Anvelopele au un rol esential pentru condus, in special daca aveti un stil de condus sportiv, format din franari si accelerari bruste. De asemenea, daca aveti o masina cu o capacitate cilindrica ridicata, care are o acceleratie brutala, cauciucurile sunt primele care simt cuplul masinii si incearca sa il transpuna pe asfalt. Daca anvelopele nu ofera aderenta de care aveti nevoie, masina nu va reusi sa accelereze sau sa plece de pe loc intr-un ritm accelerat.

Daca folosit masina in interes personal pentru drumuri scurte, doar pe distante mici prin oras, cerintele majore ale anvelopelor sunt sa aiba o rezistenta minima la deplasare, sa aiba protectie de janta si pentru multe masini, sa aiba marcajul XL (extra load). Este important sa prioritizati pentru ce folositi masina cel mai des, astfel putand sa alegeti un set de anvelope potrivit pentru masina pe care o aveti si stilul de condus potrivit.

Cum sa va alegeti anvelopele

Daca aveti o masina cu o capacitate cilindrica ridicata, este recomandat sa va axati pe anvelope cu clasa de aderenta A, care sa va ajuta sa transpuneti doar puterea masinii pe asfalt. Cu cat indicele de aderenta este A sau mai apropiat de A, cu atat pneurile sunt mai aderente. Un compromis ce trebuie sa il acceptati este ca un set de anvelope foarte aderente se va uza mult mai intens si intr-un timp scurt. Faptul ca pneurile sunt aderente le face sa se uzeze mult mai intens, iar asta e ceva ce trebuie sa acceptati daca aveti o masina puternica. Acest aspect este valabil atat pentru anvelope vara cat si pentru anvelope iarna.

Daca folositi masina preponderent in oras si nu sunteti interesati de performanta ei, puteti sa urmariti indicele de consum al anvelopei, reprezentand rezistenta la rulare pe care o impune. Cu cat rezistenta la rulare este mai redusa, cu atat consumul de carburant va fi mai scazut. Va este mai usor sa rulati cu anvelope XL daca rulati in zone fara asfalt, rezistenta la socuri fiind mai ridicata in cazul anvelopelor cu XL. De asemenea, daca puteti gasi anvelope cu protectie janta, aceasta avand diverse marcaje care denota faptul ca acea anvelope are protectie de janta.

Prin urmare, este important sa prioritizati mai intai cum conduceti masina si pentru ce mai exact, astfel puteti sa va cumparti un set de anvelope auto potrivit tipului de condus si distantei de condus pe care le aveti. Tineti cont de aceste aspecte indiferent ca va cumparati anvelope vara sau anvelope iarna.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.