În anii trecuți făceam, după aceeași rețetă, covrigei cu susan ori cu mac. Între timp, tot preparând acest dulce simplu, am schimbat câte ceva, în așa fel încât să îmi ușurez munca, să fie pe placul oricui și să fie gata în mai puțin de o jumătate de oră. De la covrigi cu susan am ajuns la batoane cu semințe, căci batoane încap mai multe într-o tavă de aragaz și astfel reușesc, din compoziția rezultată, să coc toate batoanele la o singură tură.

Astăzi le-am făcut cu un amestec de semințe de floarea soarelui, dovleac, susan și in (în jur de 4 lei punguța de 150 g, la profi – dacă faceți o singură tavă pe săptămână, vă ajunge un an punga de semințe). Le puteți lua pe post de gustare la serviciu, la școală sau la drum lung. A doua zi devin mai moi, mai pufoase. Pot fi servite în casă, cu un ceai aromat alături, cu lapte sau chiar simple. Iată cum arată, la final, aceste batoane cu semințe.

 

Rețeta pentru batoane cu semințe:

500 g făină

un praf de sare

2 pliculețe de zahăr vanilat

2 linguri de zahăr tos

2 linguri ulei

un plic de drojdie

1 esență de lămâie (eu asta am avut prin casă, dar cred că merge cu orice aromă vă place)

300 ml apă călduță (așa scrie în rețeta pe care am folosit-o inițial, însă eu pun mai puțină; este de preferat să puneți câte puțină apă și să mai turnați pe măsură ce amestecați aluatul)

Se amestecă toate ingredientele de mai sus, iar compoziția se împarte în 16 părți aproximativ egale. Biluțele rezultate se întind cu mâna până ajung sub formă de batoane, la vreo 12 cm lungime. Într-o farfurie se amestecă apă călduță cu 2-3 linguri de zahăr. Batoanele astfel obținute se pun în tava îmbrăcată în hârtie de copt și se udă cu siropul din farfurie. Se presară semințe peste batoane, apoi tava se bagă la cuptor, la foc mediu, pentru 10-15 minute (sau până când talpa batoanelor este rumenă la culoare).

Se lasă spațiu între batoane, căci ele mai cresc în timpul coacerii. Puteți folosi semințe de mac, de susan, de floarea soarelui, de susan, de in sau orice alt fel de semințe vă place. Dacă vreți ca batoanele cu semințe să nu fie prea dulci, puteți renunța la cele 2 linguri de zahăr tos din compoziție.

Batoanele mele cu semințe au ieșit cam tremurate pentru că le-am băgat în farfuria cu sirop, în loc să le ung când erau deja în tavă.

Poftă bună! Dacă faceți batoane cu semințe, m-aș bucura să îmi trimiteți poze, să văd cum v-au ieșit.

 

One thought on “Batoane cu semințe”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.