Încă din ziua când am ajuns în Scoția am observat o ciudățenie pe care nu mi-o imaginam posibilă: în cele mai multe case și instituții din Marea Britanie robinetul de apă caldă este separat de cel pentru apă rece. Asta înseamnă că, atunci când vrei să te speli pe dinți sau să speli vasele (într-un cuvânt, când vrei să folosești apa de la baie sau de la bucătărie), ai două variante, ambele nepotrivite anului 2020 – ori îți îngheață sufletul în tine, ori te opărești. Detalii despre răspunsul la întrebarea din titlu puteți găsi ușor pe internet.

“Cold water came from a mains supply and was fit for drinking. Hot water would be serviced by a local storage cistern often situated in the loft. This caused an imbalance of pressures which meant that if incorrect taps and valves were installed one stream of water could force its way across to the other.”

espressocafe.ro

Pe mine, mai mult decât explicația acestei anomalii, mă interesează soluția. Cum faci să te speli dimineața pe ochi și cum îți speli vasele când pe o parte apa vine sloi de gheață și din cealaltă parte vine clocotită? Mi s-a spus că aș putea proceda ca britanicii, să pun dopul la chiuvetă și să combin apa caldă cu aia rece ca să am temperatura potrivită. Uitasem de varianta asta. Nu am mai făcut așa ceva de când eram copil și îmi spălam singură șoșețelele.

Și totuși, care e soluția ideală dacă vrei apă curată, nu lături adunate în chiuvetă? Poți să schimbi bateria, desigur. Dacă locuiești cu chirie, e mai complicat. E posibil să nu vrei să investești bani în casa altuia, dar e posibil și să te izbești de refuzul proprietarului. Nu îți rămâne decât să improvizezi. Una dintre cele mai simple variante este să conectezi un bidon de plastic așezat pe orizontală. Îi faci gaură de scurgere pe mijloc și ai apa la temperatura dorită.

Sau poți proceda ca în imaginea de mai jos, cu orice obiect ai la îndemână: