Mă lasă nervii! Cățeaua mea își face nevoile în casă
O avem pe Onix de 2 luni și tot de atunci cățeaua se cacă și se pisă în casă. Din păcate, am avut și mare ghinion. Când a ajuns la noi era slabă moartă și avea o blană rară care nu o apăra de ploile și vânturile puternice care matură Scoția in fiecare iarnă. Începea să tremure de cum deschideam ușa casei. Refuza cu încăpățânare să facă afară. Se ghemuia în iarbă și acolo încremenea. O băgam în casă și făcea imediat. Apoi a venit covid 19 peste noi și lumea s-a dat peste cap din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități. Nu o putem scoate pe stradă la plimbări lungi. Singura soluție rămâne curtea.

De câte ori scot câinele afară

O scot dimineața afară înainte de a se lumina, imediat ce deschide ochii, în general în jurul orei 5. Câteodată stau afară câte 2-3 ore până decide să facă un pipi. Alteori sunt norocoasă, face imediat. O mai scot după două ore, când pare că vrea să facă caca, și toată ziua repetăm schema asta la fiecare 2 ore sau chiar mai des. Câteodată face, câteodată nu. De cele mai multe ori o țin afară 2-3-4 ore. Uneori cu succes, alteori degeaba. Intră în casă și face unde apucă. În casă. Pe covoare, pe parchet, în baie, în sufragerie, oriunde are ea chef. I-am dat recompense când a făcut afară. Am certat-o când a făcut în casă. O scot afară după ce mănâncă și bea apă, o scot când se trezește, o scot când o văd agitată… Degeaba. E drept că am lăsat-o mereu liberă să alerge prin curte pentru că nu pot ieși cu ea pe stradă în perioada asta.

petmart.ro

De ce câinele nu face pipi și caca cum ar trebui, adică afară?
Am ajuns să stau mai mult în curte decât în casă. Sunt permanent încălțată și îmbrăcată, ca la cel mai mic semn să o pot scoate afară. Degeaba. De câte ori o scap din ochi face în casă. O scap din ochi însemnând că nu sunt atentă la ea câteva secunde. A fost probabil certată sau chiar bătută înainte să ajungă la noi și acum e speriată și dezorientată. Nu știe unde are voie să facă și unde nu. A dezvoltat o tehnică incredibilă de a face pipi. Stă pe vine ca orice cățea, face puțin, după care se ridică în picioare, gata să fugă dacă o vede cineva și așa își termină treaba.
E un câine foarte inteligent. Pricepe totul imediat. Știe deja o mulțime de comenzi. E mereu atentă la Bruno și învață de la el. E atentă la noi și reține imediat. Totul, cu excepția nevoilor pe care trebuie să le facă doar afară, iar asta mă aduce la disperare. Notez în caiet orele la care face pipi și caca, dar și locurile unde face, sperând că voi descoperi un tipar.
Ce să îi fac? Cum să o învăț? Că mai am puțin și o leg în curte. Am ajuns la disperare și mi-e teamă că timpul trece, ea se mărește și va fi tare greu de dezvățat.

Cum înveți câinele să își facă nevoile afară?

Vreau să încerc o metodă nouă. Am văzut pe youtube un videoclip cu sfaturi de la un dresor. Acesta spune că trebuie profitat de nevoile fiziologice care sunt puternice dimineața. La noi nu mereu funcționează pentru că Onix uneori se trezește noaptea și face prin casă, în timp ce noi dormim. Omul spune să ții câinele afară câteva minute, neapărat în lesă, și să te asiguri că nimic nu îi distrage atenția de la treaba pe care o are, adică să nu îi permiți să alerge după fluturi, frunze, pisici, să piardă vremea mirosind urme etc. La Onix nu funcționează pentru că e timidă, fricoasă, naiba știe, dar dacă stai lângă ea sigur nu face. Puii de câine sunt ușor de distras de la treburile pe care le au. Dacă nu face, îl bagi în casă, încuiat pentru câteva minute în cușcă. Dacă încearcă să facă acolo, chiar dacă a apucat să scape puțin, îl scoți imediat afară. Repeți procedura de câte ori e nevoie.

Dresorul spune că în cușcă nu trebuie să pui păturici pufoase care să tenteze puiul să facă pipi sau caca. De asemenea, nu îl bagi în cușcă având zgarda la gât și nu îl lași nesupravegheat. Nu îl încui acolo pentru perioade lungi de timp, ci maxim o jumătate de oră. Ieri am comandat o cușcă de mărime medie, pe măsura cățelușei mele – 42 de lire, în caz că vreți să vă faceți o idee despre prețuri. Am comandat și un bidon de patru litri de soluție cu care să curăț covoarele unde a apucat să facă pipi. Se numește Simple Solution Dog Stain + Odour Remover si costă 18 lire. Este vorba despre o enzimă care mănâncă urmele de miros de urină, fecale, vomă. Puiul de câine nu mai face acolo dacă nu mai simte mirosul cunoscut. Sper. Să ne țineți pumnii!

PS: Cu Bruno totul a fost foarte ușor. După nici două săptămâni de când îl aveam (l-am luat tot la patru luni, cât avea și Onix când a ajuns la noi) câinele deja cerea afară când îi venea să facă pipi sau caca. Fără trucuri, fără recompense, fără efort din partea noastră. Desigur, l-am scos des din casă în prima perioadă, după cum puteți citi în articolul De câte ori se scoate câinele afară. Veți găsi acolo și câteva sfaturi ce pot fi aplicate la puii de câine normali, care nu se încăpățânează ca Onix a mea, considerând că wc ei este în casă.

One thought on “Cățeaua mea își face nevoile în casă”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.