără a folosi ciment sau alți adezivi. Strămoșii noștri nu aveau ciment la îndemână, îmi spune el zâmbind.

Discuția se mută spre mine. Îi spun că merg la un interviu, că vreau un job mai puțin epuizant, că am de gând să îmi continui studiile și să îmi îmbunătățesc nivelul de engleză. Pare surprins iar. De ce crezi că ai nevoie de școală? Your English is very good. Eu știu că nu mă pot exprima așa cum mi-aș dori, dar îi mulțumesc pentru laudă. Îmi spune că ei, vorbitorii nativi de limbă engleză, sunt niște puturoși care cu greu pot învăța o altă limbă.

Face haz de necaz. De câteva luni, de când a luat decizia de a părăsi Scoția, nu a reușit să învețe nici măcar un cuvânt. Prietenul său e fluent în spaniolă. Îl încurajez, explicându-i că în Spania toată lumea vorbește engleza și că la fața locului e mai ușor să înveți decât din cărți, deci nu va fi o problemă să se înțeleagă cu oamenii. E conștient de faptul că va fi și el, așa cum sunt și eu, un străin venit în căutarea unei vieți mai bune. Îi plac cei care vin să muncească, să câștige un ban curat, să își ridice nivelul de trai.

Își schimbă puțin tonul vocii atunci când povestește despre cerșetorii care au invadat Edinburgh-ul, deși cerșitul e interzis aici. Sunt murdari, gălăgioși, alcoolici sau dependenți de droguri. Pe lângă ei se adună tot felul de găști. A devenit periculos să te plimbi prin oraș, căci sunt traficanți de droguri la tot pasul, pe lângă fiecare cerșetor. Nici unul dintre noi nu înțelege de ce autoritățile nu iau măsuri. Îi povestesc despre ceea ce am citit pe un grup de facebook. Îmi confirmă că au apărut cerșetori care se folosesc de câini drogați ca să facă mai mulți bani, să stoarcă mai multe lacrimi.

Ajung la destinație. Îmi pare că îl cunosc de o viață. Îmi iau rămas bun ca de la un vechi prieten. Îi urez mult noroc și îmi întoarce urările înzecit. Acasă observ că plata cursei cu taxiul s-a făcut către Gordon. Așadar, Gordon, un taximetrist. Un scoțian care are curaj, la peste 50 de ani, să o ia de la capăt într-o țară care îi este total străină. Peste o săptămână va pleca în Spania, în căutarea unei vieți mai bune.

Gabor Mate, dezvoltare personalacarti Gabor Mate

Intr-o voce nerostita. Deblocarea traumelor si restabilirea starii de bine

13 adevăruri despre ceea ce contează în viaţă

Legenda păpădiei, o poveste despre oameni si flori

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.