Copilul din mine mi-a amintit astazi de sintagma roza vanturilor. Nu sunt sigura, sigura, dar cred ca am intalnit-o prima data intr-o carte care se numea Vant de miazazi, vant de miazanoapte (sau ceva asemanator – google nu vrea sa ma ajute, nu imi intoarce nici un rezultat satisfacator), o carte usor absurda pentru copilul care eram. Din tot ceea ce am citit in ea, imi amintesc doar de tacanitul care isi baga degetul in gura si il intindea apoi in aer pentru a simti directia vantului. Facea acest lucru o data la cateva pagini, lasand impresia ca se plimba pe apele involburate ale vietii in functie de vanturi, in vreme ce tovarasul sau de calatorie ii punea permanent la indoiala priceperea. Pe atunci nu aveam dex in casa. Nici cartea nu era ilustrata, asa ca pentru mine roza vanturilor putea fi orice.
Si a fost… O expresie atat de melodioasa nu putea fi decat reprezentarea a ceva deosebit, mirosind a poveste. Ce mi-am imaginat pe atunci ca poate insemna roza vanturilor nu mai retin exact. Nici nu cred ca are mare importanta. De aprofundat este gandul ca adultul de astazi indrageste roza vanturilor fara sa aiba un motiv concret, influentat fiind numai de pasiunea pe care copilul de altadata o facuse pentru minunata expresie. Mi-as dori sa recitesc acea carte, sa o descopar prin ochi de adult si, poate, sa inteleg de unde a aparut fascinatia.
Tatuajul pe care mi l-am facut in urma cu 20 de ani are forma stilizata a rozei vanturilor.
Caut o carte. Ma puteti ajuta sa o regasesc?
Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023
“Roza vânturilor este reprezentarea grafică a frecvenței vântului pe cele opt direcții cardinale și intercardinale, într-un anumit punct sau într-o anumită zonă de pe un teritoriu.
Al doilea sens al termenului roza vânturilor, este cel de reprezentare grafică, în formă de stea, a direcțiilor punctelor cardinale, folosită în cutia unei busole pentru a repera direcția către care se îndreaptă acul magnetic al busolei. În navigație, indicatoarele busolei cresc în sens orar în jurul rozei vânturilor, pornind cu 0° în partea de sus a rozei. Direcția predominantă a vântului se exprimă în grade ale rozei vânturilor (Nord = 0°, Est = 90°, Sud = 180° și Vest = 270°).” – sursa foto si citat
23 august 2016
Mi-am dat seama ca este posibil ca memoria mea sa nu fie chiar atat de prapadita pe cat credeam. Sau poate ca mintea a facut anumite asocieri, ajutandu-ma sa regasesc titlul cartii despre care intrebam mai sus. Desigur, nu stiu cat e adevar si cata imaginatie sau amestec de informatii exista in cele prezentate mai sus, dar… Cel mai probabil cartea pe care o cautam se numeste Aventura si contraaventura si a fost scrisa de Leonida Neamtu. Exista si o problema: cartea pare sa nu fie disponibila nicaieri pe internet.
Stie cineva unde as putea gasi cartea Aventura si contraaventura?
A fost reeditata in 2011 la Dacia XXI Cluj
Si ai idee de unde o pot cumpara?