Inca putin si se implineste un an de cand ne-am mutat aici. O casa aproape goala, lipsita de personalitate, in care nu ma puteam simti acasa oricat as fi vrut. Aveam un pat pe care sa dormim, o nisa cu rafturi in care sa ne tinem hainele, biroul pe care il cumparasem din marketplace-ul facebook si cam atat. Nici urma de decoratiuni de casa care sa reflecte faptul ca acolo chiar locuieste cineva care isi lasa amprenta. Nu este casa noastra. Stam cu chirie. Nu vedeam nici un motiv pentru care sa investesc bani in amenajari interioare scumpe, insa nici nu puteam trai intr-un apartament asa golas.

In primul rand am inceput sa imi cumpar carti. Nu pot fara ele. Am cateva aduse de acasa, din Romania, insa nu sunt de ajuns. Le-am asezat pe rafturile biroului. Din locurile pe care le-am vizitat mi-am adus mici suveniruri – jucarii de plus, magneti de frigider, o broscuta testoasa din ceramica, un pahar in care doi pestisori de plastic plutesc intr-un gel albastru, o piatra vopsita pe care cineva a ascuns-o pe plaja, un set de cesti japoneze din portelan pentru ceai, o harta a Scotiei lucrata in asa fel incat sa para ca are o vechime impresionanta, o bricheta pe care e inscriptionata urarea Have a nice day! Probabil mai sunt si altele, de care nu imi amintesc acum, in timp ce scriu.

Mi-am cautat decoratiuni de casa prin magazinele de aici, din oraselul scotian in care locuiesc. Unele sunt haioase, altele de-a dreptul plictisitoare, insa toate la fel – foarte scumpe. M-am distrat grozav in momentul cand am descoperit, pe raftul unui magazin pentru amenajari interioare, o sticluta in care erau inghesuite boabe de porumb. Banale boabe de porumb. 4 lire sticluta cu vreo 50 de boabe. Sotul meu a exclamat: daca o vizitez de doua ori pe an pe bunica si ii cer cate doua plase de porumb din patul, ma imbogatesc in Scotia. Gata, facem specula cu boabe de porumb vandute pe post de decoratiuni de casa.

Lasand gluma deoparte, vreau sa va intreb pe voi, cei care ma cititi: sunteti dispusi sa investiti in decoratiuni de casa daca locuiti cu chirie? Va multumiti cu ceea ce se nimereste sa cumparati cand calatoriti sau va preocupa ideea de amenajari interioare? Stiu, multi traiesc o viata in apartamente inchiriate, pe cand altii fac tot ce le sta in puteri pentru a dobandi propria casa, o casa in care sa investeasca fara pareri de rau, o casa pe care sa o transforme in “acasa”. Cred totusi ca nu putem sta in apartamente golase, chiar daca nu sunt ale noastre. Pana la urma, si daca ne mutam peste o vreme, putem lua cu noi oriunde mergem oricate decoratiuni de casa am adunat.

Pentru ca multi dintre cititorii mei inca locuiesc in Romania, vreau sa recomand un magazin online de unde puteti incepe sa va interesati de tot ceea ce inseamna amenajari interioare pentru apartamente si, in general, pentru case care sa fie transformate in “acasa”. Este vorba despre site-ul decodepot, pe care puteti ajunge daca dati clic pe linkurile de mai sus.