Ce se întâmplă dacă circuli cu mașina fără asigurare în Marea Britanie? Sfatul meu este să nu faci asta, dacă vrei să îți fie bine. În ultimele trei zile am aflat de doi români care au dat de necaz din cauză că au circulat prin Scoția cu mașinile personale, dar fără să aibă asigurare auto valabilă. Legile sunt aspre aici și se aplică fără discriminare, dar rezultatele se văd imediat în faptul că au loc mult mai puține accidente rutiere decât în România. De exemplu, pentru tinerii până în 25 de ani asigurarea mașinii costă mult mai mult decât pentru cei trecuți de această vârstă. Asta îi descurajează pe unii și îi face să aștepte câțiva ani până să își cumpere autoturisme. Și legile sunt mai aspre cu cei care au mai puțin de doi ani de când au primit permisul de conducere, dacă se descoperă că nu respectă întocmai regulile, după cum veți vedea mai jos.

Primul tânăr despre care am auzit are în jur de 20 de ani și permis de conducere de aproape șase luni. S-a decis să își cumpere mașină. A mers la locul de întâlnire, a probat-o, a plătit, a luat actele mașinii și a plecat. La primul semafor i-a alunecat mașina în pantă când a pornit-o. Firesc, aș spune, ținând cont de faptul că nu o cunoștea, panta era abruptă, iar el nu a folosit frâna de mână. A lovit foarte ușor autoturismul care se afla în spate. Nimic grav. Pagubă de 35 de lire. S-a înțeles cu păgubitul și poliția nu a avut nimic de comentat. Problema a fost că, odată raportat la poliție incidentul, s-a descoperit că tânărul umbla pe stradă cu mașina neasigurată pe numele lui. Nu trebuia să plece cu noua mașină până când nu îi făcea asigurarea. Urmarea: 6 puncte pierdute, permisul de conducere luat, posibilitatea de a mai da de permis auto peste un an, amendă 300 de lire și 130 de lire de plătit pentru a ridica mașina de la poliție, căci i-a fost confiscată.

Cel de al doilea tânăr despre care am auzit că are necazuri umbla și el pe șosele fără să aibă asigurare la mașină. O zi, două, nouă, luni întregi în care a preferat să circule fără să plătească (Pe aici nu te opreste politia in trafic. Uneori, dacă au bănuieli, se țin după tine pe stradă și te verifică din mers, prin stație). Până într-o zi când, din nefericire, a lovit rău mașina altei persoane la un sens giratoriu. O mașină nouă, abia cumpărată. Pagubă de 7000 de lire. Circulat fără asigurare, deci o altă ilegalitate și lipsa posibilității de a acoperi paguba cu propria asigurare. Urmarea? Este dat în urmărire de poliție. Nu poate merge la serviciu, nu poate ieși din țară, nu poate decât să stea ascuns sau să se predea, știind că va face închisoare. Îl așteaptă zile grele. Își va pierde libertatea și va avea de plătit o mulțime de bani. Și asta doar din cauză că s-a crezut mai presus de lege, că a trăit convins că lui nu i se poate întâmpla.

Dacă aveți de gând să comiteți ilegalități pe teritoriul Scoției, oricât de mici credeți voi că ar fi aceste ilegalități, asigurați-vă întâi că știți exact care sunt urmările. Citiți legile și vedeți care sunt pedepsele, apoi decideți dacă merită să vă asumați riscul de a circula cu mașina fără asigurare prin Marea Britanie.