Omenirea traversează o perioadă grea din cauza pandemiei de coronavirus. Ni se schimbă felul în care privim viața, ni se schimbă prioritățile, ni se schimbă obiceiurile. Tot ceea ce consideram sigur ieri poate dispărea astăzi sau mâine. Grav este că pe mulți dintre noi pandemia ne-a prins cu pantalonii în vine, absolut nepregătiți. Se închid afaceri, oamenii sunt trimiși acasă, iar Covid 19 pândește după colț, gata să îi înhațe pe cei neatenți sau sensibili.

La prima vedere poate părea că nimic nu s-a schimbat în viețile bloggerilor. Cei mai mulți oricum lucrau de acasă, nu-i așa? Ei bine, lucrurile s-au schimbat și pentru ei. Probabil excepție fac anumite nișe. Mă gândesc că blogurile culinare, cele cu activități pentru copii, cele care oferă sfaturi despre cum să faci bani în online, au mai mare succes acum, când oamenii sunt blocați între patru sau mai mulți pereți, însă toate celelalte ar putea suferi din cauză că multe afaceri se închid sau pur și simplu pentru că oamenii de afaceri consideră că nu e momentul să investească în online.

Ce poți face dacă ți-au scăzut veniturile realizate din blogging?

Pe mine lockdown-ul m-a prins nu doar cu pantalonii în vine, ci și în timp ce eram la jumătatea treburilor. Tocmai îmi dădusem demisia de la locul de muncă și îmi căutam un alt job. Am rămas, așadar, blocată în casă fără un venit sigur care să îmi asigure liniștea sufletească. M-am sucit, m-am învârtit, am căutat diverse variante de a mă menține pe linia de plutire. Singura soluție în vreme de criză pandemică este să câștig bani în mediul online, dacă tot stau acasă. Voi enumera mai jos câteva dintre variantele la care m-am gândit. Probabil nu se vor potrivi tuturor bloggerilor, dar sper că măcar le vor oferi un punct de plecare, o motivare de a încerca și altceva.

1.Caută platforme care încă mai oferă joburi pentru bloggeri

În România nu sunt prea multe, din păcate. Voi aminti aici https://prog.e-advertising.co/ și https://www.advertoriale.eu/, căci de ele știu că sunt sigure, adică își plătesc colaboratorii pentru advertorialele scrise. Prețurile se stabilesc în funcție de calitatea blogului/blogurilor pe care le ai.

Dacă stăpânești limba engleză, poți încerca să îți vinzi textele unor reviste. Prețurile sunt mai bune decât pe piața din România, dar și pretențiile sunt pe măsură. Voi lăsa link doar spre o revistă, însă vă garantez că puteți găsi sute la o simplă căutare pe google. https://www.mirror.co.uk/sell-my-story/

2. Fă bani din afiliere

Dacă deja ai încercat afilierea, știi că poți câștiga bani din asta, așa că nu mai pierde timp. Acordă mai multă atenție domeniului, lucrează din greu și câștigurile nu vor întârzia să apară. Dacă este pentru prima dată când te bate gândul să încerci afilierea, îți recomand să îți îndrepți privirea spre platforma https://network.2performant.com/. Vei găsi acolo toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe să câștigi bani din afiliere.

3. Scrie pentru alții

Știu că scrisul e pasiunea ta, știu că ai talent, așa că te întreb: de ce să nu scrii pentru alții și să câștigi bani din asta? Agențiile sunt întotdeauna în căutare de noi colaboratori, de oameni cu scriitură proaspătă, vivantă, care să aibă impact asupra cititorilor. Nu îți pot recomanda nimic pentru că eu am scris întotdeauna numai pentru cei care m-au căutat și mi-au făcut oferte bune. Știu că există o platformă, https://www.freelancer.co.ro/, unde poți găsi firme care caută copywriteri, însă eu nu am lucrat de acolo și nu pot garanta că e totul ok. Poți, de asemenea, să cauți direct pe google. Vei descoperi că e mereu nevoie de copy writeri.

4. Oferă-ți serviciile direct de pe blogul tău

Te pricepi la ceva anume? Scrie despre asta pe propriul tău blog, optimizează articolul și poate vei reuși să câștigi niște bani în plus făcând ceea ce îți place. Ești bun la realizarea de site-uri, la editare video, la optimizare seo, la făcut cozonaci sau la cusut măști care să protejeze împotriva Covid 19? Oferă-ți serviciile direct de pe blogul tău.

5. Participă la realizarea de sondaje de opinie

Știu că nu se câștigă foarte mulți bani, însă nici munca nu e obositoare din câte am auzit. Orice câștig în plus realizat în aceste timpuri grele este binevenit. Am găsit o platformă care oferă între 2 și 15 lei pentru un sondaj scurt. Nu am lucrat, însă consider că merită încercat. https://www.mobrog.com/ro/sondaje-platite.html

6. Colaborează cu edituri care oferă cărți în schimbul unor recenzii

Nu vei câștiga bani, însă este o metodă bună de a-ți ridica traficul pe blog, de a rămâne conectat cu cititorii tăi, de a avea o preocupare plăcută pe toată durata pandemiei. Poți încerca la oricare dintre editurile și librăriile online pe care le cunoști. Desigur, nu toate acceptă astfel de colaborări, iar multe dintre cele interesate țin cont de felul în care scrii, de traficul pe care îl ai etc. Eu am colaborat cândva foarte bine cu Editura ALL (gabriela.preda@all.ro), cu cei de la Târgul cărții, cu Libris (iulia.totoianu@libris.ro), dar știu că și PAVCON Grup este în căutare de colaboratori.

“Abilități de comunicare + Timp liber + Internet = Bani
PAVCON Grup angajează part-time agenți de recomandare și vânzare!
Trimite-ne CV-ul tău la office@pavcon.ro și te contactăm noi pentru detalii!”

De asemenea, poți încerca la Corint (roxana.ripeanu@edituracorint.ro sau flori.mihalache@edituracorint.ro).

7. Discută cu vechii colaboratori

Caută prin e-mailurile vechi. E posibil să îți amintești că ai colaborat bine cu x sau y. Întreabă dacă nu cumva mai au nevoie de serviciile tale. Poate că banii nu vor veni imediat, însă există o șansă ca, odată ce lucrurile vor reveni pe făgașul normal, aceștia să te caute pentru a-ți da ceva de muncă.

8. Oferă flexibilitate

Mai mult ca oricând, acum este momentul să dai dovadă de flexibilitate, să te adaptezi împrejurărilor. Oferă colaboratorilor ceva în plus: o reducere a prețului, un articol gratuit la un anumit număr de articole cerute, un link în blogroll, o recenzie pe facebook sau google etc.

9. Câștigă bani cu youtube

Dacă ai deja un canal de youtube, poate că a sosit momentul să îl monetizezi. Dacă nu ai, dar te pricepi la editare video și ai ceva de spus, fie în mod serios, fie doar pentru a-i distra pe alții, fă-ți un canal de youtube. Banii nu vor veni imediat, mai ales că acum trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru a-ți monetiza canalul (trebuie să ai 1000 de abonați și 4000 de ore de vizionare), dar ai toate șansele ca pe viitor să realizezi un venit în plus.

10. Adsense

Mulți spun că adsense nu aduce prea mulți bani, însă cu cât traficul pe blog este mai mare, cu atât sunt și veniturile mai mari. Dacă urmezi sfaturile din acest articol, poți avea surpriza de a observa cum traficul îți crește pe blog.

11. Scoate la lumină vechile articole

Știu sigur că ai pe blog texte cu care te-ai mândrit cândva. De ce nu le îmbraci în haine noi, să le poți scoate la lumină? Poate ai povești care să atragă noi cititori, poate ai scris sfaturi despre diverse, poate ai recomandat alte bloguri sau poate ai explicat cum se pot face bani în online. Recitește, modifică, adaptează, fă puțin seo și dă-le drumul pe internet când sunt gătite și parfumate.

12. Învață lucruri noi

Profită de pauza pe care omenirea a luat-o și învață. Învață cât de mult poți. Harvard oferă în această perioadă cursuri gratuite din diverse domenii. Le poți găsi aici https://online-learning.harvard.edu/catalog/free. De ce să nu profiți de ele? Dacă nu stăpânești bine limba engleză, ai acum ocazia să treci la un alt nivel. Ți-ai dorit mereu să poți face fotografii reușite? Poate că e momentul să aprofundezi această artă. Sau să pictezi, să scrii poezii, să plantezi flori, să repari mobilierul din casă, să gătești etc. Poți încerca orice, dar să nu lași să treacă ziua fără să înveți ceva nou și, de ce nu? să scrii despre asta pe blog. Singura solutie este, desigur, propria evoluție.

Eu am găsit 12 lucruri pe care le poți face dacă ți-au scăzut veniturile realizate din blogging, dar sunt sigură că posibilitățile sunt nenumărate. Succes! Stay safe!