Carti de citit in 2023
Ca in fiecare an in luna decembrie, incerc sa imi fac timp pentru a rememora cele mai placute momente ale lui 2022, pentru a ma gandi la tot ceea ce am facut bine, dar si pentru a visa cu ochii deschisi la viitorul an. Printre altele, imi pregatesc deja lista cu carti de citit in 2023. Fiind departe de casa, pe unele le voi citi in limba engleza, pe altele online sau le voi asculta in format audio si, daca voi avea destul noroc sa ne vina prieteni in vizita, imi voi comanda multe carti din tara.
Acest articol aduce (si) o provocare pentru toti iubitorii de lectura. Tare m-as bucura daca ati dori sa participati, fie ca imi veti spune despre asta, fie ca nu. Premiul este insasi bucuria de a descoperi carti, de a intra in povesti, de a savura fiecare pagina, de a citi chiar si carti care in mod obisnuit nu s-ar regasi in biblioteca voastra. Voi incerca sa explic pe scurt despre ce este vorba, caci vreau sa las destul spatiu pentru lista cu carti de citit in 2023.
Provocare cadou pentru iubitorii de carti! In anul 2023, citeste tot ce iti doresti, insa include in alegerile tale si cartile care se potrivesc descrierilor de mai jos:
-o carte pe care ai citit-o in adolescenta si care atunci ti-a placut foarte mult
-o carte publicata in anul 2022
– o carte scrisa de un autor roman
-o carte care are coperta albastra
-o carte despre Craciun
-o carte recomandata de un prieten
-o carte pe care deja o ai in biblioteca, dar pe care ai tot ocolit-o pana acum
-o carte scrisa de un autor care nu este european
-o carte publicata in anul in care te-ai nascut.
Iata lista mea de carti care sa raspunda acestei provocari: Fiul risipitor, de Radu Tudoran; Ultimul înger – Prima I.A., de G. P. Ermin; Levantul, de Mircea Cartarescu; Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi; Scrisoarea de Craciun, de Emily Stone; Turbion, de RC Wilson; Confluence, de Paul McAuley; 1Q84, de Haruki Murukami; Steaua și biciul, de Frank Herbert (iubesc cartea asta, am devorat-o prima data si vreau sa o recitesc).
Top carti de citit in 2023 (carti pe care nu vrei sa le ratezi)
Mai noi sau mai vechi, toate cartile din acest top al cartilor pe care le recomand merita sa fie citite si recitite. Printre ele sunt cateva pe care inca nu le-am citit, insa mi-au fost recomandate de catre iubitori de carti care pot aprecia o penita maiastra. Imi voi incepe recomandarea de carti cu un volum pe care il consider deosebit pentru ca autorul nu este scriitor de profesie, ci print. Mi-a placut intotdeauna de acest om si abia astept sa il cunosc mai bine prin intermediul scrierilor sale.
Rezervă, de Prințul Harry – Cuvintele lui. Povestea lui. Carti de citit in 2023
Una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut înfățișează doi băieți, doi prinți care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmărește cuprinsă de tristețe – și de teamă. După ce Diana, Prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea și în sufletul lor – și cum avea să fie viața lor mai departe.
Aceasta este povestea a ceea ce a urmat pentru Harry.
Rezervă este o carte de o onestitate necruțătoare, plină de dezvăluiri, revelații și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința.
Ultimul Crăciun la Paris, de Hazel Gaynor, Heather Webb. Carti de citit in 2023
Când războiul i-a despărțit, cuvintele i-au adus împreună.
Paris, vremea Crăciunului…
Thomas Harding se întoarce în Orașul Luminilor, strângând la piept un pachet de scrisori neprețuite, scrisori care dezvăluie o poveste despre dragoste și pierdere, despre prietenie și familie, dar și despre speranțele pline de inocență ale unei generații distruse de război. În timp ce le recitește, Tom se întoarce în timp, în 1914, în ziua însorită de august în care Evie Elliott și-a luat rămas-bun de la el și de la fratele ei, Will, trimiși pe Frontul de Vest.
Toți cred că războiul se va sfârși până de Crăciun, când cei trei plănuiesc să se reîntâlnească și să își petreacă sărbătorile de iarnă în cafenelele romantice ale Parisului. Dar asta nu se va întâmpla. Pe măsură ce lunile se transformă în ani, Tom și Evie se leagă sufletește cu ajutorul scrisorilor și al telegramelor, al biletelor și al poveștilor pe care le schimbă și care călătoresc din prima linie a frontului în Franța, unde se află el, în liniștita suburbie londoneză unde locuiește ea. Prietenia dintre cei doi tineri înflorește, dar scrisorile pe care și le trimit conțin mult mai mult decât niște simple cuvinte.
Zeci de ani mai târziu, Thomas se află din nou în mult iubitul lui Paris, hotărât să împlinească o ultimă dorință, dar și să se elibereze de fantomele trecutului. Aici îl așteaptă o ultimă scrisoare…
Nu e vina mea că m-am născut evreu, de Mario Gheras
Povestea necunoscută a unui Holocaust în Basarabia
Un roman bazat pe evenimente adevărate din perioada celui de-al doilea război mondial. O istorie care a fost tăinuită și ascunsă mai bine de 70 de ani, aflată de autor de la buneii săi, care i-au împărtășit-o în detaliu despre prima etapă a declanșării Holocaustului și soarta familiilor de evrei din satul Burlănești, Basarabia.
E vara anului 1941. A început războiul. Wermahtul și Armata Regală Română înaintează cu repeziciune. Ce avea să urmeze? Evreii din satul Burlănești se trezesc în fața unui pericol iminent. Singura opțiune rămâne acum salvarea propriilor vieți.
Micul Avrum crede încă în miracole. Consideră că și fiarele pot fi îmblânzite, atunci când există credință. Așa i-a zis mama. Într-o atmosferă de groază fiecare familie caută o ultimă salvare. Dar soldații în secret au pregătit deja planul diabolic. Începuse numărătoare inversă.
Ce avea să se întâmple cu destinele nevinovate ale evreilor din micuțul sat unde dintotdeauna a domnit liniștea? Dar mai presus de toate. Ce însemnă iubirea și sacrificiul? Ce înseamnă să nu-ți trădezi cu prețul propriei vieți familia, rudele, principiile și valorile chiar și atunci când ești lipsit de orice putere și ajutor?
Este o carte care scoate în scenă brutalitatea, dezlănțuirea instictelor, în primele zile ale războiului.
Pe de altă parte ilustrează adevăratele caractere care mereu luptă pentru cauza dreaptă chiar și atunci când toți sunt împotriva ta.
Fugi, Rose, fugi! de James Patterson, Dolly Parton
De la cel mai iubit superstar al Americii și cel mai mare povestitor de peste Ocean, un thriller despre o cântăreață aspirantă fugară care e hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru a supraviețui.
Fiecare melodie spune o poveste.
Ea este o vedetă în plină ascensiune care cântă despre greutățile cu care s-a confruntat până acum în viață.
De asemenea, aleargă într-un suflet. Să își facă un viitor și să scape de trecutul care o bântuie.
Nashville este locul în care a venit să-și împlinească destinul. Este și locul în care întunericul de care a fugit ar putea să o găsească. Și să o distrugă.
Fugi, Rose, fugi! este un roman strălucitor în care primejdia și dorința se împletesc, o poveste pe care doar cea mai iubită artistă a Americii și cel mai bine vândut scriitor ar fi putut să o imagineze!
Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, de Benjamin Stevenson
Toți sunt suspecți. Dar care e criminalul?
Mă îngrozea reuniunea familiei Cunningham încă dinainte de prima crimă. Dinainte să ne înzăpezim în stațiunea montană.
Ideea e că în familia Cunningham nu ne prea înțelegem între noi. N-avem decât un singur lucru în comun: toți am ucis pe câte cineva.
Fratele meu, sora mea vitregă, soția mea, tata, mama, cumnata mea, unchiul meu, tatăl meu vitreg, mătușa mea. Chiar și eu.
Când e găsit în zăpadă primul cadavru, e clar că doar un Cunningham ar fi putut comite crima — și eu trebuie să dovedesc.
În familia mea sunt mulți criminali. Dar un singur ucigaș…
1984 | Ferma animalelor, de George Orwell
Ascuns în măruntaiele Secției Documente din cadrul uriașului Minister al Adevărului, Winston Smith rescrie cu pricepere trecutul pentru a servi nevoilor Partidului. Totuși, el se revoltă în sinea lui împotriva lumii totalitare în care trăiește, ce pretinde ascultare absolută și îl controlează prin intermediul tele-ecranelor, care transmit și recepționează totul simultan, și al ochiului atent al Fratelui cel Mare, conducătorul simbolic al Partidului.
Apărută în 1949, capodopera distopică 1984 a lui George Orwell este probabil cea mai influentă carte din ultimii șaptezeci de ani, fiind inclusă de revista Time în lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză ale secolului XX.
Când animalele asuprite de la ferma „Conacul” se revoltă împotriva stăpânului lor, domnul Jones, și preiau conducerea fermei, își imaginează că este începutul unei vieți de libertate și egalitate. Însă din rândul lor se ridică o elită vicleană și nemiloasă, condusă de porcii Napoleon și Snowball, care începe să preia controlul. Astfel, celelalte animale se găsesc prinse, fără speranță, în capcană, pe măsură ce o formă de tiranie este înlocuită cu alta.
Cetatea cucului din nori, de Anthony Doerr. Carti de citit in 2023
Un manuscris din Grecia antică unește trecutul, prezentul și viitorul umanității.
Roman câștigător, în 2022, al Ohioana Book Award for Fiction și al Reading the West Book Award • Finalist, în 2022, la British Book Awards, Dayton Literary Peace Prize for Fiction, Barnes & Noble Book of the Year, Le Grand Prix de Littérature Américaine • Nominalizat la Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2022 și la National Book Award 2021 • „Cea mai bună carte a anului 2021“ în publicațiile Time, Oprah Daily, Entertainment Weekly, Washington Post, Cosmopolitan și la NPR • Bestseller New York Times și Sunday Times.
Constantinopol, 1453 – de-o parte și de alta a zidurilor orașului, doi copii, Anna și Omeir, sunt sortiți să se întâlnească, pentru a salva o carte și, prin gestul lor, pe ei înșiși. Idaho, în prezent – la etajul bibliotecii publice, octogenarul Zeno împreună cu cinci copii montează o bizară piesă de teatru, în vreme ce, la parter, adolescentul idealist Seymour se pregătește să detoneze o bombă, crezând că luptă pentru o cauză nobilă.
În spațiu, peste câteva decenii – Konstance, pe o navă interstelară având ca destinație o exoplanetă, supraviețuiește doar călăuzită de o poveste pe care i-o spunea tatăl ei seară de seară. Destinele tuturor personajelor sunt legate de misteriosul manuscris din vechime, care celebrează puterea scrisului și a imaginației.
Cetatea cucului din nori e o construcţie admirabilă ca ambiţie şi execuţie, un mic labirint polifonic, cu multiple planuri temporale, unde cititorul se va pierde şi regăsi cu încântare, pentru că e clădit pe o temelie foarte solidă, care e nici mai mult, nici mai puţin decât credinţa autorului în puterea vindecătoare a poveştilor.
Povești scrise în palmă, de Corina Ozon
Întâmplări marcate de destin și alte crâmpeie de viață…
Poveștile scrise în palmă ale Corinei Ozon își găsesc locul în paginile acestei cărți precum constelațiile luminând pe un cer senin sub ochiul atent al unei naratoare care încearcă să sesizeze dincolo de cuvinte fulguranța unei nostalgii ce traversează sufletul însetat de iubire, amintind neîncetat urgența trăirii depline, a iubirii fără măsură și a suferinței care pândește la fiecare colț.
„Să nu te amăgești vreodată crezând că nu-ți vei mai aminti cu adevărat de ceea ce nu ai avut curaj să faci”, ne spune ea ca un avertisment, dar și ca un îndemn al setei de viață care o animă. Inspirându-se din izvorul bogat al fantasticului, al spiritismului, al șamanismului și al altor practici mai noi, personajele Corinei Ozon trec cu ușurință granițele realului pentru a se cufunda într-o ficțiune colorată, uneori cu umor, fără să uite să se întoarcă la o gravitate apropiată de un fior tragic, dureros al eșecului.
Iubirea visată, sperată, dar risipită într-un cotidian al rutinei și secătuită de infidelitate și de violență, este precum o flacără muribundă care nu încetează să repete, ca o incantație a neîmplinirii: „Și, Doamne, cât de mult ne iubeam…” Dincolo de acest regret al uzurii sentimentelor, proza scurtă din acest volum reușește să aducă în prim-plan figuri puternic conturate, care se imprimă în memoria cititorilor fie prin această forță a trăirii, fie prin umanitatea pe care se străduiesc să o apere dincolo de orice slăbiciune a firii.
Exercițiul din acest volum de proză scurtă al Corinei Ozon constă tocmai în a sesiza această parte luminoasă a ființelor pe care le pune în scenă. Pentru aceasta, ea face apel la un aliat fidel, identificat în această sintagmă sugestivă, puternică despre capacitatea de reziliență a ființei care caută fericirea adevărată: „între gest și cuvânt este timpul care vindecă”. – Dan Burcea, critic literar
Copiii din miez de noapte, de Salman Rushdie
Roman distins cu Booker Prize (1981), The Booker of Bookers (1993) şi The Best of the Booker (2008)
Romanul Copiii din miez de noapte este povestea celor 1001 copii născuţi la miezul nopţii dintre 14 şi 15 august 1947, când India îşi proclama independenţa faţă de Marea Britanie. Toţi aceşti copii sunt înzestraţi cu puteri supranaturale, iar povestea urmăreşte îndeaproape vieţile a doi dintre ei: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sărace, şi Shiva, singurul moştenitor al unei familii musulmane înstărite; cele două destine se încrucişează în chip straniu în clipa în care copiii sunt schimbaţi la naştere.
Motanul care voia să salveze cărțile, de Sōsuke Natsukawa
Anticariatul Natsuki este o prăvălioară cu cărți la mâna a doua, situată la marginea orașului. Înăuntru, rafturile, pline cu volume minunate, tronează impunătoare, înalte până la tavan. Lui Rintarō Natsuki îi place nespus acest spațiu primitor, creat de bunicul său. Își petrece multe ore aici, citind în voie. Este refugiul perfect pentru un puști retras și pasionat de lectură.
După moartea bunicului său, Rintarō se simte singur și deprimat. Și, din câte se pare, va fi nevoit să închidă anticariatul. Dar apoi se trezește în prăvălie cu un motan vorbitor pe nume Tigruț, care îi cere ajutorul. Motanul are nevoie de un iubitor de cărți care să-l însoțească într-o misiune. Bizarul cuplu va porni în trei aventuri palpitante, menite să salveze cărțile din mâinile oamenilor care le-au sechestrat, le-au maltratat sau le-au trădat. Iar la urmă, rămâne o ultimă misiune de salvare, în care Rintarō va trebui să pornească de unul singur…
Motanul care voia să salveze cărțile este o poveste înduioșătoare despre găsirea curajului, despre compasiunea pe care le-o arătăm celor din jur – și despre puterea nemaipomenită a cărților.
Câinele care își căuta inima: 6 povesti emotionante si educative pentru copii de toate varstele
Jur ca este foarte greu sa faci o recomandare de carti intr-un singur articol de blog. Exista atat de multe carti care merita citite, incat as avea nevoie de tot anul 2023 ca sa le amintesc pe toate.
Tocmai din acest motiv te invit sa descoperi alte titluri interesante despre care am scris deja pe blog. Sper din suflet sa iti atraga atentia, sa iti aduca bucurie si sa te indemne sa le recomanzi si altora, la randul tau. O lume in care oamenii inca citesc este o lume care mai are speranta.
Top cărți beletristică pe care să le citești în perioada 2022-2023
Carti de dezvoltare personala 2022-2023
Top cărți beletristică pe care să le citești în 2021
Cărți pe care le-am citit în 2017 – lista
10 carti pentru copii de pus sub bradul de Crăciun
Mica enciclopedie Hygge carte. Rețeta daneză a fericirii
Scoala pentru Bine si Rau Vol.1 si vol. 2, Soman Chainani
Curajul de a fi un parinte imperfect. Cum sa cresti odata cu copilul tau – Sandra O’Connor
Gabor Mate, dezvoltare personala – carti Gabor Mate
Intr-o voce nerostita. Deblocarea traumelor si restabilirea starii de bine
Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Interesanta provocarea, Vienela! Eu nu prea accept provocari, fiindca imi place sa citesc in general spontan, dar s-ar putea sa indeplinesc oricum unele puncte de acolo, involuntar. 🙂 Sper ca ne vei reaminti de provocare la finele anului urmator, si vad atunci daca am bifat ceva corespunzator la vreo categorie.
Recomandarile tale sunt faine, ma tenteaza de acolo cartea lui Dolly Parton (imi place cantareata, dar si muzica country), Cetatea cucului din nori pare pe placul meu, si bineinteles, desi cred ca nu te mira, Motanul care voia sa salveze cartile.
Lecturi placute! <3