Despre costurile tot mai mari la energie discutăm în mod repetat de câțiva ani, însă acum se pare că ne îngrijorează mai mult. În plus, impactul pe care consumul ridicat de energie îl are asupra mediului ne face să ne gândim la soluții alternative. Din perspectiva celor care își doresc propria locuintă, casele pasive încep să ia tot mai mult locul fruntaș în topul alegerilor.

Casele pasive sunt eficiente construcții din punct de vedere energetic. Nu vorbim doar despre un tip de casă, ci de un alt mod de a construi. Așadar, case pasive lemn nu poate construi oricine; sunt case ce implică o colaborare interdisciplinară foarte strânsă între constructor, client și arhitect. Această abordare de a construi ține cont implicit de modul practic de a recupera din căldură, de a elimina pierderile, de a proteja și natura.

Astfel de case se construiesc și la noi, echipa de la Litarh fiind foarte solicitată în acest sens. Marele avantaj este că pe termen lung astfel de case implică costuri mult mai mici la întreținere, fără să afecteze sau să compromită în vreun fel confortul proprietarilor.

Casele pasive sunt locuințele viitorului

Scopul este de a fi independenți din punct de vedere energetic. Consumul anual al unei case pasive este de sub 15 kWh/m² și este suficient pentru a menține confortul necesar. Este posibil acest lucru, având în vedere că astfel de case sunt bine izolate termic, au ferestre performante și sistem performant de ventilație, astfel încât să fie controlat la maxim pierderile de energie. Dacă schimbul necontrolat de aer este remediat, este clar că în interior se va păstra o temperatură constantă.

Ce este de asemenea important, este ca acest tip de case, aproape ermetice, să fie dotate cu un sistem performant de ventilație cu recuperare de căldură. Astfel, casa fiind etanșă, acest tip de sistem o va ventila eficient, astfel încât în interior să fie mereu aer proaspăt, climat optim, în același timp recuperand din căldură și refolosind-o.

Casele pasive înseamnă un cumul de avantaje

Cei care optează pentru astfel de construcții se bucură de avantaje multiple. Nu doar că structura din lemn permite să fie montat material izolator în interiorul pereților, dar suprafața utilă este și mai mare față de construcțiile clasice din beton sau cărămidă.

Alte avantaje ale acestor construcții se referă la:

  • Lemnul care este un material rezistent, ecologic și regenerabil.

  • Construcția în sine durează puțin, iar șantierul nu este la fel de plin de deșeuri cum se întâmplă în cazul construcțiilor clasice, tradiționale.

  • Fundația este simplă, mai ieftină, cu rezistență mai mare la cutremure.

Nu orice constructor poate realiza case pasive

Pentru a duce la bun sfârșit un plan de casă pasivă este nevoie de colaborarea cu arhitecți și constructori cu experiență. Casele pasive sunt construite diferit, de la așezarea în teren – încât să fie cât mai mult avantajată casa încălzită de căldura soarelui – și până la ferestrele care să fie în partea sudică concentrate. Pentru a menține o temperatură constantă vara, sistemele de umbrire sunt necesare. De asemenea, diferențe sunt și în ceea ce privește îmbinările etanșe, straturile izolatoare aplicate.

Constructori precum echipa Litarh au proiecte diverse pe care le-au finalizat până acum, proiecte care ar putea să vă inspire în ceea ce privește alegerea. Detalii în pagina oficială, litarh.ro.

Contact:

office@litarh.ro

Valea Moldovei, Suceava

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.