Imi aduc aminte si acum zambind de momentul in care baiatul meu, in primul an de scoala, a ramas mut de uimire vazand ca eu stiam aproape toate acele cantece de iarna pe care doamna se straduia sa ii invete pentru serbare. Le-am repetat acasa impreuna si ne-am distrat o seara intreaga cu ele. Pe atunci nu aveam internet. Cantam numai si numai din memorie. Norocul nostru a fost ca toate aceste cantece de iarna sunt usor de memorat si chiar de cantat pana si pentru un afon ca mine. Probabil ca acea seara a avut o mare importanta in viata baiatului meu, caci isi aminteste bine si acum toate acele cantece de iarna cantate pe care pregatea prima serbare din viata lui.

In aceasta iarna am fost la serbarea unui nepotel, care este in clasa zero. E copilul cumnatei mele. Mi-a oferit ocazia de a vedea cum internetul a schimbat pana si modul de a preda al invatatorilor. Copiii au invatat cantece de iarna nu de la doamna invatatoare, asa cum stiam eu ca se procedeaza, ci de pe internet, de pe site-ul anidescoala.ro. Doamna invatatoare are permanent laptopul deschis pe catedra si, ori de care ori are nevoie, cauta un cantecel pe respectivul site, il porneste si le cere copiilor sa asculte, apoi sa repete versurile pe ritmul muzicii. Mai pe scurt, cu alte cuvinte, doamna invatatoare nu mai canta, ci e dj la laptop. 🙂

Nu spun ca e ceva rau in asta. Departe de mine acest gand. Pana la urma, fiecare educator e aproape liber sa isi aleaga metodele de predare, iar faptul ca internetul a intrat in vietile noastre a devenit un avantaj de care fiecare dintre noi profita cum poate. Si cred ca e mult mai usor pentru copii sa invete o melodie daca o aud cantata si instrumental, nu numai vocal, asa cum se intampla pe vremea cand eram eu copil. Stiti ce mi-a mai placut mie foarte mult pe site-ul anidescoala.ro? Faptul ca au un repertoriu foarte bogat de cantece de iarna si nu numai.

Am gasit acolo o multime de cantecele pe care nu le cunosteam si pe care le-am cantat de multe ori cu nepotelul in vacanta de iarna, cat a stat mai mult pe la mine decat pe la parintii sai. A fost distractiv si relaxant sa ma intorc cu gandul la propria mea copilarie, dar si sa ma straduiesc sa invat versuri ale unor cantece de iarna pe care nu le cunosteam. La un moment dat chiar am facut concurs cu micutul, sa vedem care poate memora mai repede si mai bine cuvintele. L-am cam batut, desigur, dar si-a luat cu varf si indesat revansa cand mi-a dovedit ca are o ureche muzicala iesita din comun, spre deosebire de bine, care sunt pur si simplu afona. M-a corectat de foarte multe ori cand am falsat, iar asta ne-a adus noi si noi hohote de ras.

Asadar, daca vreti sa invatati noi cantece de iarna, dar si orice altfel de cantece pentru copii, intrati cu incredere pe site-ul recomandat de mine.