Gabor Mate, dezvoltare personala – carti Gabor Mate

Gabor Mate (n.6 ianuarie 1944) este un cunoscut medic canadian de origine maghiara, specialist in domeniul ingrijirii paliative si evreu supravietuitor al Holocaustului. Acesta este unul dintre cei mai cititi autori de dezvoltare personala.

Gabor Mate este la ora actuala un cunoscut speaker international si autor al mai mult bestseller-uri precum “Cand corpul spune nu“, “Pe taramul fantomelor infometate“, “Minti imprastiate. Originile si vindecarea tulburarii de deficit de atentie” si coautor, alaturi de Gordon Neufeld, al cartii “Cum sa ne pastram copiii aproape”.

Experienta acumulata de-a lungul timpului a fost pusa cu grija in aceste opere ce au ajuns sa fie traduse in peste douazeci si cinci de limbi. Gabor Mate este foarte citit datorita expertizei sale pe subiecte precum adictia, dependenta, tulburarile de hiperactivitate cu deficit de atentie, stresul si impactul acestuia asupra omului, trauma si evolutia copilariei, cauzalitatea directa dintre minte si sanatatea fizica.

Cartea “Pe taramul fantomelor infometate” a fost premiata in anul 2010 cu Hubert Evans Prize pentru literatura non-fictiune, iar in anul 2012 Gabor Mate a primit Premiul Umanitar Martin Luther King din partea Mothers Against Teen Violence.

Mitul normalitatii. Trauma, boala si vindecarea intr-o cultura toxica, autor Gabor Mate. Gabor Mate, dezvoltare personala – carti Gabor Mate

Noul volum semnat Gabor Mate in colaborare cu fiul sau, Daniel Mate este o investigatie revolutionara a surselor bolilor, o critica incurajatoare a modului in care societatea poate favoriza dezvoltarea afectiunilor cronice, dar si o cale catre sanatate si vindecare. In cartea trateaza:
• Tensiunea dintre atasament si autenticitate exprimata prin deconectarea de sine;
• Amprenta traumei si a stresului cronic in societate;
• Modurile in care ideea de normalitate a culturii occidentale moderne submineaza bunastarea si dezvoltarea;
• Conexiunile dintre emotii si sistemul nervos si imunitar;
• Aspectele profunde ale compasiunii si calea spre reconectare.
Gabor Mate, dezvoltare personala - carti Gabor Mate
Noul volum semnat de autorul cartii Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns este o investigatie revolutionara a surselor bolilor, o critica incurajatoare a modului in care societatea poate favoriza dezvoltarea afectiunilor cronice, dar si o cale catre sanatate si vindecare.
Cu peste patru decenii de experienta clinica, Mate a ajuns sa recunoasca predominanta intelegere a “normalitatii” ca fiind una falsa, deoarece neglijeaza cu totul rolul pe care atat traumele si stresul, precum si presiunile vietii moderne, le exercita asupra corpului si mintii noastre in detrimentul starii de sanatate. Cu toata expertiza si sofisticarea tehnologica, medicina occidentala esueaza sa trateze persoana ca intreg, ignorand modul in care cultura toxica din zilele noastre streseaza organismul, incarca sistemul imunitar si submineaza echilibrul emotional.
In cea mai recenta carte a sa, Mate isi dirijeaza atentia catre a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne imbolnaveste. El subliniaza punctele comune ce apar intre bolile indivizilor si declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sanatate si vindecare plin de compasiune. Scrisa alaturi de fiul sau Daniel, Mitul normalitatii este cea mai ambitioasa si urgenta carte a lui Mate de pana acum.
In Mitul normalitatii, renumitul medic si specialist in domeniul adictiilor si traumei, Gabor Mate diseca felul in care tarile occidentale care se bucura de sisteme de sanatate dezvoltate, inregistreaza de fapt o crestere a incidentei bolilor cronice si o scadere a sanatatii generale a populatiei. Consumul de medicamente prescrise, hipertensiunea arteriala, bolile mintale, bolile autoimune si multe alte probleme ingrijoratoare sunt in continua crestere. Mate argumenteaza ca o mare parte din ceea ce pare normal in societatea noastra nu este nici sanatos, nici natural si ca a indeplini criteriile de normalitate ale societatii moderne inseamna, in mai multe feluri, conformarea la cerinte care sunt profund anormale in ceea ce priveste nevoile umane – adica nesanatoase si daunatoare la nivel fiziologic, mental si chiar spiritual.

Cartea este un manifest foarte bine documentat al necesitatii, acum mai mult ca oricand, de a ne cunoaste natura noastra umana, nevoile si modul bazal si unitar de functionare ca fiinte umane; de a accepta faptul ca fizicul si psihicul nostru reprezinta o singura unitate; de a intelege modul in care se produce dezvoltarea si ce anume stimuleaza sau blocheaza aceasta dezvoltare; de a face vindecarea posibila, atunci cand boala indica o abatere de la autoreglarea fireasca a organismului (a sistemului psihofizic). De asemenea, cartea este o dovada aproape palpabila a ceea ce stiinta a demonstrat in ultimile decenii: ca sanatatea unui om nu este o problema personala, ci una relationala, sociala. –  Diana Vasile (psihoterapeut, cadru didactic universitar, presedinte ISTT)

In Mitul normalitatii, Gabor Mate ne poarta intr-o calatorie epica de descoperire a modului in care bunastarea noastra emotionala si capacitatea noastra de a ne conecta la nivel social (pe scurt: felul in care traim), sunt strans legate de sanatate, boli si dependente. – Bessel A. van der Kolk MD, presedinte, Trauma Research Foundation, profesor de psihiatrie, Scoala de Medicina a Universitatii din Boston
Aceasta carte remarcabila si revolutionara va avea un impact profund asupra bunastarii sinelui, a societatii si a planetei noastre intr-un moment in care intelepciunea si compasiunea sunt esentiale pentru propria noastra supravietuire. – Rev. Joan Jiko Halifax, PhD, profesor de budism Zen, antropolog, ecolog, activist
O carte puternica, profunda, sustinuta stiintific, plina de povesti care inspira, care ne ajuta sa vedem felul in care stresul din cultura noastra ne modeleaza bunastarea in toate fatetele ei. – Daniel Siegel, specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, autor Mindsight
Inteleapta, sofisticata, riguroasa si creativa: o investigatie plina de compasiune a ceea ce suntem si ce putem deveni. O lectura esentiala pentru oricine cu un trecut si un viitor. – Tara Westover, autor Educated
Traducere din limba engleza de Andreea Tincea si  Andra Manole.

Fragment din cartea “Mitul normalitatii. Trauma, boala si vindecarea intr-o cultura toxica” de Gabor Mate:

“Dupa ce am navigat prin cercurile concentrice ale explorarii starii de sanatate si bolilor, plecand de la celula si ajungand la societate, si dupa ce am clarificat legaturile inextricabile si reciproce dintre ele, ne adancim acum in “vestea cea buna”: subiectul vindecarii. Vestile pot fi incurajatoare, dar asta nu inseamna ca sunt usoare. Cum sa abordam vindecarea, la urma urmei, in aceste vremuri tulburi? Cum sa ne indreptam spre sanatate in contextul unui sistem socioeconomic profund dezinteresat in a remedia oricare dintre maladiile care stau la baza sa si in fata unei pandemii care ne-a evidentiat atat de multe lucruri pe care le luam de-a gata si ne-a privat de ele? Cum sa pastram vie speranta atunci cand sansele par atat de prohibitive?

Si, oricum, ce este vindecarea?
Cand vorbesc despre vindecare, ma refer doar la o miscare naturala spre intregire. Observati ca nu o definesc ca fiind starea finala de a fi complet intreg, sau “iluminat”, sau orice alt ideal psihospiritual similar. Este o directie, nu o destinatie; o linie pe o harta, nu un punct.
Vindecarea nu este sinonima nici cu autoperfectionarea. Mai aproape de adevar ar fi sa spunem ca este o autorecuperare. De fapt, cultura noastra moderna centrata pe autoimbunatatire – care a fost, in mare masura, acaparata de aceleasi forte consumeriste responsabile de conditiile pe care le-am relatat – poate prea usor sa intunece sau sa complice calatoria de vindecare. Atunci cand ne vindecam, suntem angajati in recuperarea partilor de sine pe care le-am pierdut, nu incercam sa le schimbam sau sa le “imbunatatim”. Asa cum mi-a spus psihologul Bill Plotkid, psiholog specializat in psihologie abisala si ghid de calatorii in salbaticie, cautarea centrala nu este “sa ne uitam la ceea ce este gresit, ci sa ne Mtrebam unde este integritatea persoanei, acea integritate care nu este pe deplin atinsa sau traita?” Vindecarea este, de asemenea, diferita de ce inseamna sa gasesti un remediu medical: remediul inseamna absenta bolii; vindecarea implica sa ajungi la integritate. “Este posibil sa fii vindecat, dar nu si recuperat in urma unui remediu, si este la fel de posibil sa gasesti remediul, dar nu sa te si vindeci”, subliniaza colega mea, dr. Lissa Rankin. “In mod ideal, vindecarea si insanatosirea prin remediu medical au loc impreuna, dar nu se intampla intotdeauna asa”. Vom vedea exemple in acest sens in capitolele care urmeaza.
Am facut si eu o distinctie similara in cazul dependentei: exista posibilitatea sa fii abstinent fara sa fi depasit dependenta. Una este absenta sau evitarea a ceva – ea insasi un obiectiv demn de luat in seama – in timp ce cealalta este o capacitate noua, pozitiva, de a trai in prezent, liber sa experimentezi viata asa cum este ea. In mod analog, daca ansanatosarea prin gasirea unui remediu este alungarea simptomelor sau conditiilor care afecteaza viata, vindecarea este procesul de reunire cu acele calitati interioare care inca traiesc in noi ca posibilitati inerente, asa cum cred ca o fac intotdeauna, si care fac ca viata sa merite sa fie traita. Nu ne vindecam “pentru” a ne insanatosi, “pentru” a ne remedia sanatatea, chiar daca aceasta dorinta de inteles este prezenta. Vindecarea este un scop in sine.”

Cand corpul spune nu, carte scrisa de Gabor Mate

Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns este un studiu aprofundat, revelator, plin de informatii utile despre stres si influenta lui asupra sanatatii noastre psihice si fizice.
Gabor Mate, dezvoltare personala - carti Gabor Mate

Nu exista oameni care sa nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI-lea ne-a facut pe toti sa simtim macar de cateva ori in viata ca am ajuns la capatul puterilor, determinandu-ne sa luam masuri urgente ca sa restabilim echilibrul. Dupa cateva decenii de cariera medicala de exceptie, in care a urmarit legatura dintre stres si boala, Gabor Mate a strans laolalta povestile pacientilor sai, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice si a dezvaluit consecintele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarma si o pledoarie pentru medicina biopsihosociala, una dintre cele mai bune cai prin care ne putem elibera de aceasta cumplita afectiune a epocii noastre.

O colectie inedita de cazuri reprezentative, extrase din experienta profesionala a lui Mate, precum si dintr-o bogata bibliografie medicala. – The Vancouver Sun
Backgroundul medical si stilul clar ale lui Mate fac astfel incat chiar si procesele biologice complexe sa fie accesibile cititorilor care nu au o pregatire stiintifica. – The Gazette
O explorare captivanta a relatiei dintre stres si boala. Mate cerceteaza in profunzime povestile de viata si psihicul pacientilor sai. Ce iese la suprafata nu este altceva decat o mare revelatie. – Edmonton Journal
Scris ca un exercitiu de claritate si compasiune, volumul este dupa chipul si asemanarea autorului sau: inarmat cu multe cunostinte si cu un suflet de aur. – The Georgia Straight
Aceasta carte are multe puncte forte. Atunci cand observa si scrie despre suferinta umana, inclusiv a sa, Mate este plin de compasiune si, de aceea, convingator. – The Globe and Mail

Minti imprastiate. Originile si vindecarea tulburarii de deficit de atentie – Gabor Mate

Minti imprastiate. Originile si vindecarea tulburarii de deficit de atentie. ADD – ADHD

Comanda cartea de aici

Gabor Mate, dezvoltare personala - carti Gabor Mate

In stilul sau original, care impresioneaza prin caracterul uman si cald al naratiunii, dar si prin claritatea si finetea explicatiilor, Gabor Mate, bine-cunoscutul autor al bestsellerului Pe taramul fantomelor infometate, ne apropie inca o data de natura umana, ne face sa ne simtim acasa in mintea si in corpul nostru si ne ajuta sa-i cunoastem si sa-i intelegem pe cei afectati de tulburarea de deficit de atentie, cunoscuta ca AD(H)D. Minti imprastiate reprezinta un ghid pentru parinti si pentru toti cei afectati, care a schimbat milioane de vieti in randul cititorilor. Cartea ofera informatii despre originea si substratul neurofiziologic al tulburarii, despre cum sa cream un mediu propice ameliorarii si vindecarii, despre tratamentul medicamentos si psihologic, despre adultii cu AD(H)D. Si ne da speranta: tulburarea nu este o sentinta pe viata, este un deficit de dezvoltare si sta in puterea noastra sa crestem si sa ne ajutam si copiii sa o faca.

O analogie similara este potrivita pentru situatia in care se gasesc parintii copiilor cu ADD: esti prins in mijlocul traficului aglomerat dintr-o intersectie; motorul s-a blocat si iti dai toata silinta sa pornesti. Toti striga la tine si te claxoneaza nervosi, dar nimeni nu se ofera sa te ajute. Poate ca nimeni nu stie cum. Ca parinti, depunem toate eforturile ca sa ne crestem copiii in siguranta si iubire, nu este nevoie sa ne simtim si mai vinovati decat ne simtim deja. […] Minti imprastiate este scrisa pentru a incuraja o astfel de constientizare. ADD se defineste prin trei caracteristici majore, oricare doua dintre ele fiind suficiente pentru diagnosticare: slaba capacitate de concentrare, un slab control al impulsurilor si hiperactivitate. Semnul distinctiv al tulburarii de deficit de atentie este o “deconectare” automata, nedorita, o frustranta stare de non-prezenta a mintii. […] nu tulburarea se dezvolta, ce se intampla este ca anumite circuite importante ale creierului nu se dezvolta. Interferenta cu conditiile necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a cortexului prefrontal, cred eu, explica aproape toate cazurile de ADD. – Gabor Mate

Traducere din limba engleza de Walter Fotescu.

Pe taramul fantomelor infometate, carti de Gabor Mate

Pe taramul fantomelor infometate. Prizonieri in lumea dependentei

Comanda cartea de aici

Gabor Mate, dezvoltare personala - carti Gabor Mate

In bestsellerul sau de referinta, Pe taramul fantomelor infometate, dr. Gabor Mate ne introduce in lumea promiscua, greu accesibila a dependentei, care isi poarta chipul cel mai hidos in suburbiile lumii, printre dependentii de droguri. Prezentandu-ne aceasta lume tulburatoare, el ne arata ca nu este vorba o conditie medicala oarecare ce poate fi tratata in clinici si spitale. De la formele sale mai benigne, dependentele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzeaza ravagii in viata intima si sociala si in organismul individului, dependenta este mai degraba un continuum, fiecare dintre noi cazandu-i prada sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viata in care mediul a influentat genetica mai mult decat vrem sa acceptam ca societate. Impletind detalii din povestea personala cu povestile pacientilor sai din Downtown Eastside (un cartier rau-famat al Vancouverului) si cu o descriere elocventa a celor mai importante concluzii ale studiilor stiintifice din domeniul neurobiologiei adictiei, Mate invita la compasiune, flexibilitate si, nu in ultimul rand, la acceptare. El ne vorbeste despre durere, despre trauma, dar si despre puterea autenticitatii si a relatiei umane. Daca trebuie sa facem tot ce putem mai bine, uneori cel mai bine inseamna sa ne asiguram ca se intampla raul cel mai mic, ne consiliaza autorul.

O lucrare de o luciditate extrema, in care atat specialistii din domeniul sanatatii mintale, dar si cei implicati la nivel social in politicile de sanatate vor descoperi multa inspiratie. Familiile celor afectati de dependente severe vor gasi in paginile cartii multe raspunsuri edificatoare.

Traducere din limba engleza de Vasile Semeniuc.

 

S-ar putea sa te intereseze si aceste articole:

Intr-o voce nerostita. Deblocarea traumelor si restabilirea starii de bine

Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023

Carti de dezvoltare personala 2022-2023

Top cărți beletristică pe care să le citești în 2023

Mama și copilul – sfaturi despre creșterea și îngrijirea copilului

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.