Skip to main content

Cum să înveți ușor limba engleză

Sinceră să fiu, nu există nici o cale de a învăța ușor limba engleză. Cei care îți spun că poți învăța limba engleză în patru săptămâni, în trei luni, în nu știu câte ore, te mint. Este imposibil să înveți o limbă străină într-un interval atât de scurt. Ai nevoie de timp, de răbdare, de voință și, de ce nu?, de cunoașterea în prealabil a limbii materne, căci e greu de crezut că vei putea învăța bine engleza sau orice altă limbă vorbită pe pământ dacă nu îți cunoști propria limbă. Când am decis să plec în Scoția știam numai lucruri de bază din limba engleză, însă nici pe acelea nu eram chiar sigură, așa că am luat-o de la zero. Am repetat pronumele personale, am repetat până la obsesie verbele neregulate, am învățat noi și noi cuvinte în fiecare zi, am ascultat până la saturație lecții de limba engleză predate de români pe youtube (un foarte bun profesor este Iuli de la canalul EnglishEngleza/EnglishEngleza2). Tot nu știam mare lucru, însă mă simțeam mereu mai bogată, mai stăpână pe această limbă.

Când am considerat că știu destul pentru a putea citi/asculta un text simplu, m-am îndreptat către partea de youtube mai avansată. Am găsit o mulțime de povești audio care aveau și subtitrare în engleză, căci mie îmi este imposibil să învăț o limbă străină numai după ureche. Am ales să le ascult pe cele pe care deja le cunoșteam.Acum ascult carti audio cumparate de pe internet. Se spune că fiecare om învață în felul său propriu, diferit de ceilalți. Asta nu ne împiedică să ne inspirăm unii de la alții și să dăm sfaturi când considerăm că avem ceva de spus.

Eu, de exemplu, am pus pauză de fiecare dată când am întâlnit un cuvânt sau o expresie nouă. Noroc cu google translate, care m-a luminat întotdeauna, ajutându-mă să îmi îmbogățesc vocabularul. Pas cu pas am avansat, până când am ajuns să ascult pe youtube povești pentru cei al căror nivel la engleză este ridicat. Încrezătoare în mine, m-am urcat zâmbind în avion și am zburat spre Scoția. Realitatea m-a izbit ca un duș rece peste nasul pe care îl purtam pe sus. În Scoția, oficial, se vorbește limba engleză. De fapt, de cum ajungi aici, descoperi că tot ceea ce ai învățat la școală sau oriunde altundeva este aparent inutil.

Din cauza accentului, a faptului că prescurtează multe cuvinte și că au alte denumiri pentru diverse lucruri simple, scoțienii cu greu pot fi înțeleși, mai ales de către începători și de către cei nefamiliarizați cu așa-zisa lor engleză. De exemplu, la țigară ei spun fag; în loc de six pronunță sex; de asemenea, în loc de bin spun ben etc. Legat de asta, am și o întâmplare haioasă de povestit: o tipă de la controlul calității mi-a spus într-o zi ceva legat de Ben, însă nu am înțeles ce. M-am uitat la ea la vițelul la poarta nouă, apoi în jurul meu, deși în toată fabrica nu auzisem de nimeni cu numele Ben. Abia când a repetat propoziția mi-am dat seama că se referea la bin, nu la vreun Ben.

Revenind la oile noastre, să știi că nu ai cum să înveți ușor limba engleză. Nu există nici un mod ușor de a învăța ceva. Am discutat cu românii întâlniți în Scoția. Unii mi-au spus că au învățat engleza în școală, alții de la televizor, din filme sau desene animate, alții au învățat după ureche, vorbind cu scoțieni, polonezi, letonieni etc. Unii au învățat cuvinte, alții propozitii întregi. Desigur, unii vorbesc mai bine, alții mai puțin bine, însă toți se străduiesc zi de zi să se perfecționeze. Un coleg de muncă mi-a spus că nu știa o boabă când a ajuns în Scoția. Patronul unde lucra îi cerea să prăjească rondele de ceapă, iar el răspundea “yes, yes” și continua să spele vasele. Eu am petrecut ultima perioadă traducând cântecele care îmi plac. Este o altă bună metodă de a învăța limba engleză. De asemenea, o metodă potrivită de a învăța este să faci online diverse teste de limbă engleză.

Totuși, consider că cel mai ușor poți învăța atunci când discuți cu persoane a căror limbă maternă este chiar engleza. De la ei poți afla tot felul de cuvinte noi și expresii care nu există în cărți. Datorită vorbitorilor nativi de limbă engleză te poți familiariza rapid cu așezarea în propoziție a cuvintelor și cu folosirea corectă a verbelor (în special a celor neregulate), căci astea sunt marile probleme cu care am observat că se confruntă străinii atunci când vorbesc în engleză (desigur, când spun străini mă refer la toți cei care s-au născut vorbind o altă limbă – ruși, polonezi, români, indieni, africani, letonieni, lituanieni etc).

Un ultim sfat aș dori să ofer: dacă vrei să stăpânești limba engleză, nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să înveți un nou cuvânt, fără să asculți o poveste, o melodie cântată în această limbă, să vezi un film, un desen animat, să traduci un mic text și, dacă ai ocazia, să stai de vorbă cu o persoană care vorbește engleza de când s-a născut. E calea cea mai sigură, mai rapidă și mai ușoară de a învăța. Nu există trucuri prin care să poți învăța limba engleză în câteva zile/săptămâni. Nu există scurtături. Dacă nu ai cu cine să vorbești, poți încerca să citești cu glas tare sau chiar să te înregistrezi citind/vorbind. Poți încerca să scrii mici texte. Este un bun exercițiu. De asemenea, poți profita de sistemul karaoke – deschide youtube, alege o melodie care are și versuri scrise în limba engleză și cântă ori de câte ori ai ocazia. Vei observa că ți se întipăresc în memorie și că îți vin natural pe limbă atunci când ai nevoie.

În noiembrie 2017 mi-am deschis un blog în limba engleză, sperând că voi avea timp și energie să scriu pentru a mă perfecționa. Din păcate, mă înșelam. Munca în Scoția îmi aduce bani frumoși, însă îmi răpește orice brumă de putere. Când sunt liberă nu găsesc nicăieri cheful de a scrie, mai ales într-o limbă pe care nu o stăpânesc. Am postat acolo câteva texte traduse (prost) cu google translate. Chiar și acest lucru m-a ajutat, căci am învățat cuvinte noi și am observat cum pot pune în frază anumite expresii.

În această vară m-am înscris la școală. În Scoția, străinilor li se oferă șansa de a învăța/a-și perfectiona limba engleză prin intermediul cursurilor ESOL. Am dat la colegiu un test pentru a vedea la ce nivel mă situez. Din 30 august am început efectiv cursul ESOL level 3. Primele ore mi s-au părut cam plictisitoare, însă acum studiem la nivel aproape intensiv. Discutăm între noi, scriem, ascultăm muzică și conversații înregistrate și încercăm să înțelegem ceea ce alții vorbesc sau cântă, citim și facem teme. Dacă deja locuiți în Marea Britanie, întrebați la cel mai apropiat colegiu despre cursurile ESOL. O mare parte din prețul lor va fi plătită de către stat. ESOL level 3 costă 250 de lire, din care eu am plătit numai 50 de lire.

Toate aceste informații și sfaturi sunt inspirate din experiența mea. Pentru fiecare om va fi altfel, în funcție de motivație și de pasiuni. Eu citesc mult în engleză, cu toate că asta mă ajută numai la scris – din carte nu pot auzi cum se pronunță cuvintele. Urmăresc filme și documentare cu subtitrare în limba engleăa pe netflix. Pentru anul viitor mi-am propus să ajung la un nivel mult mai avansat de engleză, astfel încât să pot da examen pentru permisul de conducere aici, în Scoția. Nu va fi ușor, însă este o altă bună metodă de a mă motiva să învăț zilnic ceva nou.

Indiferent ce cale vei alege, eu îți urez succes! Știu că nu este ușor, la fel cum știu că puțini sunt cei care reușesc să stăpânească limba engleză ca pe propria limbă. Tocmai de aceea îmi scot pălăria în fața lor și a celor care luptă să ajungă acolo.

2 thoughts to “Cum să înveți ușor limba engleză”

  1. Nivelul meu de engleza este unul avansat, dar cand am ajuns in Irlanda, parca m-a lovit un ciocan in cap. Engleza lor nu semana cu nimic din ce stiam eu, accentul lor puternic ma punea in dificultate si ajunsesem sa ma frustrez, sa ma desconsider si chiar sa ma intreb daca e ceva in neregula cu mintea mea! 😀 😀 😀 Acum m-am mai obisnuit, dar tot greu imi e si trebuie sa ma concentrez serios ca sa pot intelege, ceea ce bineinteles ca-mi stirbeste comunicarea. Nu ajuta nici faptul ca nu sunt nevoita sa folosesc engleza zi de zi, fiind ziua intreaga doar eu cu cea mica, dar sper ca in momentul in care o sa ma duc la munca, lucrurile se vor schimba. Deh, nevoia te invata!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.