Mă sperie evenimentele din ultimele zile, mă sperie figura de bufon scăpat din spitalul de nebuni a unui anumit (mare) președinte de țară, mă sperie toate câte ar putea veni peste pământ dacă va fi lăsat să ia decizii liber în continuare, mă sperie degradarea umană ce are loc sub ochii uimiți ai naivilor ca mine.

Încerc să îmi duc viața mai departe în mod obișnuit: beau cafea, plimb câinele, citesc, scriu pe blog, discut cu familia, mă joc cu pisicile, mă bucur de soare, dar curiozitatea și nevoia de a fi informată mă îndeamnă să urmăresc știrile și atunci inima îmi bate cu putere: oare chiar e posibil ca omul să își taie singur creanga de sub picioare, să își distrugă singur planeta ce îl adăpostește și îi oferă șansa la viață? Omul nu a învățat nimic din greșelile trecutului?

Mi-e teamă de un eventual război. Omul modern nu e pregătit pentru așa ceva, iar armele sunt cu totul altele față de cele din trecut. Mi-e teamă că suntem tot mai intoleranți, mai răi, mai puțin umani. Mi-e teamă că ne vom strivi între noi, că ne vom călca în picioare, că vom distruge chiar planeta deja obosită de relele pe care i le-am făcut și continuăm să i le facem. Mi-e teamă că ne îndreptăm către o sinucidere în masă.

“Ignoranța amestecată cu dispreț cu care sunt tratate problemele Orientului poate avea consecințe catastrofale asupra umanității. Imperialismul european, care nu uită nici o clipă să arate cu degetul spre Pericolul Galben, nu-și dă seama că va veni ziua în care Asia va înțelege crudul adevăr ascuns în spatele Dezastrului Alb… și dacă nu putem fi mai înțelepți prin câștigul unei jumătăți de emisferă, să încercăm măcar să fim mai toleranți…

Ați reușit să vă extindeți în cele patru colțuri ale lumii, dar v-ați pierdut în schimb liniștea sufletească, în timp ce noi am creat o armonie fragilă care se poate prăbuși la cel mai mic semn de agresiune. Indiferent dacă vă vine sau nu să credeți, în unele privințe Estul îi este superior Vestului!”

Citatul este preluat din Cartea ceaiului, o carte plină de povești, de învățături și cugetări ce merită atenția noastră, căci sunt încă de actualitate (cartea a fost scrisă la începutul anilor 1900), cel puțin parțial, chiar dacă autorul a fost destul de subiectiv în ceea ce privește cultura, tradiția și gândirea asiatică.

One thought on “Degradare umană”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.