Nu m-am întrebat niciodată cum începe primăvara. Am acceptat momentul venirii sale așa cum accept faptul că respir. Ieri, pe neașteptate, i-am simțit parfumul de cum am ieșit cu Bruno la plimbare. Cerul era mai senin, aerul mai cald, iar de undeva, din depărtare, parcă mirosea a sevă urcând spre crengi, a pământ pregătit să primească ploi ce aduc verdele înapoi, a insecte care-s gata să revină la viață. Am zâmbit zorilor și zărilor, apoi am șoptit: vine primăvara!

M-am întors în casă și am deschis toate geamurile, ca nu cumva să creadă că nu vreau să o primesc, așa cum am pățit într-unul din anii trecuți. Fusese o săptămână de februarie geros, în care nu-ți venea să dai afară nici măcar un câine. Un ger de pomină, cu multe grade pe minus. Apoi a intrat în scenă primăvara. Neanunțată, neașteptată. Mi-am văzut de treburi, grăbită să-mi trăiesc viața, neatentă la nimic din jur. Văzând nepăsarea mea, după câteva zile s-a retras și a lăsat loc iernii să mai domnească o lună.

2017 vreau să fie anul schimbării, așa că deschid brațele și primesc îmbrățișarea primăverii, mi-am spus. Încântarea ei nu a cunoscut margini. A țopăit veselă prin fața geamului meu, a scuturat crengile catalpei (copacul care face păstăi lungi), apoi mi-a trimis un bilețel: pregătește-te, că vin! Așa a început primăvara mea. A intrat pe ușă sub forma unei zambile viguroase, de culoare violet. Mi s-a așezat aproape și m-a îmbrățișat cu parfumul său inconfundabil.

Grăbește-te! Voi sta alături de tine doar trei luni. Trei luni în care vreau să îți dăruiesc toate florile mele, toate gărgărițele, toate parfumurile și tot soarele. Termină de scris, îmbracă haine în culori vesele, ia-ți aparatul de fotografiat și haide afară, acolo unde ne putem îmbrățișa cu toată pasiunea de care suntem capabile și cu tot dorul care s-a adunat în noi în răstimpul când nu ne-am văzut și nu ne-am simțit.

Acum știu cum începe primăvara. Întâi se luminează în bleu zările, apoi intră o zambilă în casă, după care sufletul se umple de frumos, totul se încălzește și natura explodează în verde crud.